Gépészet
Gépészet

Ha elmaradt az őszi szántás, vásárolj egy talajlazítót (+VIDEÓ)

Ha elmaradt az őszi szántás, vásárolj egy talajlazítót (+VIDEÓ)

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

A történet egy régi traktor felújításával kezdődött. Terman Szilárd szátoki gazdálkodó ehhez kérte az Agroázis segítségét, ami végül odáig vezetett, hogy januárban egy tőlük vásárolt Moro-Aratri Spider lazítóval bővítette gépparkját.

„Azt szokták mondani, hogy egy céghez akkor kerülsz igazán közel, ha találkozol egy munkatárssal. Ez így történt velem és az Agroázissal is. Amikor segítséget kértem tőlük, rögtön a problémám megoldásán kezdtek dolgozni, nagyon szimpatikusak voltak” – mesélte az Agrofórumnak Terman Szilárd, aki a Nógrád megyei településen szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik.

Ha elmarad az őszi szántás

A januári AGROmashEXPO rendezvényre már azzal a konkrét céllal utazott Budapestre, hogy egy lazítót vásároljon. Több gépet is szemügyre vett, ám végül az olasz Moro-Aratri termékét választotta. A két legfontosabb szempont a már meglévő, felújított erőgép teljesítménye és a kedvező ár-érték arány volt.

„Az Agroázis standján találkoztam ezzel a géppel, ami minden tekintetben optimálisnak tűnt. Robusztus felépítése, az anyag kiváló minősége egy laikus ember számára is azonnal feltűnik. Ez garantálja a gép tartósságát és masszívságát is. Ami pedig még tetszett, hogy a rögtörő henger beállítási lehetősége nagyon változatos. Ráadásul a munkamélységet a traktorból lehet állítani, ami könnyebb kezelést biztosít” – fogalmazott a fiatal gazdálkodó.

A gép aztán tavasszal 60 hektáron bizonyított is, az elmaradt őszi szántás ellenére kiváló magágy készült minden területen, pedig a nógrádi talaj nem éppen a könnyű művelhetőségéről híres.

„Ha itt tavasszal az ember feltöri a talajt, akkor gyorsan kell cselekednie, nehogy beszáradjon. Ha ez megtörténik, akkor kedvező magágyat már biztosan nem tudunk kialakítani semmiféle eszközzel. Ezért kerestem egy jó megoldást a szántás kiváltására. A Moro-Aratri Spidert az Agroázis altalajlazítóként forgalmazza, de én mégis azt mondanám, hogy ez egy köztes állapot a szántóföldi kultivátor és az altalajlazító között.”

Széles felhasználási lehetőség

Terman Szilárd traktorának teljesítménye nem éri el a 200 lóerőt, mégis képes 60 centiméteres munkamélységben dolgozni a 3 méter munkaszélességű géppel. Az eszköz végén található két robusztus rögtörő henger szépen felaprózza a nagyobb darabokat, és egyenletes talajt hagy maga után.

Ráadásul a Spider segítségével a szokásos három munkafolyamat helyett mindössze kettőre volt szükség, ami komoly idő- és költségmegtakarítást jelent. Amíg ugyanazzal a traktorral, egy négyfejes ekével óránként 1 hektárt lehet megforgatni, addig az altalajlazítóval 1,5 hektárt tud megművelni, ami szintén nem elhanyagolható.

A gazdálkodó szerint a lazító kapái is sok lehetőséget rejtenek magukban, hiszen azok könnyedén átszerelhetők, más műveletekre is alkalmazhatók. Mivel több területükön is gyakori a belvíz, annak elvezetését is szeretné a Moro-Aratri eszközre bízni. A gazdálkodó emellett további bővítésben is gondolkodik: egy gyűrűs hengert is felszerelne a lazítóra, hogy az aprítás a száraz területeken még hatékonyabb legyen.

„Szoktuk mondani, hogy nálunk a legpocsékabb őszi szántás is többet ér, mint egy jó tavaszi. Ez tényleg így van. Bár a Moro-Aratri talajlazítóval az őszi szántást nem tudom teljesen pótolni, de a kényszer nagy úr és valamennyi gazdatársamnak meg kell birkóznia ezzel a problémával. A Spiderrel pedig valamelyest át tudom hidalni ezt a gondot” – zárta beszélgetésünket a fiatal gazdálkodó.

Nézze meg videónkat, amelyet Szátokon készítettünk Terman Szilárddal:

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

QUIVOGNE talajlazítók 1 – 16 késes kivitelben

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben.

2018. június 5. 10:27

Gépészet Képgaléria

Lengyel Agro-Tom talajművelő gépek a magyar földekre

A lengyel Agro-Tom talajművelő gépek kiváló minőségben és versenyképes áron vásárolhatók meg a Start-Agro Kft.-től.

2018. június 27. 11:32

Gépészet Videó

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.

ANGELONI - Strapabíró talajművelő gépek a magyar gazdálkodóknak

Az ANGELONI már 70 éve gyárt mezőgazdasági munkagépeket.

2017. november 30. 13:02