Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Tápanyag visszapótlás – ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

Tápanyag visszapótlás – ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

Agroázis Kft.

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A gazdálkodók szinte kivétel nélkül használnak szilárd műtrágyát, aminek kijuttatása több ütemben és különféle eszközökkel történhet, így függesztett, vagy vontatott röpítő tárcsás műtrágyaszóróval, amelyre kínálatunkban az olasz Agrex cég termékei széles választékban nyújtanak megoldást.

A műtrágyaszóró fejlesztése során egyetemi kutatóintézet bevonásával tökéletesítették a termékkört. Minden gép rozsdamentes szórótányérokkal és állítható (rozsdamentes) szórólapátokkal van felszerelve.  A kínálat több sorozatból áll, így 600 l-től 3200 l-es tartálytérfogatig megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Felszereltség tekintetében megtalálhatóak a speciális ültetvényes kivitelek (VIGNA), a kisebb gazdaságok részére kialakított 18-24 m munkaszélességgel rendelkező eszközök (TVS és TVX) és a magasabb igényeket is kielégítő, akár 36 m munkaszélességgel dolgozó FERTI sorozat is, amely kiegészíthető sebességarányos kijuttást biztosító számítógéppel, súlymérős rendszerrel, vagy GPS technológiával, ami beilleszthető a precíziós gazdálkodás gépsorába.

A nagygazdaságok részére a MAXI és MAGNUM vontatott műtrágyaszórók állnak rendelkezésre, sebességarányos kijuttatással, 3,5 – 5 – 8,5 m3-es tartálytérfogattal festett vagy rozsdamentes kivitelben, 12-24 m-es, továbbá (egyes kiviteleknél) 12-36 m-es munkaszélességgel. A KALKO sorozat 9,5 és 13,8 m3-es térfogattal, 16 m-es tárcsás, vagy 12 m-es hidraulikus hajtású csigás kijuttatójával kitűnő megoldás a mésziszap sebességarányos kijuttatására.

A vetéssel egy menetben, illetve mechanikus gyomirtás elvégzéséhez használt sorközkultivátorok alkalmazásával is sokan szeretnének szilárd műtrágyát biztosítani a növényeknek. Az általunk forgalmazott MaterMacc vetőgépek és sorközkultivátorok mindegyike felszerelhető műtrágya kijuttató egységgel, amelynek beállítása egyszerű és kiváló pontosságú munkavégzést garantál.

Az állattenyésztéssel is foglalkozó gazdálkodóknál a felgyülemlő szerves trágya jó lehetőséget biztosít a talaj tápanyag visszapótlására, amely a talajéletet is jelentősen javítja.

A szerves hígtrágyával rendelkező farmoknak kínálnak megoldást a minőségi kijuttatást biztosító osztrák Vakutec tartálykocsik. A vállalat nem csak gépet szeretne eladni, hanem mint a neve is mutatja: Vakutec Gülletechnik (=hígtrágya technológia) – technológiát is. A cég alapfilozófiája, hogy a technológia fontosabb, hiszen a jó eszköz csak a jól megválasztott és kialakított technológia pontos betartása mellett képes nyereséget hozni.

Ennek érdekében a gépkiválasztás stádiumában nagy hangsúlyt fektetnek az érdeklődő gazdaság adottságaira, lehetőségeire. Így például a vetésszerkezetre, permetezés technológiára, a telepek és a földterületek elhelyezkedésére, távolságára, a tároló kialakítására és természetesen a hígtrágya minőségére, beltartalmi értékeire.

Ezen paraméterek ismerete alapvetően befolyásolja a gép nagyságát, a kijuttató szerkezet szélességét, kivitelét, opciós felszereltségét, gumiabroncsozást, a kiszolgálásának módját. A gépek horganyzott, tartálytérfogattól függően egy, vagy tandem tengelyes kivitelben készülnek (1-18,5 m3 között). A minőségi anyagokból a technológiának megfelelően specifikált gép lelke a kijuttató rendszer, mely 9-12-15 m-es munkaszélességű ejtőcsöves tömlőrendszer és kétfajta elosztási szerkezettel készül, ami a hígtrágya összetételétől függően választható.

A leggyakoribb az Exa-Cut, mely képes a homogén hígtrágyában lévő kisebb mennyiségű és nagyságú darabos anyagok aprítására, majd a hígtrágya elosztására. 9 és 12 m-es munkaszélességben mindkét rendszert gyártják úgynevezett „light” kivitelben is, ami az elosztás minőségét nem befolyásolja, csak a kiadagoló csövek és azok függesztése, működtetése változik. A Vakutec által kínált szerkezetek nagy előnye, hogy egy 12 m-es kiosztó egység csak 550 kg, ami kategóriájában egyedülálló. Ezzel a hasznos tömeg az össztömeghez viszonyítva meglehetősen kedvező. (Ennél nagyobb munkaszélességben a jelentős talajtömörödés miatt nem gyártja a Vakutec.)

