Gyümölcs
Gyümölcs

Hogyan ápoljuk a fiatal gyümölcsfákat?

Hogyan ápoljuk a fiatal gyümölcsfákat?

Agrofórum Online

A tavasz beköszöntével és a korai felmelegedéssel lassan másfél hónapja magunk mögött hagytuk a téli időjárást, így az kertészek nagy része munkához látott, és elkezdte kicsinosítani, felújítani a kertjét. A gyümölcsfaoltványok ültetésével és kiválasztásával már foglalkoztunk az előzőekben – de vajon mire kell odafigyelnünk az első években a növényápolás szempontjából?

Az ápolási műveletekkel hibázhatunk is: milyen műtrágyát használjunk, mikor adjuk a növényeknek, milyen metszést kell alkalmazni az első évben? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

A gyümölcstermő növényeinket az esetek nagy részében a gyümölcs miatt ültetjük, ez az elvárása a kertészeknek a növénnyel szemben. Nagy mennyiségű, jó minőségű egészséges termést szeretne mindenki szüretelni. Ehhez viszont minden szükséges feltételt biztosítanunk kell a számukra.

Megfelelő tájolás

Az ültetés során válasszuk ki a tájolás szempontjából legoptimálisabb helyet, például, ha köszmétét szeretnénk a kertben, kiválaszthatjuk a kert félárnyékos részeit is, mivel ez a növényfaj kifejezetten érzékeny a légköri aszályra és a túlzott napfényre.

A csonthéjas fajok viszont nagyon fényigényesek, csak akkor fognak jól teremni, ha a korona minden részét éri a napfény, és ezt rendszeres metszéssel is biztosítani kell. Az almatermésűek a közepes fényigényűekhez tartoznak.

Figyelnünk kell a lemosó permetezések elvégzésére is, használjunk ülepedett esővizet, vagy állott kútvizet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl hideg vízzel permeteznek és a rosszul oldódott permetszerek megperzselik a növény fiatal levélzetét.

A réztartalmú szerek keverését szintén ne kombináljuk semmilyen más szerrel, mert antagonista módon rontják egymás hatását a kijuttatás után. Por alapú szereknél készítsünk egy kis üvegben permetlevet, és aztán töltsük már oldott formában a permetezőgép tartályába, majd az üveg és műanyag növényvédő szeres göngyöleg átöblítésével minden csepp hasznosulni fog.

Talán nem tűnik igazán fontosnak ezeknek a műveleteknek az elvégzése, de a mai növényvédő szer árak mellett minden egyes millilitert hasznosítani tudunk, és semmi nem megy kárba. Mindemelett a jogszabályban foglaltak szerint is elmosva, kitisztítva kell egy állandó helyen tárolni a veszélyes hulladéknak számító növényvédő szeres göngyölegeket.

Tápanyag-utánpótlás

A megfelelő termésmennyiséghez elelengedhetetlen a tápanyagok utánpótlása a talajba. Tájegységtől függően változik a kertjeink talajtípusa, domborzata, fizikai félesége és szervesanyag-tartalma. Mindezektől függetlenül szükséges a szintetikus, illetve a szerves trágya kijuttatása, már a fiatal növények esetében is.

Az egy-, két-, hároméves oltványok intenzív növekedésen mennek keresztül. A tavasz beköszöntével beindul a növény hormonok termelődése, melynek hatására a növényi szövetek osztódásnak indulnak, a sejtek megnyúlnak, és a rügyek duzzadásával, kipattanásával elindul a vegetatív fázis.

Az intenzív növekedés a talajszint alatt is elindul, fontos tehát a sarjadó gyökerekről is gondoskodnunk, ezért is érdemes az ültetés előtt foszfortartalmú műtrágya használata. Ezzel ugyanis kiszolgáljuk a növénynek a gyökérzet fejlesztéséhez szükséges tápanyagigényét.

Kis mértékben nitrátot és nitritet is adagolhatunk a fiatal csemetéknek, azonban a túlzott ammónium-nitrát használata leperzselheti a hajszálgyökereket, ami az oltvány pusztulásához fog vezetni.

Minden gyümölcstermő növény ültetése során érdemes elvégezni az ültetés utáni beöntözést, amellyel ülepítjük a gyökeret körülvevő termőtalajt, légmentesítjük, ezzel meggátolva a levegőigényes gombatörzsek megtelepedését. A telepítés utáni első években aztán gyakran meg kell öntözni a kis fákat, főként az aszályos időszakokban, mert a kiszáradásra nagyon érzékenyek.

Az előzőekben említett szakmai fogásokkal megteremthetjük azokat az ideális körülményeket a fiatal haszonnövényeink számára, melynek hála éveken keresztül élvezhetjük majd munkánk szó szerinti gyümölcsét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a tavaszi fagyok ellen, II. rész

2024. április 18. 11:10

Az elmúlt héten már foglalkoztunk a gyümölcstermesztést érintő tavaszi fagyok veszélyével, és az ellenük eddig kifejlesztett módszerekkel. Ebben a cikkben folytatjuk a védekezési lehetőségek ismertetését, bemutatva ezek előnyeit és hátrányait.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

A precíziós módszereké a jövő a gyümölcstermesztésben is

2024. április 16. 17:40

A precíziós gazdálkodás a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba, amikor műholdas helymeghatározást, digitális adatfelvételezést és speciális szoftvereket kezdtünk el egyre szélesebb körben használni a mezőgazdaságban.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több a levéltetűvel fertőzött hajtásvég

2023. május 24. 08:38

Május második dekádjában erős felmelegedés következett be, az éjszakai minimum hőmérséklet sem süllyedt 10 C0 fok alá, nappal pedig gyakran 25-27 fokra is emelkedett a hőmérséklet.

Mire figyeljünk a tavaszi faültetés során?

2021. március 12. 08:32

Az érzékeny gyümölcsfajok, mint pl. a kajszi, őszibarack, mandula, gesztenye és dió ültetését érdemes inkább tavasszal elvégezni.

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

2023. január 16. 04:38

Kérem válaszukat, hogy mikor metsszem meg a különböző gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

2021. február 25. 10:52

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.