Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

A sokoldalú Laudis

A sokoldalú Laudis

Bayer Crop Science

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Sokoldalúságát igazolja az a tény is, hogy extrém időjárások esetén (túl magas hőmérséklet) sem károsítja a kultúrnövényt. Az engedélyezés alatt vizsgáltam, hogy 32 °C-on kijuttatva, a kukorica 10-13 leveles fenológiájában, a túlfejlett magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen milyen a készítmény hatékonysága. Károsítja-e a kukoricát, ha igen, akkor az a termésmennyiség alakulásában megnyilvánul-e?

Mintegy 10 nap elteltével azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó hatás ugyan még nem volt teljes, de a kultúrnövényen látható fitotoxikus tünet nem jelentkezett, és jelentősen a termésmennyiséget sem csökkentette. A kismértékű terméscsökkenést a gyomnövények kártétele okozta. Ebben a kísérletben meggyőződtem arról is, hogy a fejlettebb gyomnövények (Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Amaranthus retroflexus, Amaranthus chlorostachys, Datura stramonium, Ambrosia artemissifolia) ellen, üzemileg elfogadható gyomirtó hatást mutatott.

 

Hasznos tudnivalók a Laudis-ról:

– Hatóanyaga: tembotrion.

– Hatásmód: a tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicid csoporton belül a triketonok hatóanyag csoportba tartozik. A hatóanyag a növények 4-hidroxifenilpiruvát-dioxigenáz (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofill UV-védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.

– A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion gyors lebontását a jól ismert izoxadifen-etil safener segíti elő. Ezt a tényt igazolja, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai mellett sem mutatott a kukorica káros reakciót a Laudis kezelésekre.

– A készítmény dózisa: 1,75-2,25 l/ha.

– Utóvetemény:

  • 4 hónap után: repce, saláta, őszi árpa,
  • 5 hónap után: őszi búza, tritikále, vöröshagyma, retek, lucerna,
  • 6 hónap után: napraforgó, paradicsom,
  • 10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya vethető.

– A készítmény esőállóságára jellemző, hogy kijuttatását egy órával követő csapadék már nem csökkenti a Laudis hatékonyságát.

– A hatástartam fokozásának céljából terbutilazin hatóanyag-tartalmú készítmények engedélyezett dózisával célszerű kombinálni. A tankkombinációban engedélyezett dózisokkal kijuttatott, terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó készítmények segítik a varjúmák (Hibiscus trionum) és muharfélék (Setaria spp.) elleni jobb hatás elérését.

– Évelő gyomfajok (folyondár szulák – Convolvulus arvensis, sövényszulák – Calystegia sepium, mezei acat – Cirsium arvense) ellen dikamba hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával lehet a Laudis-t kombinációban alkalmazni a teljes hatás érdekében.

Szabó László ny. növényvédelmi herbológus

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.