Gyümölcs

Fiatal almafák téli koronaalakítása, I. rész

Agrofórum Online

Az őszi gyümölcstelepítési időszak elteltével elérkezett a 2-3 éves oltványok koronaalakító metszése. Ezekkel a fitotechnikai műveletekkel a későbbi gyümölcsfa koronaformáját, habitusát, és termésmennyiségét is alakíthatjuk.

A következőkben kitérünk néhány alap metszési módra, koronaformára. Néhány örök érvényű szabályra, amely gyümölcsfajtól függetlenül megállja a helyét.

Az alma metszése során a legfontosabb információ, hogy tisztában legyünk az alany és a fajta típusával. Az alany növekedési erélye fogja meghatározni a későbbi koronaforma kezelhetőségét.

Az elmúlt évtizedekben számos esetben bebizonyosodott, hogy a helytelen metszésmód hogyan tette tönkre egész ültetvények sorsát. A hazánkban vásárolt almafaoltványok általában 2-3 típusú alanyt használnak.

A legelterjedtebbek az MM106, M9, M26, M111-es alanyok. Növekedési erélyt tekintve az M111-es alany a legerősebb növekedésű ezek közül. Ezt követi a MM106-os alanytípus, amelyet félintenzív termesztési módhoz ajánlanak. Illetve a törpésítő alanyok, mint pl. az M9 vagy M26. Utóbbiakat csak az intenzív étkezési célú ültetvényeknél alkalmazzák.

Visszametszés

Az ültetés után a legfontosabb lépés metszés szempontjából a visszametszés. Általában egy MM106-os vagy M111-es alanyra oltott almafa esetében 70-80 cm-es magasságban kell visszavágni a csemetét. Ezáltal az oltvány magasságát is szabályozzuk, továbbá elágazásra kényszerítjük. A későbbiekben körülbelül ebben a magasságban fognak elágazni a termőágak, vázkarok.

Nem szabad megijedni a visszametszéstől, drasztikus módszer, de az első 2 évben a fának növekednie kell, nem pedig egyből termést hoznia. Az alany mellett fontos kiválasztanunk tudatos termelőként a koronaforma típusát. Ebben az esetben is több változat közül választhatunk.

A leggyakoribb koronaformák az alma termesztésben az úgynevezett „orsó” formák. Ezek közé tartozik a szabad orsó, karcsú orsó, szuper orsó. A kiskerti körülmények között sokan alkalmazzák a szabad orsó koronaformát. Ettől már hatékonyabb megoldás lehet a karcsú orsó alkalmazása.

A különbség abban rejlik, hogy a szabad orsó esetében 2-3 ágemeletet alakítunk ki, és ezekre a vázágakra terheljük a termőképleteket (rügy, termőkalács, termőbog). A karcsú orsó esetében csak az alsó 70-80 cm-es magasságban vannak termőágak, a felső koronaszinteken csak termőgallyakat hagyunk, amelyek maximum 2-3 éves elemei a koronának. Így egyfajta „karácsonyfa” alakot kapunk.

A metszés során mindig figyelnünk kell a hajtások, termőgallyak és termővesszők szögállására. Amelyek túl meredeken merednek felfelé, sosem fognak kellő termést hozni, érdemes őket kimetszeni egy közel vízszintes metszlapot hagyva a fatörzsön.

Téli metszés

Téli metszés során, főleg, ha koronaalakításról van szó, érdemes mindig „kiteríteni” a korona részeit. A lapos, a fatörzsre szinte merőleges vesszők, gallyak a kedvezőek. Így sokkal több fény éri a korona részeit, ez pedig serkentőleg hat a termőrügyek differenciálódására. A gyümölcsérés során pedig jobb lesz a termés sav/cukor aránya és színezettsége is.

A fiatal almafák metszése során mindig szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy az első 2-3 évben nem a termés a fő cél. A legfontosabb a vázkarok, kialakítása és a nyitott koronaforma. A későbbiekben erre lehet majd ráterhelni a kívánt termésmennyiséget.

Egy átlagos alma – természetesen fajtától függően – 2-300 g. Tehát egy jól berakódott termőgally esetében akár 1-2 kg gyümölcsöt is meg kell tartania a szüretig. Fontos a megfelelő koronaszerkezet, és a helyes metszésmód.

A metszés során oda kell figyelnünk a szerszámok fertőtlenítésére is. A kiskertekben és különböző ültetvényekben is lehetnek fertőzött fák, melyek betegségeit könnyen átvihetjük az egészséges növényekre is.

Érdemes megvizsgálnunk a fák törzsét, a kéreg felszínét, nincs-e torzulás, szívogatás, rákos elváltozás. Illetve már a frissen elültetett csemetékben is kárt tehetnek az olyan veszélyes kártevők, mint a pl. a kisfarontó lepke (Zeuzera pyrina). A lepke hernyója a leggyakrabban a fatörzs és az ág csatlakozásánál rág a fa belsejébe és járatot fúrva okoz kárt.

A helyes metszés során tehát nemcsak a későbbi koronát alakíthatjuk ki, hanem a termésmennyiséget is növeljük, és megtesszük az első lépéseket a helyes növényvédelem felé.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Venezuela kincse: a mézbogyó

2025. január 15. 16:10

A mézbogyó fája akár 25-30 méter magasra is megnőhet, olykor bordázott törzse pedig 1 méter átmérőjű is lehet.

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

2025. január 14. 07:10

A hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére.

Hogyan védjük meg a jostát télen?

2025. január 5. 08:10

Ahhoz, hogy a növény sérülésmentesen élje túl a zord téli hónapokat, intézkedéseket kell tenni.

Datolyaszilva: így lehet a gyümölcs édesebb és ízletesebb

2024. december 27. 14:10

A hagyományos kakifajták, más néven datolyaszilva-fajták éretten lágy, zselés állagú gyümölcshússal rendelkeznek, és csak teljesen érett állapotban fogyaszthatók.

Kihelyezhetem már a telelőben lévő muskátlikat?

2024. április 1. 04:36

Mikor tehetem ki a telelőben lévő muskátlikat? Csak akkor szeretném kihelyezni a virágokat, ha már biztosan nem lesz velük probléma!

A kajszi szakszerű metszése - videó!

2021. március 12. 08:21

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen?

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.