 

A kiszórás így megoldható állományba (gabona, repce, lucerna vagy kukorica, napraforgó esetében), így a tarlóra és vetés előtt talajra való kijuttatáshoz képest jelentősen megnő a felhasználási kör és a kihasználási idő. A géphez kiválasztható a növénykultúrának legmegfelelőbb gumiabroncs is. Természetesen kapás növényeknél keskenyebb abronccsal tudunk a sorközbe menni, de gabonaféléknél, lucernánál törekedni kell a talajnyomás csökkentésére, amely a szélesebb, alacsony nyomású abroncsokkal érhető el.

Az optimális abroncskiválasztás hosszútávon szintén hozzájárul a termelési költségek redukálásához és a termésátlagok növekedéséhez, mivel csökkenthetjük a taposásból adódó talajtömörödést, emiatt nem kell sűrítenünk a lazítózást, ennek ellenére terméskieséssel sem kell számolni. Mindemellett a jó minőségű alacsony nyomású abroncsokkal történő munka során üzemanyag megtakarítást is realizálhatunk a könnyebb vontathatóság miatt.

Nagyon fontos a hígtrágyánál, hogy homogén anyaggal dolgozzunk, így a tárolóból a híg fázist kiszivattyúzva a szilárdat is kijuttatjuk, ami tartalmazza az értékes tápanyagokat és elkerülhető a tározó eliszaposodása és a nem kívánt térfogat csökkenése. Ha nincs beépített keverő berendezés, vagy annak munkája nem kielégítő, akkor mobil keverő alkalmazása szükséges, amihez a Vakutec kiváló energiahatékonyságú eszközzel rendelkezik.  A traktor 3 ponton történő működtetésen kívül, akár teleszkópos rakodó gémjére is felszerelhető, ezáltal a magas oldalfalú (pl. beton) silókban is megoldható a homogenizálás.

Nagyon sok gazdaságban alkalmaznak folyékony nitrogén műtrágyákat (nitrosol), melyek kijuttatásában a permetezőgépek adnak megoldást. A kínálatunkban lévő Hardi permetezők a speciális folyékonyműtrágya kijuttatására kifejlesztett fúvókákkal felszerelve jó minőségben, nagy hatékonysággal képesek az előírt mennyiségű tápanyag kijutatását elvégezni. A nitrosol oldatok kiemelten korrozív hatásúak, így komoly figyelmet kell fordítani a gépek megfelelő karbantartására, tisztítására. Ha ezt elvégezzük, akkor a Hardi gépek hosszú távon képesek ezt a munkafolyamatot is ellátni a gazdaságban.

Személyre szabott megoldás érdekében keressen bennünket és segítünk, hogy gazdasága feladataihoz a legjobb megoldás szülessen!

További információkért keresse az Agroázis kollégáját:
Osgyán László 
tel.:06304063347
email: laszlo.osgyan@agroazis.hu

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

Intelligens mechanikus gyomirtás - A LEMKEN felvásárolta a Steketee kultivátor specialistát

2018. augusztus 29. 04:00

A LEMKEN, a mezőgazdasági gépgyártás specialistája, felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V. Vállalatot, hogy tovább bővítse növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel és a p a jövőbe mutató, kamera támogatott jármű-irányító rendszerrel.  A LEMKEN a Steketee Rumpstad talajművelő gépgyártó részlegét is felvásárolta, de a cséplőgép gyártó részleget nem. 

QUIVOGNE MaxiPlant sorközművelő kultivátor

2018. április 11. 10:48

A tavasz folyamán a MaxiPlant kultivátorok bevezető áron érhetők el a kiemelt kereskedőknél.

A tavaszi talajmunkák műveletei és eszközei

2019. január 5. 14:42

A magágykészítő eszközökről tanult elmélet és gyakorlati tapasztalatok alapján foglalhatjuk össze a tapasztalatokat.

BreakMix - Májustól rendelhető a Väderstad egyedülálló kopóhegye

2018. március 10. 17:01

A kopóhegy egyedi kialakításának köszönhetően a lazítóhatás akár 30 cm-ig terjedő mélységig kihasználható, ami igen meggyőző keverő hatással párosul.