Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Komplex PRONAR zöldsor ajánlat a DORKER-től

Komplex PRONAR zöldsor ajánlat a DORKER-től

Dorker Kft.

A szálastakarmányok betakarításának minősége meghatározza az állattenyésztésünk mennyiségi és minőségi paramétereit, sőt nemcsak gyarapodási, hanem állategészségügyi mutatókban is jelentkezik hatása.

Ezért szükséges a megfelelő termesztéstechnológia részeként a betakarítás gépeit is körültekintően kiválasztanunk. Ebben a témában a PRONAR fűkaszákkal, rendterítőkkel, rendsorolókkal, bálázókkal és bálacsomagolókkal, tehát teljes technológiai gépsorral áll az állattenyésztők rendelkezésére.

Tárcsás fűkaszák

A megfelelő fűkasza – traktor kombináció megválasztásával a teljes szezonban tudjuk biztosítani a szálastakarmány betakarítását. A PRONAR kínálatában szerepel a PDF 300 homlokkasza, a PDF 380, PDK 220, PDT 260, PDT 300 és PDT 330 hátsó jobboldali, valamint a PDD 820 hátsó kétoldalas tárcsás fűkasza.

A PRONAR frontkaszákat nagymértékű talajkövetés jellemzi, a munkahelyzetétől felfelé 270 mm és lefelé 240 mm. A terepet követve, a vágólécet a talajhoz képest +7 és -6 fokos szögben lehet beállítani. A tehermentesítő rugók háromlépcsős beállításival szabályozható a fűkasza nyomóereje (70, 80, 90 kg), a talajtípushoz alkalmazkodva a puha talajtól a tőzegen keresztül a kemény és száraz talajig.

A vágótárcsák ergonomikussága jelentősen befolyásolja a vágás ellenállását és az elhasználódást. A tárcsa formájának optimalizálása eredményében a PRONAR léc – annak ellenére, hogy nagyobb a munkaszélessége – ugyanolyan teljesítményt igényel, mint a régebbi fűkaszáknál alkalmazott vágólécek. A lécen belüli hajtás továbbításához fogaskereket használtak csiszolt fogakkal, ahol a fogaskerekek magasságát és a fogak számát megnövelték.

A burkolatok levétele után a meghajtó elemek gyorsan elérhetőek, lehetőség van az összekötő csuklók átkenésére valamint a lemez kamra megtisztítására a növényi maradékoktól anélkül, hogy a vágólécet a fűkasza vázáról leszerelnénk.

A 3 m munkaszélességű PDF 300 homlokkasza 7 tárcsás munkaléccel rendelkezik, amelyhez 60 LE vontató teljesítmény szükséges első emelővel és TLT-vel.

A hátsó jobboldalas PDT 300-as típus ugyancsak 3 m munkaszélességgel, 7 tárcsás munkaléccel és modern központi felfüggesztéssel ellátott gép. Eltérően a hagyományos oldalsó felfüggesztéstől, itt a központi felfüggesztés jobb keresztmetszeti terepkövetést biztosít. A hidraulikus biztosítású aláfutás-gátló ütközéskor hátratolja és felemeli a fűkaszát, az akadály elhagyása után a fűkasza pedig önállóan visszaáll a vízszintes helyzetbe.

A PDF 300 fűkaszát összekapcsolva a PDT 300 hátsó jobboldalas fűkaszával, 5,8 m-es munkaszélességet kapunk, amihez viszont min. 90 LE teljesítményű traktor szükséges.

A PDD 820 kétoldalas hátsó fűkasza két tárcsás kasza szerkezeti kombinációja, 3-3 m-es munkaszélességgel, ami alkalmas a homlokkaszával való együttműködésre, az ilyen szerelvény teljes munkaszélessége 8,2 m, vontató teljesítményigénye pedig 110 LE.

Az összes leírt fűkasza felszerelhető a II. vagy III. osztályú ISO hárompontos felfüggesztő rendszerre.

Rendterítők

A rendrevágott szálastakarmányt az időjárási kockázatok minimalizálásával célszerű elteríteni. A nagy hozamú gyepek esetében a kaszálás után közvetlenül, 70-75% nedvességtartalom mellett célszerű elvégezni a rendterítést, míg kisebb hozamok esetén – száraz időjárási viszonyok mellett – a rend összerakásáig nem szükséges az anyagot megbolygatni.

A rendterítési munka energiaigénye alacsony, ezért a rendterítő gépek nagy munkaszélességgel készülnek, a munkaszélesség beállítása a gép közepén elhelyezkedő emelőkarral történik. A rendterítésre a PRONAR a  négy rotoros 5,3 m munka szélességű, 20 LE traktor teljesítményigényű PWP 530 rendterítőt, illetve annak 7,7 m munkaszélességű változatát, a hat rotoros, 30 LE teljesítményigényű PWP 770-es típust ajánlja.

Rendsodrók

Gyakoribb kaszálás ill. rövidszárú gyepek esetén célszerű rendsodrók használata – ugyanis ebben az esetben kevésbé képződik az anyagból sodrat -, de a betakarítási technológia záró eleme (bálázás technológia) is befolyásolja a rendsodró választásunkat. A PRONAR kínálatában szerepelnek az egyrotoros ZKP 300, ZKP 350, ZKP 420 rendsodrók.

