Gyümölcs

Gyümölcsfa oltványok típusai

Agrofórum Online

Egy rutinos kertész számára nyilvánvaló, hogy a fás szárú gyümölcstermő évelő növények oltványát késő ősszel, vagy kora tavasszal érdemes elültetni, de vajon melyik időpont kedvez jobban a facsemeték fejlődésének?

Milyen típusú oltványokat használjunk? Knipp-fákat, egy éves suhángot, konténeres oltványt vagy esetleg kétéves koronás oltványt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

A gyümölcsfák mint élő szervezetek egy év során rendkívül összetett élettani változásokon mennek keresztül, egymást követik a vegetatív és generatív fázisok. Az év végéhez közeledve jön a mélynyugalmi időszakuk, amikor a növény a minimumra csökkenti az anyagcsere forgalmát és felkészül a téli hónapokra.

A gyümölcsfák ültetése során ezekhez az életciklusokhoz kell a szakembereknek alkalmazkodniuk, ezért is fontos az ültetés időpontjának előkészítése, megtervezése. Ültetés előtt csak fertőzésmentes, egészséges szaporítóanyagot vásároljunk a faiskolákból, erről az oltványon lévő címke színe és felirata tanúskodik.

Az ültetést csak tápanyagban gazdag, porózus állapotú, legalább 40-50 cm-en átmozgatott területen végezzük, figyeljünk a vetésváltásra, elkerülve a talajban tenyésző gombák (pl.:„Rosellinia necatrix vagy a Rhizobium rabiobacter) felszaporodását.

Ma már egyre gyakoribb a gyümölcsfák ültetése során a konténeres oltványok használata, ezek a szaporítóanyagok tulajdonképpen olyan előnevelt facsemetét jelentenek, amelyek fejlettebb gyökérzettel és vastagabb törzzsel rendelkeznek. Ennél az oltvány típusnál a téli kézben oltott, majd konténerezett anyagról van szó, amelyet fólia alatt nevelnek, majd a nyár végére egyéves suhánggá érik, ezért az ültetése tágabb intervallumban lehetséges.

A konténeres oltványok telepítése akár kora ősszel is lehetséges, azonban vegyük figyelembe, hogy ilyenkor kiemelten fontos a folyamatos öntözés, a tél beálltáig ugyanis ebben az esetben a növénynek van még egy „gyökeresedési hulláma”, amely lehetővé teszi az oltvány begyökeresedését.

A klasszikus késő őszi ültetés számos előnnyel nyár: a gyakori őszi esőzések hatására nagyobb a talaj felhasználható vízkészlete, a talajban élő kártevők a lehűlések hatására már nem aktívak, tehát nem károsítják a szaporító anyagot, az őszi ültetés esetén van ideje a csemetének begyökeresedni, a talaj megfelelően tud ülepedni a tavaszi vegetáció megkezdéséig.

Hátrányként említhetjük viszont, hogy bizonyos országrészekben a téli fagyok jelentősen károsíthatják a csemetéket, mínusz 15-20 fokos száraz fagyok esetén ki is fagyhatnak.

A tavaszi ültetés során minden esetben gondoskodnunk kell nemcsak az elültetett oltványok beöntözéséről, hanem később a folyamatos víz utánpótlásról is, mert a tavasz során elinduló vegetatív folyamatok jelentős tápanyag forgalommal valósulnak meg, ehhez a növénynek csapadékra van szüksége, hogy megfelelő oldat formájában felvehető legyen a fiatal növény számára az összes tápelem.

A szaporítóanyag kiválasztásakor a legtöbb esetben egy éves suhángot vásárolhatunk a faiskolákból. Előnye, hogy szabadon alakíthatjuk a koronáját, olcsóbban hozzájuthatunk, mint egy konténeres oltványhoz, vagy egy Knipp-fához.

Hátrányaként említhető meg, hogy később fordul termőre és nagyobb szakértelem szükséges a metszéséhez, mivel az alapoktól nekünk kell kialakítani a szabad orsó, kompakt váza, vagy esetleg karcsú orsó koronaformák egyikét.

A Knipp-fák használata szintén számos előnyt jelent a mezőgazdászok és hobbikertészek számára. Ez a 3-4 éves szaporítóanyag a versenytársaihoz képest drágább, hazai faiskolákban viszonylag ritka, viszont kész koronával rendelkezik, illetve az ültetés után egyből képes termést hozni.

A kétéves koronás oltvány szintén jó választás lehet a szakemberek számára, gyakran találkozhatunk ezzel a szaporítóanyaggal a faiskolákban: már egy részben kialakított koronával, megvastagodott törzzsel és fejlett gyökérzettel rendelkezik.

Amennyiben egészséges szaporító anyagokat választunk, és gondos kertészként elvégezzük a megfelelő ápolási műveleteket, biztosak lehetünk abban, hogy értékes gyümölcsökkel fogják gazdagítani nemcsak a hobbikertészek konyháját, hanem a gyümölcstermelő vállalkozások hűtőházait is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

2025. augusztus 14. 11:10

Szín, illat és tapintás alapján könnyen eldöntheti, mikor érett az őszibarack – így lesz igazán zamatos és illatos a termés!

Mire jó a füge levele? Íme a meglepő válaszok

2025. augusztus 12. 14:10

A fügelevél nemcsak árnyékot ad, hanem gyógyító hatású is – mutatjuk, mire használható biztonságosan a mindennapokban!

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

2025. augusztus 9. 14:10

Kínából indult, nyáron terem, mégis őszi – utánajártunk az őszibarack név eredetének és az érési időszakok sajátosságainak.

Mire szolgál a hernyóenyves öv? Tényleg érdemes kihelyezni?

2023. november 24. 04:38

Szeretnék érdeklődni, hogy mire is szolgál pontosan a hernyóenyves öv? Egyáltalán érdemes kihelyezni, megéri a ráfordított költségeket?

Mire figyeljünk a tavaszi faültetés során?

2021. március 12. 08:32

Az érzékeny gyümölcsfajok, mint pl. a kajszi, őszibarack, mandula, gesztenye és dió ültetését érdemes inkább tavasszal elvégezni.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.

A gyümölcsfa-nyesedék felhasználásának módjai

2023. szeptember 2. 08:10

Mihez kezdjünk a kertünkben levágott gallyakkal? Elégetni ma már nemigen szabad, a kukába sem férnek be, nincs is igazán helyünk tárolni őket. Gondolkozzunk hát másként: mire tudnánk felhasználni a levágott nyesedéket úgy, hogy végül ez is a hasznunkra váljon?