Házikert
Házikert

10 érv a tűlevelűek termesztése mellett

10 érv a tűlevelűek termesztése mellett

Agrofórum Online

A tűlevelű fák és cserjék a növényvilág egyik legkevésbé megbecsült csoportjába tartoznak. Ezek a fák még mindig szenvednek a 70-es évek okozta traumától, mivel akkoriban széles körben ültették őket sziklakertekbe a kertvárosok pázsitján. Az utóbbi évtizedekben a „tűlevelű” kifejezéshez a lakóházak fölé tornyosuló, a fényt eltakaró, antiszociális sövények és a szomszédok közötti vitákat okozó sövények képe társult. Ez a megítélés pedig ugyancsak nem túl vonzó!

A mai rohanó életmód mellett azonban csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek ismét reflektorfénybe ezek a kevés gondozást igénylő örökzöldek. Egy ilyen változatos növénycsoport csaknem minden körülmények között ad nekünk valamit, hiszen színekkel, textúrával és szerkezeti struktúrával teszi hangulatosabbá a kertünket.

A titok abban rejlik, hogy a megfelelő tűlevelű növényt a megfelelő környezetbe helyezzük – és úgy ápoljuk, mint bármely más növényt a kertben. Olvasson tovább, hogy megtudja mi a Top 10 érvünk a tűlevelűek termesztése mellett, és fedezze fel, milyen izgalmas a tűlevelűek osztálya!

1. Szerkezet

Az örökzöldek adják valamennyi kert gerincét, a tűlevelűek azonban az örökzöldek között is kiemelkedőek! Ezek a tekintélyes fák és cserjék egész évben formákat és arculatot varázsolnak a kertbe. A felálló tűlevelűek ideálisak a táj formavilágának hangsúlyozására. Az oszlopos Juniperus scopulorum (Oregoni boróka) „Skyrocket” egy rendkívül karcsú fajta, amely magas, örökzöld felkiáltójelet formáz.

Hasonló hatást érhet el egy kis kertben a Juniperus scopulorum „Blue Arrow” fajtával, amely sokkal alacsonyabb fajta, és nagyszerű választás lehet egy bejárat két oldalára.

2. Örökzöld szín

Ne tévesszen meg senkit az a gondolat, hogy minden tűlevelű növény zöld. Gondos tervezéssel a lombozat ezüst, kék, krémszínű, arany és sárga színben gazdag faliszőnyegét hozhatja ugyanis létre a kertjében. A Thuja occidentalis (Nyugati tuja) „Golden Globe” zöld-arany lombozatával ragyogó színfolt lehet a kertben, míg a Picea glauca var. albertiana (cukorsüvegfenyő) „J.W. Daisy’s White” tavasszal szép halvány krémszínű árnyalattal emelkedik ki a környezetéből.

Néhányuk az évszakok során folyamatosan változtatja a színét. A Juniperus horizontalis (Henye boróka) „Icee Blue” új hajtása ezüstös-kék, a leghidegebb téli hónapokban azonban szilvás-bronzosra változik.

Érdemes megjegyezni, hogy nem minden tűlevelű örökzöld. A fenséges Metasequoia glyptostroboides (Kínai mamutfenyő) lombhullató tűlevelű, de nem kevésbé színes. Ősszel ez a magas fa élénk narancssárga és aranyszínűre változik, ami gyönyörű kontrasztot alkot barázdás, hámladozó, rozsdabarna kérgével.

3. Nagyméretű különleges fák

A tűlevelű fák kiválóan illenek nagy kertekbe, parkokba és birtokokra. Nézze meg bármelyik kastély kertjét Európa-szerte, és biztosan talál majd nem egyet belőlük. Az olyan óriások, mint a Sierra Redwood, Sequoiadendron giganteum (Óriás mamutfenyők), szemet gyönyörködtető magasságot érnek el szülőföldjükön, az USA-ban, ahol sokkal szárazabb a talaj. Európában ritkán érik el ugyanezeket a méreteket, de mindenképpen impozáns látványt nyújtanak a természetben.

A hatalmas mocsári ciprus, Taxodium distichum, jó választás nedves, mocsaras talajon. Feltűnő vörösesbarna kérge és lombja ősszel színpompás látványt nyújt. Kisebb kertekben a törpe fajta, a Taxodium distichum „Pévé Minaret” jobb megoldás lehet, hiszen mindössze 2 méter magasra nő.

