Gyümölcs

Sárgarozsda: a szeder veszélyes kórokozója

Agrofórum Online

A hazai gyümölcstermesztésben már hosszú évek óta eléggé nagy részarányt képvisel mind a nagyüzemi, mind pedig a házikerti termesztés tekintetében a tüskétlen szeder (Rubus lacinatus). Növényvédelme nem igazán bonyolult, ugyanakkor van néhány olyan kártevő és kórokozó, amelyek kellő odafigyelés hiányában nagymértékben csökkenthetik a termést és ronthatják a termő állományok egészségi állapotát.

Ez nem az a sárgarozsda

Sokan felkaphatják a fejüket erre a hírre, de valójában a szedren élő sárgarozsda teljesen más faj, mint az, amely a búzát károsítja. A szedren a Kuehneola albida nevű, hiányos fejlődésmenetű rozsdagomba él és károsít, míg a búzát és a tritikálét (és járványos években néhány más gabonafélét is) a teljes fejlődésmenetű, téli és nyári gazdanövénnyel egyaránt rendelkező Puccinia striiformis faj károsítja. A szedren károsító gombát a spórák színe alapján sokan egyébként narancsrozsdának is hívják. Ez esetleg megtévesztő is lehet, de ez a faj a narancsot és más citrusféléket sohasem támadja meg.

A tüskétlen szedren ráadásul az őszi időszakban meg szokott jelenni a többi, hazai őshonos szederfajokon gyakori szederrozsda (Phragmidium rubi) is. Ez jóval kisebb jelentőségű és veszélyességű kórokozó. Könnyű megkülönböztetni a sárgarozsdától, mivel uredospórás telepei barnák, teleutospórás telepei szénfeketék, kizárólag a levelek fonákán jelenik meg, a szárat sosem károsítja és nincs egyetlen sárga színű fejlődési alakja sem.

A tüskétlen szeder sárgarozsdája meglehetősen gyakori, ugyanakkor nem igazán könnyű észrevenni a jelenlétét a megfertőzött növényeken. A kórokozó a szárakon, főleg azok alsó részén hosszú, keskeny, akár 1 cm-es telepeket képez, amelyek kissé besüppednek a bőrszövetbe. A leveleken ezzel szemben kizárólag a fonákon pár milliméteres kerek pusztulák alakulnak ki, amelyek a levél szövetéből meglehetősen jól láthatóan kiemelkednek.

A szeder, főképp a tüskétlen szeder igen gyakran sűrű bokrot képez és az ősz folyamán fennmaradt levelek miatt a fertőzött szárak nehezen vehetők észre. A leveleken kialakuló fertőzések ugyan a levél színe felől is láthatók erőteljes vörösödés formájában, de a szeder szinte minden sérülésre, kártevőre, kórokozóra ilyen elváltozással reagál, így a levelek fertőzöttsége csak a levélfonákok direkt szemlézésével érzékelhető általában.

A sárgarozsda általában a fertőzött vesszőkön telel át
A sárgarozsda általában a fertőzött vesszőkön telel át

Mit tehetünk ellene?

A szeder sárgarozsdája igazság szerint alattomosan, az asszimiláló felület károsításával, illetve a növény megnövelt párologtatásával számottevő terméskártételt is okozhat. Az egyes termések kisebbek lesznek, kevesebb virágból lesz piacképes termés a rozsda kártétele következtében. Mindenképpen érdemes tehát figyelni erre a kórokozóra!

A védekezés legelső és legfontosabb alapelve az, hogy a tüskétlen szeder állománya (álljon az akárhány tőből is) ne legyen túl sűrű, ne legyen állandóan párás, vizes környezetben. Éppen ezért telepítéskor már ügyelni kell arra, hogy a növényzet kifejlett korban se tudjon korlátlanul besűrűsödni. A sárgarozsda nagyon kedveli a párás mikroklímát. Ezt a szeder is kedveli ugyan, de messze nem olyan mértékben, mint a kórokozója.

Az elsűrűsödés, a feleslegesen túl párás környezet elleni teendőink következő lépése az egyes töveken levő vesszők számának korlátozása. A tüskétlen szeder – ha hagyjuk – akár 15-20 vesszőt is kifejleszthet évente. Ennyi vesszőn persze nem bír elegendő mennyiségű piacképes termést kinevelni, viszont az így elsűrűsödött bokrokban a magas páratartalom nemcsak a sárgarozsda, hanem más veszélyesebb kórokozók, így a szürkepenész (Botrytis cinerea) számára is kiváló környezetet teremthet.

Az áttelelt levelek is súlyos fertőzési források
Az áttelelt levelek is súlyos fertőzési források

Igencsak célszerű ügyelni a szederállományok gyomszabályozására. Ha nagytermetű gyomnövények jelenléte miatt lesz a légmozgás számára átjárhatatlan az állomány, az ugyanúgy a páratartalom tartós és szélsőségesen magas mértékét eredményezheti, amely szinte minden kórokozó, így a sárgarozsda számára is nagyon előnyös.

A védekezés utolsó lépcsője e kórokozó esetében is a kémiai védelem. A rozsda viszonylag könnyedén leküzdhető ellenfél. A jelen időszakban a jól karbantartott állományok esetében a vesszők még jól láthatók és le is kezelhetők. Erre a célra az engedélyezett készítmények közül a kontakt hatású szerek (réz, kaptán hatóanyagok) is alkalmasak. Mivel a szeder vesszője meglehetősen sima, a permetlécseppek könnyedén lefuthatnak róla. Ennek megelőzésére tapadásfokozó készítmény alkalmazása erősen javasolt.

A vesszők kezelése mellett az előző évről áttelelt levelek kezelése is indokolt. Amennyiben a növények túl sűrűek, vagy a lombozat túlzottan nagy, a levelek kezelése során célszerűbb lehet a felszívódó hatású készítmények alkalmazása. A szeder sárgarozsdája nem „kemény” ellenfél, a szerválasztás helyett a kezelés technikai kivitelezése sokkal többet számít az eredményes védekezés során.

Érdemes most, a vegetációs időszak elején átvizsgálni a tüskétlen szeder állományait, és szükség esetén a sárgarozsda elleni védekezést megejteni.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

2019. március 13. 12:09

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.

Aktuális növénykórtani problémák a kertészetben

2025. március 15. 13:10

Kora tavasszal, még a lombfakadás kezdete előtt, nem árt szemügyre venni a gyümölcstermő növények egészségi állapotát.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Gabonarozsdák: a legtöbb gondot a búzának okozzák

2024. március 4. 05:40

A kalászos gabonák közül ugyan hírhedten az árpa számít a „betegebb” növényfajnak, de a rozsdagombák tekintetében sajnos a jóval nagyobb területen termesztett búza az, amelyiknek ezek a kórokozók nagyobb problémát okozhatnak.