Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Tápanyag visszapótlás – ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

Tápanyag visszapótlás – ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

Agroázis Kft.

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A gazdálkodók szinte kivétel nélkül használnak szilárd műtrágyát, aminek kijuttatása több ütemben és különféle eszközökkel történhet, így függesztett, vagy vontatott röpítő tárcsás műtrágyaszóróval, amelyre kínálatunkban az olasz Agrex cég termékei széles választékban nyújtanak megoldást.

A műtrágyaszóró fejlesztése során egyetemi kutatóintézet bevonásával tökéletesítették a termékkört. Minden gép rozsdamentes szórótányérokkal és állítható (rozsdamentes) szórólapátokkal van felszerelve.  A kínálat több sorozatból áll, így 600 l-től 3200 l-es tartálytérfogatig megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Felszereltség tekintetében megtalálhatóak a speciális ültetvényes kivitelek (VIGNA), a kisebb gazdaságok részére kialakított 18-24 m munkaszélességgel rendelkező eszközök (TVS és TVX) és a magasabb igényeket is kielégítő, akár 36 m munkaszélességgel dolgozó FERTI sorozat is, amely kiegészíthető sebességarányos kijuttást biztosító számítógéppel, súlymérős rendszerrel, vagy GPS technológiával, ami beilleszthető a precíziós gazdálkodás gépsorába.

A nagygazdaságok részére a MAXI és MAGNUM vontatott műtrágyaszórók állnak rendelkezésre, sebességarányos kijuttatással, 3,5 – 5 – 8,5 m3-es tartálytérfogattal festett vagy rozsdamentes kivitelben, 12-24 m-es, továbbá (egyes kiviteleknél) 12-36 m-es munkaszélességgel. A KALKO sorozat 9,5 és 13,8 m3-es térfogattal, 16 m-es tárcsás, vagy 12 m-es hidraulikus hajtású csigás kijuttatójával kitűnő megoldás a mésziszap sebességarányos kijuttatására.

A vetéssel egy menetben, illetve mechanikus gyomirtás elvégzéséhez használt sorközkultivátorok alkalmazásával is sokan szeretnének szilárd műtrágyát biztosítani a növényeknek. Az általunk forgalmazott MaterMacc vetőgépek és sorközkultivátorok mindegyike felszerelhető műtrágya kijuttató egységgel, amelynek beállítása egyszerű és kiváló pontosságú munkavégzést garantál.

Az állattenyésztéssel is foglalkozó gazdálkodóknál a felgyülemlő szerves trágya jó lehetőséget biztosít a talaj tápanyag visszapótlására, amely a talajéletet is jelentősen javítja.

A szerves hígtrágyával rendelkező farmoknak kínálnak megoldást a minőségi kijuttatást biztosító osztrák Vakutec tartálykocsik. A vállalat nem csak gépet szeretne eladni, hanem mint a neve is mutatja: Vakutec Gülletechnik (=hígtrágya technológia) – technológiát is. A cég alapfilozófiája, hogy a technológia fontosabb, hiszen a jó eszköz csak a jól megválasztott és kialakított technológia pontos betartása mellett képes nyereséget hozni.

Ennek érdekében a gépkiválasztás stádiumában nagy hangsúlyt fektetnek az érdeklődő gazdaság adottságaira, lehetőségeire. Így például a vetésszerkezetre, permetezés technológiára, a telepek és a földterületek elhelyezkedésére, távolságára, a tároló kialakítására és természetesen a hígtrágya minőségére, beltartalmi értékeire.

Ezen paraméterek ismerete alapvetően befolyásolja a gép nagyságát, a kijuttató szerkezet szélességét, kivitelét, opciós felszereltségét, gumiabroncsozást, a kiszolgálásának módját. A gépek horganyzott, tartálytérfogattól függően egy, vagy tandem tengelyes kivitelben készülnek (1-18,5 m3 között). A minőségi anyagokból a technológiának megfelelően specifikált gép lelke a kijuttató rendszer, mely 9-12-15 m-es munkaszélességű ejtőcsöves tömlőrendszer és kétfajta elosztási szerkezettel készül, ami a hígtrágya összetételétől függően választható.

