Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Komplex PRONAR zöldsor ajánlat a DORKER-től

Komplex PRONAR zöldsor ajánlat a DORKER-től

Dorker Kft.

A szálastakarmányok betakarításának minősége meghatározza az állattenyésztésünk mennyiségi és minőségi paramétereit, sőt nemcsak gyarapodási, hanem állategészségügyi mutatókban is jelentkezik hatása.

Ezért szükséges a megfelelő termesztéstechnológia részeként a betakarítás gépeit is körültekintően kiválasztanunk. Ebben a témában a PRONAR fűkaszákkal, rendterítőkkel, rendsorolókkal, bálázókkal és bálacsomagolókkal, tehát teljes technológiai gépsorral áll az állattenyésztők rendelkezésére.

Tárcsás fűkaszák

A megfelelő fűkasza – traktor kombináció megválasztásával a teljes szezonban tudjuk biztosítani a szálastakarmány betakarítását. A PRONAR kínálatában szerepel a PDF 300 homlokkasza, a PDF 380, PDK 220, PDT 260, PDT 300 és PDT 330 hátsó jobboldali, valamint a PDD 820 hátsó kétoldalas tárcsás fűkasza.

A PRONAR frontkaszákat nagymértékű talajkövetés jellemzi, a munkahelyzetétől felfelé 270 mm és lefelé 240 mm. A terepet követve, a vágólécet a talajhoz képest +7 és -6 fokos szögben lehet beállítani. A tehermentesítő rugók háromlépcsős beállításival szabályozható a fűkasza nyomóereje (70, 80, 90 kg), a talajtípushoz alkalmazkodva a puha talajtól a tőzegen keresztül a kemény és száraz talajig.

A vágótárcsák ergonomikussága jelentősen befolyásolja a vágás ellenállását és az elhasználódást. A tárcsa formájának optimalizálása eredményében a PRONAR léc – annak ellenére, hogy nagyobb a munkaszélessége – ugyanolyan teljesítményt igényel, mint a régebbi fűkaszáknál alkalmazott vágólécek. A lécen belüli hajtás továbbításához fogaskereket használtak csiszolt fogakkal, ahol a fogaskerekek magasságát és a fogak számát megnövelték.

A burkolatok levétele után a meghajtó elemek gyorsan elérhetőek, lehetőség van az összekötő csuklók átkenésére valamint a lemez kamra megtisztítására a növényi maradékoktól anélkül, hogy a vágólécet a fűkasza vázáról leszerelnénk.

A 3 m munkaszélességű PDF 300 homlokkasza 7 tárcsás munkaléccel rendelkezik, amelyhez 60 LE vontató teljesítmény szükséges első emelővel és TLT-vel.

A hátsó jobboldalas PDT 300-as típus ugyancsak 3 m munkaszélességgel, 7 tárcsás munkaléccel és modern központi felfüggesztéssel ellátott gép. Eltérően a hagyományos oldalsó felfüggesztéstől, itt a központi felfüggesztés jobb keresztmetszeti terepkövetést biztosít. A hidraulikus biztosítású aláfutás-gátló ütközéskor hátratolja és felemeli a fűkaszát, az akadály elhagyása után a fűkasza pedig önállóan visszaáll a vízszintes helyzetbe.

A PDF 300 fűkaszát összekapcsolva a PDT 300 hátsó jobboldalas fűkaszával, 5,8 m-es munkaszélességet kapunk, amihez viszont min. 90 LE teljesítményű traktor szükséges.

A PDD 820 kétoldalas hátsó fűkasza két tárcsás kasza szerkezeti kombinációja, 3-3 m-es munkaszélességgel, ami alkalmas a homlokkaszával való együttműködésre, az ilyen szerelvény teljes munkaszélessége 8,2 m, vontató teljesítményigénye pedig 110 LE.

Az összes leírt fűkasza felszerelhető a II. vagy III. osztályú ISO hárompontos felfüggesztő rendszerre.

Rendterítők

A rendrevágott szálastakarmányt az időjárási kockázatok minimalizálásával célszerű elteríteni. A nagy hozamú gyepek esetében a kaszálás után közvetlenül, 70-75% nedvességtartalom mellett célszerű elvégezni a rendterítést, míg kisebb hozamok esetén – száraz időjárási viszonyok mellett – a rend összerakásáig nem szükséges az anyagot megbolygatni.

A rendterítési munka energiaigénye alacsony, ezért a rendterítő gépek nagy munkaszélességgel készülnek, a munkaszélesség beállítása a gép közepén elhelyezkedő emelőkarral történik. A rendterítésre a PRONAR a  négy rotoros 5,3 m munka szélességű, 20 LE traktor teljesítményigényű PWP 530 rendterítőt, illetve annak 7,7 m munkaszélességű változatát, a hat rotoros, 30 LE teljesítményigényű PWP 770-es típust ajánlja.

Rendsodrók

Gyakoribb kaszálás ill. rövidszárú gyepek esetén célszerű rendsodrók használata – ugyanis ebben az esetben kevésbé képződik az anyagból sodrat -, de a betakarítási technológia záró eleme (bálázás technológia) is befolyásolja a rendsodró választásunkat. A PRONAR kínálatában szerepelnek az egyrotoros ZKP 300, ZKP 350, ZKP 420 rendsodrók.

A ZKP 300 rendsodró 8 munkakarral van felszerelve, karonként 3 dupla gereblyevillával.

