Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

A sokoldalú Laudis

A sokoldalú Laudis

Bayer Crop Science

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Sokoldalúságát igazolja az a tény is, hogy extrém időjárások esetén (túl magas hőmérséklet) sem károsítja a kultúrnövényt. Az engedélyezés alatt vizsgáltam, hogy 32 °C-on kijuttatva, a kukorica 10-13 leveles fenológiájában, a túlfejlett magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen milyen a készítmény hatékonysága. Károsítja-e a kukoricát, ha igen, akkor az a termésmennyiség alakulásában megnyilvánul-e?

Mintegy 10 nap elteltével azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó hatás ugyan még nem volt teljes, de a kultúrnövényen látható fitotoxikus tünet nem jelentkezett, és jelentősen a termésmennyiséget sem csökkentette. A kismértékű terméscsökkenést a gyomnövények kártétele okozta. Ebben a kísérletben meggyőződtem arról is, hogy a fejlettebb gyomnövények (Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Amaranthus retroflexus, Amaranthus chlorostachys, Datura stramonium, Ambrosia artemissifolia) ellen, üzemileg elfogadható gyomirtó hatást mutatott.

 

Hasznos tudnivalók a Laudis-ról:

– Hatóanyaga: tembotrion.

– Hatásmód: a tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicid csoporton belül a triketonok hatóanyag csoportba tartozik. A hatóanyag a növények 4-hidroxifenilpiruvát-dioxigenáz (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofill UV-védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.

– A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion gyors lebontását a jól ismert izoxadifen-etil safener segíti elő. Ezt a tényt igazolja, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai mellett sem mutatott a kukorica káros reakciót a Laudis kezelésekre.

– A készítmény dózisa: 1,75-2,25 l/ha.

– Utóvetemény:

  • 4 hónap után: repce, saláta, őszi árpa,
  • 5 hónap után: őszi búza, tritikále, vöröshagyma, retek, lucerna,
  • 6 hónap után: napraforgó, paradicsom,
  • 10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya vethető.

– A készítmény esőállóságára jellemző, hogy kijuttatását egy órával követő csapadék már nem csökkenti a Laudis hatékonyságát.

– A hatástartam fokozásának céljából terbutilazin hatóanyag-tartalmú készítmények engedélyezett dózisával célszerű kombinálni. A tankkombinációban engedélyezett dózisokkal kijuttatott, terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó készítmények segítik a varjúmák (Hibiscus trionum) és muharfélék (Setaria spp.) elleni jobb hatás elérését.

– Évelő gyomfajok (folyondár szulák – Convolvulus arvensis, sövényszulák – Calystegia sepium, mezei acat – Cirsium arvense) ellen dikamba hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával lehet a Laudis-t kombinációban alkalmazni a teljes hatás érdekében.

Szabó László ny. növényvédelmi herbológus

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Közös ügyünk a méhvédelem!

2019. június 20. 16:42

A méhekről sokaknak a finom méz jut először az eszébe, ám ezen állatok munkája ennél jóval összetettebb és fontosabb az emberiség számára. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amelyek termésbiztonságához a méhek és egyéb beporzók munkája elengedhetetlenül fontos.

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

2018. április 24. 06:50

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica szár- és levélbetegségei (2/2.)

2019. június 9. 04:36

A fuzáriumos betegségeken kívül egyéb gombás betegségeit is ismerjük a kukoricának. A cikkben ezek közül mutatjuk be a legjelentősebbeket, megemlítve még néhány Magyarországon is előforduló érdekesebb kórokozót.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.