A leggyakoribb az Exa-Cut, mely képes a homogén hígtrágyában lévő kisebb mennyiségű és nagyságú darabos anyagok aprítására, majd a hígtrágya elosztására. 9 és 12 m-es munkaszélességben mindkét rendszert gyártják úgynevezett „light” kivitelben is, ami az elosztás minőségét nem befolyásolja, csak a kiadagoló csövek és azok függesztése, működtetése változik. A Vakutec által kínált szerkezetek nagy előnye, hogy egy 12 m-es kiosztó egység csak 550 kg, ami kategóriájában egyedülálló. Ezzel a hasznos tömeg az össztömeghez viszonyítva meglehetősen kedvező. (Ennél nagyobb munkaszélességben a jelentős talajtömörödés miatt nem gyártja a Vakutec.)

 

A kiszórás így megoldható állományba (gabona, repce, lucerna vagy kukorica, napraforgó esetében), így a tarlóra és vetés előtt talajra való kijuttatáshoz képest jelentősen megnő a felhasználási kör és a kihasználási idő. A géphez kiválasztható a növénykultúrának legmegfelelőbb gumiabroncs is. Természetesen kapás növényeknél keskenyebb abronccsal tudunk a sorközbe menni, de gabonaféléknél, lucernánál törekedni kell a talajnyomás csökkentésére, amely a szélesebb, alacsony nyomású abroncsokkal érhető el.

Az optimális abroncskiválasztás hosszútávon szintén hozzájárul a termelési költségek redukálásához és a termésátlagok növekedéséhez, mivel csökkenthetjük a taposásból adódó talajtömörödést, emiatt nem kell sűrítenünk a lazítózást, ennek ellenére terméskieséssel sem kell számolni. Mindemellett a jó minőségű alacsony nyomású abroncsokkal történő munka során üzemanyag megtakarítást is realizálhatunk a könnyebb vontathatóság miatt.

Nagyon fontos a hígtrágyánál, hogy homogén anyaggal dolgozzunk, így a tárolóból a híg fázist kiszivattyúzva a szilárdat is kijuttatjuk, ami tartalmazza az értékes tápanyagokat és elkerülhető a tározó eliszaposodása és a nem kívánt térfogat csökkenése. Ha nincs beépített keverő berendezés, vagy annak munkája nem kielégítő, akkor mobil keverő alkalmazása szükséges, amihez a Vakutec kiváló energiahatékonyságú eszközzel rendelkezik.  A traktor 3 ponton történő működtetésen kívül, akár teleszkópos rakodó gémjére is felszerelhető, ezáltal a magas oldalfalú (pl. beton) silókban is megoldható a homogenizálás.

Nagyon sok gazdaságban alkalmaznak folyékony nitrogén műtrágyákat (nitrosol), melyek kijuttatásában a permetezőgépek adnak megoldást. A kínálatunkban lévő Hardi permetezők a speciális folyékonyműtrágya kijuttatására kifejlesztett fúvókákkal felszerelve jó minőségben, nagy hatékonysággal képesek az előírt mennyiségű tápanyag kijutatását elvégezni. A nitrosol oldatok kiemelten korrozív hatásúak, így komoly figyelmet kell fordítani a gépek megfelelő karbantartására, tisztítására. Ha ezt elvégezzük, akkor a Hardi gépek hosszú távon képesek ezt a munkafolyamatot is ellátni a gazdaságban.

Személyre szabott megoldás érdekében keressen bennünket és segítünk, hogy gazdasága feladataihoz a legjobb megoldás szülessen!

További információkért keresse az Agroázis kollégáját:
Osgyán László 
tel.:06304063347
email: laszlo.osgyan@agroazis.hu

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

2018. január 28. 11:51

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

Lemken gépek Bábolnán

2018. szeptember 4. 16:36

Az ANDEST-2005 Bt. a magyarországi Lemken forgalmazói hálózatban immár 11 éve folyamatosan piacvezető pozíciót foglal el. Ügyfeleink jelenleg is a legnagyobb hazai Lemken raktárkészletről, kedvező árakon, profi kiszolgálással vásárolhatják meg a prémium kategóriájú termékeket előállító német gyártó gépeit kínálatunkból.

Gépinfo Képgaléria

Mezőfalvai anzix - III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 

2019. május 28. 09:03

A NAK szántóföldi bemutatója visszakerült indulási helyére, Mezőfalvára. Az előző bemutatóhoz képest a terület nagyobb lett (62 hektár), a kiállítók száma nőtt (több mint 150), az álló- és mozgógépes részek egyaránt nagyobbak lettek, a szakmai programok is kiegészültek az erdőgazdálkodás témájával.