Kertészeti szezonkezdés az Alfa-Géppel

Agrofórum Online

Kis-, közepes- vagy nagygazdaság, talajművelés, palántázás vagy épp betakarítás – a kertészeti gépek specialistájaként ismert Alfa-Gép Kft. már több mint két évtizede jár élen a fóliás és szabadföldi növénytermesztés gépkínálatában.

A zöldség- és gyümölcstermesztés jól ismert gépei mellett idén a nagygazdaságok talajművelőjének számító cseh SMS márka termékeit is ajánlja a sokoldalúságáról ismert Alfa-Gép Kft., amely 2016-ban a Güttler Kft. legjobb viszonteladója, a Fliegl Kft. által pedig a legsikeresebb régiós kereskedőnek tekintett vállalkozás lett. A 21 esztendős békéscsabai cég idén is a kertészeti gépek egyedülálló kínálatával kezdi a termesztési szezont.


Fotó: Alfa-Gép Kft.

Adagolós, csészés és fogóujjas palántázók

A kertészeti gépek specialistája 1998 óta az olasz Fedele márka kizárólagos magyarországi forgalmazója, így a palántázás gépeit is e termékskála ajánlatából mutatjuk be.

A palántázást megelőző folyamathoz, a megfelelő talaj előkészítéséhez és a tökéletes ágyás kialakításához a Fedele Mixer talajmaró-ágyáskészítő gépet, valamint az AF-1 ágyáskészítőt ajánlják. A gép a hozzá kapcsolt FF-1400 típusú berendezéssel egy menetben képes lefektetni a fóliát és a csöpögtető csövet, amely alatt a palánta jó hőmérsékleti kondíciót kap, gyorsabban szökken szárba és a gyom sem tud felfejlődni.

„Általában a növényi kultúra palánta jellege, ágya, földlabdája vagy épp labdanélkülisége szerint ajánljuk gépeinket, illetve aki talajtakaró fóliára szeretne ültetni, lehetősége van olyan csészés palántázót választani, ami a fólián keresztül helyezi földbe a növényi kultúrát” – magyarázta az Alfa-Gép képviseletében Szabó Katalin.

Fedele Max csészés palántázó

A fólián keresztüli ültetésre is alkalmazható, talajhajtású kerekek által működtetett Fedele Max csészés palántázó gép kúp, csonka kúp, piramis, illetve csonka piramis alakú, max. 7 cm-es és legfeljebb 6×6 cm-es tápkockás palánták ideális ültetője. A 3000 palánta/óra/sor teljesítményű gép sortávolsága, illetve is soron belüli tőtávolsága is állítható.

Fedele Fast forgóadagolós palántázó

A tápkockás és földlabdás palánták szabadföldi ültetésére kifejlesztett gép akár 5500 palánta/sor/óra ültetésére is képes. Sortávolsága (25 cm-től) és soron belüli tőtávolsága (9-83 cm) is változtatható, barázdanyitó készlete kúp, piramis, kocka és tápkockás palánták ültetéséhez alkalmas.

Fedele Plant

A csupasz gyökerű növények ültetésére kifejlesztett fogóujjas gép 2000 palánta/sor/óra teljesítményű, szabályozható sor- (50 cm, igény szerint min. 25 cm-től) és tőtávolságú (13 cm-től).

„A fokhagymatermesztés gépei jó pár éve szerepelnek kínálatunkban, köztük a JJBroch szárvágó és kévéző betakarítógép és a Holaras hagymakiszedő, szártépő és szártalanító is, amelyekre az elmúlt pár évben igen nagy igény volt.”

JJBroch szárvágó

A hidraulikus meghajtású gép két első szárvezetője felemeli az eldőlt szárakat, ezzel könnyítve meg a kiszedést, majd a szintén hidraulikusan állítható helyzetű és mélységű kés elvágja a gyökérzetet, a fokhagymát óvatosan kiemeli, a föld egy részét eltávolítja, egy gyorsabban forgó csipkézett tárcsa a szárakat levágja, a fokhagymafejeket pedig a szalagra helyezi, ami a gyűjtőedényhez juttatja. Az 1-4 soros gép 1-4 ha/nap teljesítményű.

JJBroch kévéző

A hidraulikus meghajtású gép két első szárvezetője felemeli az eldőlt szárakat, ezzel könnyítve meg a kiszedést, majd a szintén hidraulikusan állítható helyzetű és mélységű kés elvágja a gyökérzetet, a fokhagymát óvatosan kiemeli, a föld egy részét eltávolítja, a szárakat azonban a későbbi jobb tárolás érdekében meghagyja, csokorba szedi, ezzel könnyítve meg a betakarítást. A gép a fokhagymacsomókat is elkészíti (a kötés magassága, a szalag feszessége és a csomók mérete állítható), a csomókat a száron köti meg, így teszi lehetővé a könnyebb felszedést és későbbi feldolgozást. A gép hátsó kihordó szalagja a fokhagymacsomókat a földre helyezi, a fokhagymafejek pedig a szár által védve maradnak a további sérülésektől. A gép teljesítménye: 1 soros 2ha/nap, 2 soros 3-4ha/nap

Holaras hagymakiszedő, szártépő és szártalanító

A három munkaszélességben (UR135, 170, 205) elérhető géppel a szárvágás és a kiszedés egy menetben is elvégezhető. A robusztus UM150-es típus 3 pont csatlakozású, az UM150-F front függesztésű vagy traktor hátsó 3 pontjára csatlakoztatható

Ha kellene egy SMS…

Nagy várakozás előzte meg a közepes és nagyobb gazdaságok számára ideális talajművelő eszközöket, a cseh SMS munkagépeket, amelyek a tavalyi évtől érhetők el az Alfa-Gép Kft. kínálatában.

A kiváló minőségű anyagokból készült robusztus gépek elsősorban a 100 LE feletti erőgépek eszköz szükségletét biztosítják. Az akár 4-500 LE teljesítménnyel működtethető kompaktorok, rövid- és nehéztárcsák, illetve tárcsával kombinált nehézkultivátorok, cambridge hengerek, bálafelszedő-szállító kocsik, talajlazítók és szántóföldi kultivátorok találhatók meg a gyár kínálatában.

Az Alfa-Gép Kft. tavaszi-nyári gépkínálata (bálázók, rendsodrók, szárzúzók és erőgépek) legközelebb május elején Hódmezővásárhelyen, a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén lesz látható.

(Csomós Éva – Agrofórum Online; Fotók: Gribek Tímea)

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.

Érkeznek az új ZETOR traktorok - Bemutatjuk az Utilix és Hortus kistraktorokat

A Zetor új, 42-67 lóerő tartományba tartozó univerzális kistraktorokat mutatott be Utilix és Hortus elnevezéssel.

Gumiabroncs-védelem és hajtóanyag-megtakarítás szárhenger alkalmazásával

Haladás közben a hengerek ledöntik a szárat, szétzúzza a ledöntött szármaradványokat segítve azok lebomlását.

A tápoldatos zöldségtermesztés szabályai

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása, és folyékony formában történő kijuttatása.

2017. december 30. 13:10

Viharkárt szenvedett októberben? Igényeljen támogatást!

A kérelem 2018. február 15. és március 15. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz.

2017. december 27. 11:52

Zöldségpalánták oltása

Míg egyes fajok esetében az oltott palánták aránya meghaladja a 80 százalékot, másoknál alig éri el az 1-2%-ot.

2017. december 27. 06:12

Vegetatív vagy generatív fejlődés

A kertész egyik legfontosabb, egyben legnehezebb feladata, hogy a növény termőegyensúlyát szabályozza.

2017. december 25. 09:40