A 3 m munkaszélességű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, teljesítményigénye min. 20 LE. A ZKP 350 rendsodró már 9 munkakarral rendelkezik, karonként 3 dupla gereblyevillával. A min. 25 LE teljesítményigényű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, két keréken. A ZKP 420 rendsodró már 11 munkakarral rendelkezik, egyenként 4 dupla gereblyevillával. A rugalmas felfüggesztése egy mozgó fejjel van ellátva, amely javítja a mozgékonyságát és a terepkövetést, a 2 lengéscsillapító és a tandemrendszerű 4 kerék pedig javítja a komfortot. A 4,2 m munkaszélességű gép teljesítményigénye 30 LE.

Az összes modellben a Comer olasz cég hajtóműveit alkalmazták, a szállításhoz levehető és a rendsodró vázán felállítható karokkal és kihúzható burkolattal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a készített sor (henger) szélességének szabályozását valamint a hárompontos rendszeren felszerelhető ISO I. vagy II. osztályú felfüggesztést.

Fixkamrás bálázó

A fix bálakamrás, hengeres bálázó gépekkel készített bálák laza közepűek, különösen a kissé magasabb, 20-24% nedvességtartalmú lucerna bálázásakor a táblán történő természetes, vagy bálaszárítóba történő mesterséges utószárításon esnek át. Ezzel épp a levélpergésre hajlamos lucernaszéna esetében veszteséget alacsonyan lehet tartani.

A PRONAR Z500 bálázó 1,8 m munkaszélességű, standard változatának dupla kötésű zsinegezése felgyorsítja a kötözést és egyben a bálázás teljes folyamatát. A traktorfülkéből történő vezérléssel a mechanikus bálakidobó szerkezet lehetővé teszi a gyűjtés elkezdését még mielőtt a hátsó fedél bezáródna.

A bálatömörség három lépésben szabályozható a betakarítandó növénykultúra méretétől és fajtájától függően. A bálázóhoz opcionálisan választható hálókötés, automatikus bálázó lánc-olajozás, központi elhelyezkedésű olajozó rendszer időszakos olajozóval valamint az audiovizuális kamratelítettséget jelző rendszer.

Bálacsomagoló

A PRONAR Z245-ös önrakodó bálacsomagolónak használatkor nincs szükség plusz rakodóra, a betakarítást követően a szántóföldön vagy a kazlazás előtt a betárolás helyszínén is alkalmazható az 1,8 méter átmérőjű, 1,5 méter szélességű, és 1100 kg súlyú bálák csomagolására alkalmas gép. A bálacsomagoló a traktor külső hidraulikát használja működéséhez, vezérlése hordozható hidraulikus elosztótömb segítségével történik, melyet a traktorfülkében is el lehet helyezni. A csomagoló töltőkarját hidraulikus motor hajtja, a bálákat közvetlenül a forgóasztalra irányítja, ahol a fóliázásuk történik.

A bálák csomagolásához 500 és 750 mm szélességű fólia használható, a rögzített fóliaadagoló tekercselés számlálója a traktorfülkében van felszerelve.

Az önrakodó bálacsomagoló nem igényel a szántóföldön külön rakodógépes kiszolgálást. A vontatott géppel a táblán a bálát megközelítve a hidraulikával működtetett emelőszerkezet emeli be a bálát a forgóasztalra.

Homlokrakodók

A táblán becsomagolt bálák szállítóeszközre történő rakodása homlokrakodó gépekkel végezhető el. Erre a célra legmegfelelőbbek a traktorra szerelt merevgémes, vagy a magajáró teleszkópgémes gépek. A rakodási munkák elvégzése közben azonban különös gonddal kell ügyelni arra, hogy a fóliaborítás ne sérüljön meg. Míg a hagyományos (csomagolás nélküli) bálák rakodására, mozgatására alkalmasak a raklapvillák is, a becsomagolt bálák részére a PRONAR speciális csőből kialakított bála markolókat fejlesztett ki 800-1800 kg emelőkapacitásig és max. 3,5 m emelési magasságig.

A szálastakarmány betakarításra megfelelő teljes gépsorok állnak a gazdálkodók rendelkezésére, a kiválasztásnál figyelembe kell venni a rendelkezésre álló géppark adottságait, a termőterületi arányokat és az egyéb növények (pl. kukoricaszár, repceszalma) betakarítási igényeit is.

 www.dorker.hu

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt is.

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

A Berlin közelében megrendezett gépbemutatón hatalmas érdeklődés övezte a különleges külsővel rendelkező Krone Big X 1180 önjáró silózót.

Gépészet Képgaléria

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett.

Úgy veszik a pótkocsit, mintha muszáj lenne

Áprilisban 171 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 28 százalékos növekedés 2017. azonos időszakához képest – derült ki a Datahouse adatiból.

2018. május 8. 08:45

Növelte előnyét a Pronar a mezőgazdasági pótkocsik piacán

Az első három hónapban eladott 338 darab mezőgazdasági pótkocsi 50 százalékos piaci növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

2018. április 11. 09:53

Krone Show - májusban négy helyszínen

A már hagyományos, ötödik alkalommal meghirdetett Krone Show Rábapordányban, Somogyaszalón, Tiszacsegén és Mezőtúron várja a gazdálkodókat.

2018. április 27. 16:20

Gumiabroncs levegő nélkül

A Michelin X-Tweel SSL levegőnélküli kerék-gumiabroncs kombinációja mostantól az európai piacon is elérhető.

2018. február 26. 13:35