Gépészet
Gépészet

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

Agrofórum Online

A világ mezőgazdasága és erdőgazdálkodása folyamatos és dinamikus átalakulás küszöbén áll, amiről már sokszor és sokat írtunk. A digitalizáció, a robottechnológia, a drónok egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztésekben, sőt a mindennapokban is. De a traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése is hasonló vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

A CNH Industrial egyik tradicionális márkája hol máshol mutatta volna be világújdonságát, ha nem a héten Hannoverben zajló AGRITECHNICA rendezvényen. A világ egyik legrangosabb és legnagyobb agrárkiállításán ugyanis a nagyközönség előtt leplezték le a STEYR jövőbeli koncepciójának kézzel fogható darabját, a futurisztikus kinézetű, dízel és elektromos motorral is ellátott, drónkövetésű, szélvédőkijelzős erőgépét. Tisztán elektromos üzemmódban a traktor károsanyag-kibocsátása egyenlő lesz a nullával (persze, ami a közvetlen kibocsátást illeti, hiszen az elektromos meghajtásnál gyakran elfelejtjük, hogy a megtermelt áramnak is minél zöldebbnek kell lennie, az ugyanis valahol, valamilyen módon elkészül).

A gépet tehát négy elektromos motor hajthatja, amelyek a kerékagyaknál helyezkednek el. A gyártó szerint ez rendkívül kedvezően hat az irányíthatóságra – de ez majd akkor lesz kézzel fogható, ha a traktoros is megelégedve csettint a 10 órás műszak után, ami során a hibrid technológiát ismerve még biztosan kell majd a dízelmotort is használnia. Legalábbis abból kiindulva, hogy 2017-ben a John Deere is bemutatott egy elektromos traktort a párizsi SIMA kiállításon, és annak akkumulátora 4 órás üzemeltetést szavatolt.

De a STEYR fejlesztése még ennél is nagyobb léptékű, hiszen rendszerszintű. A hibrid traktorhoz ugyanis tartozik egy érzékelőkkel felszerelt drón is, ami valós időben tud jeleket küldeni az erőgép előtt haladva. A különböző paramétereket tehát a szántóföld pillanatnyi állapotához lehet igazítani – nyilván automatikusan.

steyr_konzept

Emellett szintén nagyon érdekes, hogy a koncepció szerint eltűnnek a hagyományos beállítási kijelzők, hiszen azokat a jobb oldali ablakba építik be, ami mellett a legfontosabb adatok a szélvédő kijelzőjén jelennek majd meg.

A koncepció tehát nagyon érdekes, megválaszolatlan kérdések viszont bőven akadnak, amire nyilván nem a hannoveri Agritechnica, hanem a több éves gyakorlati tesztelés és a további kutatás-fejlesztés ad majd választ. Ilyen többek között az említett drón vagy a traktor akkumulátorának teljesítménye, az üzemi használhatóság, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a gépkezelők hogyan viszonyulnak majd ezekhez a jövőbeli traktorokhoz. A vérpezsdítő motorzúgás, brümmögés helyett milyen kedvvel dolgoznának majd az elektromotorok hangja mellett? Ismerve a magyar vidéket, erre 2019-ben ismerem is a választ. 🙂 A megfizethetőségről pedig még kár is beszélni egy koncepció kapcsán, ez a gyártás megkezdésekor lesz aktuális.

steyr_konzept_2

A károsanyag-kibocsátást azonban rövid távon drasztikusan csökkenteni kell, a mezőgazdaságnak minden szempontból szükséges változnia, a koncepciók pedig sorra érkeznek a világból. Hogy milyen lesz a jövő mezőgazdasága? Arra tényleg csak tippelni lehet, a szántóföld széléről viszont a valóságban elképzelni nagyon nehéz… de a STEYR most adott egy kis impressziót ehhez!

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. október 22. 11:33

Mindegyik MF 6700 S Stage V típus Dyna-VT teljesen fokozatmentes (CVT), vagy megújult Dyna-6 Super-ECO hajtóművel érhető el.

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 1. 12:12

Hannoverben 2019. November 10-16 között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, ahol 51 ország mintegy 2750 kiállítója mutatja be legújabb innovációit, koncepcióit és vízióit a mai és az eljövendő mezőgazdaságáról. Az előrejelzések szerint több mint 400.000 látogató várható, amelyből 100.000 feletti a külföldi. 

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.