A kecses, ám szomorkás megjelenés kedvelőinek a Cedrus deodara, avagy himalájai cédrus javasolt. Eme a vonzó cédrus elegáns, csüngő formájú, kékesszürke tűlevelei lágyabbá teszik a megjelenését.

4. Törpe tűlevelűek

A skála másik végén számos törpe méretű tűlevelű növény található, amelyek kevés gondozást igénylő növényekként kiválóan alkalmasak kisebb kertekbe. A Chamaecyparis pisifera (Szavara hamisciprus) „White PygmyÍ” és a Pinus mugo (Havasi törpefenyő) „Mops” kivételével, a hegyes, kúpot formázó Picea glauca (Szürke luc) „Conica” vagy az aranyszínű Platycladus orientalis (Keleti tuja) „Aurea Nana” fenyők minden formában és méretben megtalálhatók. Sokan közülük lassú növekedésűek és zömökök, így nagyszerűen érzik magukat sziklakerti növényként is. A modernebb megjelenés érdekében próbálja meg nagy konténerekben vagy magaságyásokban termeszteni őket. Keleti jellegű kertekhez próbálja ki a Pinus nigra (Feketefenyő) „Pierrick Bregéon” nevű fajtát.

5. Örökzöld talajtakaró

Rengeteg alacsonyra növő tűlevelű faj van, amelyek kiváló, örökzöld talajtakaróként szolgálnak – és tökéletesen alkalmasak a gyomok elnyomására, ha egyszer már megtelepedtek. A Microbiota decussata (Mandzsu ciprusboróka) egy alacsony, szőnyegszerűen növő fajta, amelynek lombozata télen bronzos-lilára változik.

A Juniperus sabina (Nehézszagú boróka) „Rockery Gem”, Juniperus horizontalis (Henye boróka) „Golden Carpet” és Juniperus horizontalis „Pancake” együtt ültetve a színek és textúrák vibráló faliszőnyegét alkotják, és kiváló, alacsony fenntartású talajtakarót biztosítanak a lépcsőzetes domboldalak és szegélyek számára.

6. Tobozok

Egyes tűlevelűek látványos tobozokat hoznak, amelyek kiváló dekorációs elemként szolgálnak. A koreai fenyő (Abies koreana) az egyik leglenyűgözőbb, liláskék tobozai nyártól jelennek meg, és télen is az ágakon maradnak.

A Picea abies (Közönséges lucfenyő) „Acrocona” fényes rózsaszínű tobozai lágyan lecsüngő ágakon, kecsesen mutatják meg magukat. A Tsuga canadensis (Kanadai hemlokfenyő) tiszafaszerű lombja között számos apró tobozt nevel.

7. Textúra

A tűlevelűek mesés textúrát varázsolnak a kertbe. A Pinus x schwerinii (Törpefenyő) „Wiethorst” lágy megjelenésű, hosszú, lógó tűleveleitől kezdve a Picea abies (Közönséges Lucfenyő) „Little Gem” tüskés megjelenésén át számos variáció létezik, ezért érdemes kiválasztani azokat, amelyek a leginkább illenek a kertünk meglévő képéhez.

A Thuja plicata (Óriás tuja) „Whipcord” furcsa, fonatos megjelenésű, míg a Thuja occidentalis (Nyugati tuja) „Smaragd” inkább tömött, sűrű ágrendszerű. Együtt ültetve a tűlevelűek lombozatának texturális hatása magával ragadó! Ha csak néhánynak van helye, akkor ültesse őket olyan helyre, ahol izgalmas kontrasztot alkotnak a nyári évelők mutatós virágaival.

8. Topiárium

Az egyik legismertebb tűlevelű fa a nálunk őshonos tiszafa, a Taxus baccata. Sötét lombozatáról híres, és kifejezetten jól érzi magát, ha sűrűn megmetszik. A tiszafa az ország szinte minden kastélykertjének gerincét képezi, sövényeket, labirintusokat, gömböket, spirálokat, pávákat és minden más elképzelhető formát hoznak létre belőlük.

