Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

A sokoldalú Laudis

A sokoldalú Laudis

Bayer Crop Science

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Sokoldalúságát igazolja az a tény is, hogy extrém időjárások esetén (túl magas hőmérséklet) sem károsítja a kultúrnövényt. Az engedélyezés alatt vizsgáltam, hogy 32 °C-on kijuttatva, a kukorica 10-13 leveles fenológiájában, a túlfejlett magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen milyen a készítmény hatékonysága. Károsítja-e a kukoricát, ha igen, akkor az a termésmennyiség alakulásában megnyilvánul-e?

Mintegy 10 nap elteltével azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó hatás ugyan még nem volt teljes, de a kultúrnövényen látható fitotoxikus tünet nem jelentkezett, és jelentősen a termésmennyiséget sem csökkentette. A kismértékű terméscsökkenést a gyomnövények kártétele okozta. Ebben a kísérletben meggyőződtem arról is, hogy a fejlettebb gyomnövények (Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Amaranthus retroflexus, Amaranthus chlorostachys, Datura stramonium, Ambrosia artemissifolia) ellen, üzemileg elfogadható gyomirtó hatást mutatott.

 

Hasznos tudnivalók a Laudis-ról:

– Hatóanyaga: tembotrion.

– Hatásmód: a tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicid csoporton belül a triketonok hatóanyag csoportba tartozik. A hatóanyag a növények 4-hidroxifenilpiruvát-dioxigenáz (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofill UV-védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.

– A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion gyors lebontását a jól ismert izoxadifen-etil safener segíti elő. Ezt a tényt igazolja, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai mellett sem mutatott a kukorica káros reakciót a Laudis kezelésekre.

– A készítmény dózisa: 1,75-2,25 l/ha.

– Utóvetemény:

  • 4 hónap után: repce, saláta, őszi árpa,
  • 5 hónap után: őszi búza, tritikále, vöröshagyma, retek, lucerna,
  • 6 hónap után: napraforgó, paradicsom,
  • 10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya vethető.

– A készítmény esőállóságára jellemző, hogy kijuttatását egy órával követő csapadék már nem csökkenti a Laudis hatékonyságát.

– A hatástartam fokozásának céljából terbutilazin hatóanyag-tartalmú készítmények engedélyezett dózisával célszerű kombinálni. A tankkombinációban engedélyezett dózisokkal kijuttatott, terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó készítmények segítik a varjúmák (Hibiscus trionum) és muharfélék (Setaria spp.) elleni jobb hatás elérését.

– Évelő gyomfajok (folyondár szulák – Convolvulus arvensis, sövényszulák – Calystegia sepium, mezei acat – Cirsium arvense) ellen dikamba hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával lehet a Laudis-t kombinációban alkalmazni a teljes hatás érdekében.

Szabó László ny. növényvédelmi herbológus

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

A lencse gyomirtása

2018. november 12. 11:36

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Ne várjuk meg, amíg a gazdát kirángatják a traktorból!

2018. szeptember 7. 08:39

Jó reggelt!  Kávé mellé hoztam pár gondolatot, amit muszáj kiírnom magamból...

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.