Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

ElumisBang – Ez nagyot szól!

ElumisBang – Ez nagyot szól!

Syngenta Kft.

A vegyszeres gyomszabályozás megjelenése óta valamennyi kultúrnövényünk, így a kukorica gyomflórája is jelentős változáson ment keresztül. Egyes gyomfajok jelentősége nőtt, más, korábban fontos gyomnövény visszaszorult. Az időjárás, a gyomirtó szerek, a művelésmód jelentős változása ezt a folyamatot tovább fokozzák, így a szűkülő gyomirtó hatóanyag portfólióból olyan kombinációk alkotása válik célszerűvé, amelyek a kukorica teljes gyomflóráját lefedik, továbbá tartamhatást biztosítva meggátolják azok újbóli csírázását.

Tovább nehezíti a dolgot az a jelenség is, hogy a tavaszi kelesztő, bemosó csapadék rendszerint elmarad, így a preemergensen végzett gyomirtó szeres kezelések csak csökkent hatékonysággal bírnak és később egy kiegészítő állománykezelést is szükséges lehet elvégezni. Illetve üzemmérettől függően a munkaszervezési feladatok is óhatatlanul indokolják a posztemergens permetezések alkalmazását is. A korai posztemergens és a posztemergens kezelések nagy előnye az, hogy a már kikelt gyomnövények ellen célzottan tudunk védekezni, kihasználva a hatóanyagok esetleges levélen és talajon keresztüli hatását is.

Az ElumisBang új gyomirtó szer csomag ezeknek a követelményeknek teljes mértékben megfelel. A csomag tartalma 10 liter Elumis, 3 liter Banvel 480 S és 0,5 liter Fix-Pro. Így dózistól függően 5-6 hektár kezelésére elegendő. 5 hektáron történő felhasználása esetén a benne található 3 hatóanyag (mezotrion, nikoszulfuron, dikamba) jelenleg engedélyezett csúcsdózisa juttatható ki, ebben az esetben ez 2 l/ha Elumis-t + 0,6 l/ha Banvel 480 S-t és 0,1 l/ha Fix-Pro-t jelent.

Az ElumisBang széles gyomirtási spektrummal rendelkező termék, hatékony a kukoricában előforduló magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A mezotrion hatóanyagnak köszönhetően tartamhatást is biztosít a magról kelő kétszikű gyomokkal szemben. Kiemelkedő hatékonysággal bír a kukorica nehezen írtható gyomnövényei (pl. selyemmályva) ellen is. Kijuttatását a kukorica 7-15 cm-es (3-6 leveles) fejlettsége között kell elvégezni, amikor a magról kelő egyszikűek 1-3, a kétszikűek 2-4 leveles fejlettségűek. A fenyércirok ellen annak 10-20 cm-es (maximum 7 leveles), míg a mezei acat tőlevélrózsás fejlettségénél érthetjük el a legjobb hatékonyságot. Fenyércirok elleni védekezés esetén a lehető legmagasabb dózis nikoszulfuron kijuttatása ajánlott, amely jelen esetben 60 g/ha hatóanyagot, azaz 2 l/ha Elumis-t jelent.

Az ElumisBang csomag előnye, hogy a gyomnövények fejlettségéhez igazítható védekezést tesz lehetővé, hiszen a csomag megbontható, attól függően, hogy a területünkön melyik gyomok jellennek meg először. Egyöntetű gyomkelés esetén az ElumisBang csomag egyben történő kijuttatása javasolt.

Az Elumis Bang tehát:

  • Széles hatásspektrumú, hatékony a kukorica valamennyi évelő és magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövénye ellen is (mezei acat, fenyércirok stb.).
  • Tartamhatással rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomokkal szemben a benne található nagy dózisú mezotrion hatóanyag miatt.
  • Nem szelektál ki bizonyos gyomfajokat.
  • A fenyércirok ellen bevethető maximális nikoszulfuron dózis.
  • Gyomok fejlettségéhez igazítható védekezés.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

2019. július 25. 05:36

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Kockázatokat rejt a génszerkesztés

2018. január 23. 12:00

Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.