Talán meglepődik, ha megtudja, hogy a tiszafafélék széles és változatos nemzetség, és rengeteg különféle fajtájuk létezik. Mi lenne, ha a kertjét az aranyszínű Taxus baccata „Summergold” színesítené? Ha azonban magasabb növényre vágyik, akkor az ír tiszafa (Taxus baccata Fastigiata Aurea Group) hosszú, oszlopos formája lehet a megfelelő választás.

A tiszafa szokatlan alternatívájaként a Podocarpus (Kőtiszafa) „Guardsman” egy lassabban növő változata is izgalmas lehet, amely jól reagál a formára metszésre.

9. Illat

Nincs szükség mutatós virágokra ahhoz, hogy illatos legyen a kertje! Sok tűlevelűnek aromás levelei vannak, amelyek átható illatot bocsátanak ki, ha összenyomják vagy elmorzsolják őket. Egyes tuják ugyanilyen illatosak, ha a lombjukat összemorzsolják. A fenyők és a cédrusok is nagy mennyiségű terpént termelnek, amelyek erős, fanyar illatot árasztanak. Ezt azonban valószínűleg nem lesz alkalma megérezni, amíg meg nem metszi a növényeket!

10. Sövények és árnyékolók

A tűlevelűeket sokan sövényként vagy árnyékolóként használják a kertben. A Taxus baccata a sövények királynője, impozáns, sötét lombja sűrűn megmetszhető, ráadásul maximális elszeparáltságot biztosít. A kevésbé formális megjelenés érdekében a sűrű, örökzöld lombozatú Chamaecyparis lawsoniana (Oregoni hamisciprus) „Pearly Swirls” kiváló, tömörebb alternatívája a hagyományos Leyland ciprusnak (amely az utóbbi években sokat veszített a népszerűségéből).

A tűlevelű sövénynek nem kell feltétlenül áthatolhatatlan erődítményként tornyosulnia Ön fölé! Próbálja ki az alacsonyabb, mindössze 1 méter magas sövényt, a Thuja occidentalis (Nyugati tuja) „Tiny Tim” nevű fajtát. Ez a kicsi, de bokros fajta vonzó zöld lombozatú, tömör, egyenletes növekedési habitusú, és egész biztosan nem fog elburjánzani.

Rengeteg tűlevelű fa és cserje közül választhat, így könnyen kialakíthat egy modern, örökzöld, alacsony fenntartási költségű kertet, amely a tél közepén is mesésen fog kinézni. Válasszon merész, kontrasztos színekkel és textúrákkal rendelkező fákat és cserjéket. Ügyeljen arra, hogy minden növénynek elegendő helyet biztosítson a növekedéshez – ez javítja a levegő keringését és a növények egészségét, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egyedi sziluettjüket teljes mértékben értékelni lehessen.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Hogyan termesszünk magról fenyőfát?

2022. december 23. 10:33

A fenyőfák lassan, de biztosan magról is nevelhetők. Ha van egy hímivarú és egy nőivarú fenyőfánk, akkor azok virágzáskor (jellemzően nyár közepén) tobozokat fognak hozni, amelyek magjaiból – kellő türelemmel és odafigyeléssel – új fákat nevelhetünk.

Okozhatta valaki a fenyőfa pusztulását vegyszeres behatással?

2023. április 3. 04:38

A bérházunk előtt áll egy kb. 8-10 méter magas és majd 40 éves fenyőfa, amit mi nagyon tisztelünk, szeretünk. Viszont most sajnos pusztulásnak indult. Az egyik "lakótársunknak" már régebben is szúrta a szemét, beárnyékol neki stb. A kérdésem az, hogy okozhatta-e ő a fa pusztulását valamilyen behatással? Gázolajjal, erős koncentrációjú gyomirtóval, vagy valami más vegyszerrel locsolta volna?

Milyen fát válasszunk karácsonyfának? Vannak olyan fajok, melyek nem hullatják tűleveleiket?

2020. december 15. 10:48

A fajok között tűleveleik tartóssága, fán maradásuk időtartama között is tapasztalhatunk eltérést.

Van, ahol már a nyár közepén a karácsonyra készülnek

2022. július 25. 10:36

Stollent sütnek és mikulásvirágot termesztenek, az is jó kérdés, hogy miként boldogulnak a fenyők a szárazságban.