Gépészet
Gépészet

Nincs elég ember az erdőkben sem, de a Vimek fakitermelő gépe megoldást jelenthet

Nincs elég ember az erdőkben sem, de a Vimek fakitermelő gépe megoldást jelenthet

A Technitrade Kft. az erdőkben is egyre nagyobb mértékben megjelenő munkaerőhiányra adna választ a Vimek gyérítési harvesterekkel, aminek 404 SE típusát a magyar erdőgazdálkodók és vállalkozók már az idei innoLignum Sopron kiállításon is megismerhették.

“Ezek a kisméretű erdészeti gépek Csehországban már bizonyítottak, a vállalkozók nagyon meg vannak elégedve velük, hiszen hatékonyan végzik azt a munkát, amire kitalálták” – mondta el az Erdő-Mező erdészeti portálnak ifjabb Veress László projekt menedzser, gépészmérnök utalva arra, hogy a svéd gyártó kifejezetten a gyérítésekbe ajánlja a harvestert. A gép tengelytávja ugyanis 2,1 méter, az első kerekek pedig 80 fokban befordíthatók, így 5,5 méteres fordulókört érhetünk el vele. Ez teszi ideálissá a gyérítésekbe, hiszen mindez rendkívül jó manőverezhetőséget biztosít.

CAT motor, Keto Forest harvesterfej

Az erdészeti gépet egy 68 lóerő teljesítményű, Common Rail befecskendezésű, 2,2 literes CAT motor hajtja, ami üzemanyagtakarékos működést garantál. A 4400 kg önsúlyú harvester hidrosztatikus/mechanikus hajtással rendelkezik, a terepviszonyoknak megfelelően a fülkéből kétkerék- és négykerék meghajtás is választható.

A daru az FTG által készített Mowi 2046 típus, amit kifejezetten kis harvesterekre gyártanak. Maximális kinyúlása 4,6 méter. A 10 köbcentiméteres motorral dolgozó, 269 kg önsúlyú Keto Forest Silver Xtreme harvesterfej maximum 30 cm átmérőjű fa kivágására képes, ami szintén ideálissá teszi az erdészeti gépet gyérítési munkákra. “Ez egy rendkívül megbízható finn gyártmány, de a gépen található minden részegységre elmondhatjuk, hogy skandináv országokból származnak” – fogalmazott a fiatal gépészmérnök. A kényelmes kabinban kijelző és kis méretű joystickok teszik kényelmessé és eredményessé a napi munkát.

Gépesíteni kell a gyérítést is

Mint minden erdészeti gépnél, úgy a Vimek gyérítési harvesterének hazai elterjedésében is fontos szerepet játszik majd a termék ára, és annak megtérülése, de az egyre fokozódó munkaerőhiány is. “Már a magyar erdőkben is van elég nagyméretű gép, amivel a fakitermelők dolgozhatnak. A gyérítési munkálatokhoz azonban szintén nincsen elég ember, és a jelenlegi árakat sem lehet tartani. Ezért is bízunk abban, hogy előbb-utóbb feltűnik majd az erdőgazdálkodóknak, hogy ezeket a folyamatokat is gépesíteni kell” – hívta fel a figyelmet ifjabb Veress László, aki hozzátette: a Vimek erdészeti gépével ráadásul biztonságosabb is a munka.

A Vimek 404 SE gyérítési harvester alapára 170 ezer euró, amibe beletartozik a klímaberendezés, de a tetőre és a darura szerelt fényszóró, valamint a Bluetooth rádió is. Emellett további opciók is elérhetők, a magyar piacra például hidraulikahűtőt ajánl a Technitrade Kft.

Felkészültek a szerviz- és alkatrészellátásra

Mivel hazánkban még nem működik Vimek gyérítési harvester, így adódik a kérdés, hogy milyen szerviz- és alkatrészellátásra számíthatnak az ügyfelek. A Technitrade Kft. a jövőben a legfontosabb alkatrészeket beszerzi magyarországi raktárába, illetve a gyártóval is folyamatos kapcsolatot tartanak.

“Nincsen hiányunk jó szakemberekből sem, több szerződött partnerünk van, akikkel együtt tudunk dolgozni, akik segítséget nyújtanak az esetleges hibák megtalálásában, elhárításában. De kiemelten fontosnak tartjuk azt is, hogy a gépkezelőket mindig kiképezzük. Ezzel is csökkentjük a problémák esélyét, és így a napi karbantartási munkákat is el tudják végezni önállóan. Ha mégis baj lenne, igyekszünk távolról segíteni az ügyfeleinknek, ha pedig szükséges, akkor személyesen megyünk a helyszínre” – hangsúlyozta a Technitrade Kft. projekt menedzsere a Soproni kiállításon.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Így dolgozik a magyar erdőkben a legújabb finn fakitermelő gép

Az új fakitermelő géppel lényegesen kényelmesebb és hatékonyabb a munka, mint az elődjeivel.

2018. december 16. 12:29

Gépészet Videó

Kilátás kompromisszumok nélkül - Forgatható, emelhető vezetőfülke Deutz-Fahr traktorokhoz

Különleges, felemelhető, és akár 200 fokos szögben elfordítható vezetőfülkét fejlesztettek ki a Paul Nutzfahrzeug GmbH mérnökei egy Deutz-Fahr traktorra.

2018. szeptember 7. 09:00

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók.

2018. szeptember 16. 07:50

Gépinfo Videó

Könnyű, mégis erős a STIHL új láncfűrésze

Az egyelőre csak néhány helyen, Németország, Ausztria és Svájc mellett Magyarországon kapható gép két régi típust is felvált.

2017. december 1. 17:38