Gépészet
Gépészet

Nincs elég ember az erdőkben sem, de a Vimek fakitermelő gépe megoldást jelenthet

Nincs elég ember az erdőkben sem, de a Vimek fakitermelő gépe megoldást jelenthet

A Technitrade Kft. az erdőkben is egyre nagyobb mértékben megjelenő munkaerőhiányra adna választ a Vimek gyérítési harvesterekkel, aminek 404 SE típusát a magyar erdőgazdálkodók és vállalkozók már az idei innoLignum Sopron kiállításon is megismerhették.

“Ezek a kisméretű erdészeti gépek Csehországban már bizonyítottak, a vállalkozók nagyon meg vannak elégedve velük, hiszen hatékonyan végzik azt a munkát, amire kitalálták” – mondta el az Erdő-Mező erdészeti portálnak ifjabb Veress László projekt menedzser, gépészmérnök utalva arra, hogy a svéd gyártó kifejezetten a gyérítésekbe ajánlja a harvestert. A gép tengelytávja ugyanis 2,1 méter, az első kerekek pedig 80 fokban befordíthatók, így 5,5 méteres fordulókört érhetünk el vele. Ez teszi ideálissá a gyérítésekbe, hiszen mindez rendkívül jó manőverezhetőséget biztosít.

CAT motor, Keto Forest harvesterfej

Az erdészeti gépet egy 68 lóerő teljesítményű, Common Rail befecskendezésű, 2,2 literes CAT motor hajtja, ami üzemanyagtakarékos működést garantál. A 4400 kg önsúlyú harvester hidrosztatikus/mechanikus hajtással rendelkezik, a terepviszonyoknak megfelelően a fülkéből kétkerék- és négykerék meghajtás is választható.

A daru az FTG által készített Mowi 2046 típus, amit kifejezetten kis harvesterekre gyártanak. Maximális kinyúlása 4,6 méter. A 10 köbcentiméteres motorral dolgozó, 269 kg önsúlyú Keto Forest Silver Xtreme harvesterfej maximum 30 cm átmérőjű fa kivágására képes, ami szintén ideálissá teszi az erdészeti gépet gyérítési munkákra. “Ez egy rendkívül megbízható finn gyártmány, de a gépen található minden részegységre elmondhatjuk, hogy skandináv országokból származnak” – fogalmazott a fiatal gépészmérnök. A kényelmes kabinban kijelző és kis méretű joystickok teszik kényelmessé és eredményessé a napi munkát.

Gépesíteni kell a gyérítést is

Mint minden erdészeti gépnél, úgy a Vimek gyérítési harvesterének hazai elterjedésében is fontos szerepet játszik majd a termék ára, és annak megtérülése, de az egyre fokozódó munkaerőhiány is. “Már a magyar erdőkben is van elég nagyméretű gép, amivel a fakitermelők dolgozhatnak. A gyérítési munkálatokhoz azonban szintén nincsen elég ember, és a jelenlegi árakat sem lehet tartani. Ezért is bízunk abban, hogy előbb-utóbb feltűnik majd az erdőgazdálkodóknak, hogy ezeket a folyamatokat is gépesíteni kell” – hívta fel a figyelmet ifjabb Veress László, aki hozzátette: a Vimek erdészeti gépével ráadásul biztonságosabb is a munka.

A Vimek 404 SE gyérítési harvester alapára 170 ezer euró, amibe beletartozik a klímaberendezés, de a tetőre és a darura szerelt fényszóró, valamint a Bluetooth rádió is. Emellett további opciók is elérhetők, a magyar piacra például hidraulikahűtőt ajánl a Technitrade Kft.

Felkészültek a szerviz- és alkatrészellátásra

Mivel hazánkban még nem működik Vimek gyérítési harvester, így adódik a kérdés, hogy milyen szerviz- és alkatrészellátásra számíthatnak az ügyfelek. A Technitrade Kft. a jövőben a legfontosabb alkatrészeket beszerzi magyarországi raktárába, illetve a gyártóval is folyamatos kapcsolatot tartanak.

“Nincsen hiányunk jó szakemberekből sem, több szerződött partnerünk van, akikkel együtt tudunk dolgozni, akik segítséget nyújtanak az esetleges hibák megtalálásában, elhárításában. De kiemelten fontosnak tartjuk azt is, hogy a gépkezelőket mindig kiképezzük. Ezzel is csökkentjük a problémák esélyét, és így a napi karbantartási munkákat is el tudják végezni önállóan. Ha mégis baj lenne, igyekszünk távolról segíteni az ügyfeleinknek, ha pedig szükséges, akkor személyesen megyünk a helyszínre” – hangsúlyozta a Technitrade Kft. projekt menedzsere a Soproni kiállításon.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

2018. szeptember 16. 07:50

Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók.

Gépinfo Videó

Kilátás kompromisszumok nélkül - Forgatható, emelhető vezetőfülke Deutz-Fahr traktorokhoz

2018. szeptember 7. 09:00

Különleges, felemelhető, és akár 200 fokos szögben elfordítható vezetőfülkét fejlesztettek ki a Paul Nutzfahrzeug GmbH mérnökei egy Deutz-Fahr traktorra.

Így dolgozik a magyar erdőkben a legújabb finn fakitermelő gép

2018. december 16. 12:29

Az új fakitermelő géppel lényegesen kényelmesebb és hatékonyabb a munka, mint az elődjeivel.

Gépészet Videó

Könnyű, mégis erős a STIHL új láncfűrésze

2017. december 1. 17:38

Az egyelőre csak néhány helyen, Németország, Ausztria és Svájc mellett Magyarországon kapható gép két régi típust is felvált.