A ZKP 300 rendsodró 8 munkakarral van felszerelve, karonként 3 dupla gereblyevillával.

A 3 m munkaszélességű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, teljesítményigénye min. 20 LE. A ZKP 350 rendsodró már 9 munkakarral rendelkezik, karonként 3 dupla gereblyevillával. A min. 25 LE teljesítményigényű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, két keréken. A ZKP 420 rendsodró már 11 munkakarral rendelkezik, egyenként 4 dupla gereblyevillával. A rugalmas felfüggesztése egy mozgó fejjel van ellátva, amely javítja a mozgékonyságát és a terepkövetést, a 2 lengéscsillapító és a tandemrendszerű 4 kerék pedig javítja a komfortot. A 4,2 m munkaszélességű gép teljesítményigénye 30 LE.

Az összes modellben a Comer olasz cég hajtóműveit alkalmazták, a szállításhoz levehető és a rendsodró vázán felállítható karokkal és kihúzható burkolattal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a készített sor (henger) szélességének szabályozását valamint a hárompontos rendszeren felszerelhető ISO I. vagy II. osztályú felfüggesztést.

Fixkamrás bálázó

A fix bálakamrás, hengeres bálázó gépekkel készített bálák laza közepűek, különösen a kissé magasabb, 20-24% nedvességtartalmú lucerna bálázásakor a táblán történő természetes, vagy bálaszárítóba történő mesterséges utószárításon esnek át. Ezzel épp a levélpergésre hajlamos lucernaszéna esetében veszteséget alacsonyan lehet tartani.

A PRONAR Z500 bálázó 1,8 m munkaszélességű, standard változatának dupla kötésű zsinegezése felgyorsítja a kötözést és egyben a bálázás teljes folyamatát. A traktorfülkéből történő vezérléssel a mechanikus bálakidobó szerkezet lehetővé teszi a gyűjtés elkezdését még mielőtt a hátsó fedél bezáródna.

A bálatömörség három lépésben szabályozható a betakarítandó növénykultúra méretétől és fajtájától függően. A bálázóhoz opcionálisan választható hálókötés, automatikus bálázó lánc-olajozás, központi elhelyezkedésű olajozó rendszer időszakos olajozóval valamint az audiovizuális kamratelítettséget jelző rendszer.

Bálacsomagoló

A PRONAR Z245-ös önrakodó bálacsomagolónak használatkor nincs szükség plusz rakodóra, a betakarítást követően a szántóföldön vagy a kazlazás előtt a betárolás helyszínén is alkalmazható az 1,8 méter átmérőjű, 1,5 méter szélességű, és 1100 kg súlyú bálák csomagolására alkalmas gép. A bálacsomagoló a traktor külső hidraulikát használja működéséhez, vezérlése hordozható hidraulikus elosztótömb segítségével történik, melyet a traktorfülkében is el lehet helyezni. A csomagoló töltőkarját hidraulikus motor hajtja, a bálákat közvetlenül a forgóasztalra irányítja, ahol a fóliázásuk történik.

A bálák csomagolásához 500 és 750 mm szélességű fólia használható, a rögzített fóliaadagoló tekercselés számlálója a traktorfülkében van felszerelve.

Az önrakodó bálacsomagoló nem igényel a szántóföldön külön rakodógépes kiszolgálást. A vontatott géppel a táblán a bálát megközelítve a hidraulikával működtetett emelőszerkezet emeli be a bálát a forgóasztalra.

Homlokrakodók

A táblán becsomagolt bálák szállítóeszközre történő rakodása homlokrakodó gépekkel végezhető el. Erre a célra legmegfelelőbbek a traktorra szerelt merevgémes, vagy a magajáró teleszkópgémes gépek. A rakodási munkák elvégzése közben azonban különös gonddal kell ügyelni arra, hogy a fóliaborítás ne sérüljön meg. Míg a hagyományos (csomagolás nélküli) bálák rakodására, mozgatására alkalmasak a raklapvillák is, a becsomagolt bálák részére a PRONAR speciális csőből kialakított bála markolókat fejlesztett ki 800-1800 kg emelőkapacitásig és max. 3,5 m emelési magasságig.

A szálastakarmány betakarításra megfelelő teljes gépsorok állnak a gazdálkodók rendelkezésére, a kiválasztásnál figyelembe kell venni a rendelkezésre álló géppark adottságait, a termőterületi arányokat és az egyéb növények (pl. kukoricaszár, repceszalma) betakarítási igényeit is.

 www.dorker.hu

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Krone Show - májusban négy helyszínen

A már hagyományos, ötödik alkalommal meghirdetett Krone Show Rábapordányban, Somogyaszalón, Tiszacsegén és Mezőtúron várja a gazdálkodókat.

2018. április 27. 16:20

MTZ, John Deere kombájn, Kverneland eke - Rengeteg mezőgazdasági gépet árverez a NAV

Belarus MTZ traktor, John Deere kombájn, Kverneland eke és kultivátor, fűkasza, rendsodró, pótkocsi, vetőgép, tárcsa, és egyéb munkagépek kalapács alatt.

2018. március 3. 07:43

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

2018. január 28. 11:51

Így lehet villanyoszlopokat dönteni egy rendsodróval (+KÉPEK)

Egy rendsodrót szállító tréler szakította le a felsővezetéket Pomázon péntek reggel, két oszlopot is kidöntött.

2017. április 28. 15:50