Házikert
Házikert

Ciklámen: hogy mindig virítson valami otthon

Ciklámen: hogy mindig virítson valami otthon

Agrofórum Online

A ciklámen kislány korom óta nagy kedvencem, és emlékszem akkor még simán működött, hogy magról szaporítgattam is, amikor elvirágzás után beértek a magok.

A ciklámen akkor is virít, mikor más növények már pihenni tértek, éppen ezért kiváló téli ajándéknövény. Ráadásul a legtöbb lakást szereti, kivétel, ha túlfűtjük a szobát, azt a ciklámen nem fogja jól viselni.

Ezüstösen fénylő leveleivel még akkor is szép, ha épp nem virágzik, de igazi szépségét virágzáskor adja hátrahajló pártájú virágaival. A fehértől egészen a sötétbordó virágig igen széles a paletta, így igazi színgyűjteményt is létrehozhatunk magunknak. Mi tagadás, a fodros nagyvirágú típusok még szebbek, mint a klasszikus formájúak.

Mivel egészen ősztől, kora tavaszig nyílik a ciklámen, így szépen megszínesíti a téli mindennapokat.

A ciklámen csodálatosan mutatós, ha megkapja a neki kijáró gondoskodást

A ciklámen a világos, de közvetlen napfénytől védett helyet kedveli, így jó lehet számára egy panellakás ablakpárkánya is. De a téli időszakban a hűvös 12-16 Celsius-fokos helyet kedveli a legjobban, a magasabb hőmérséklet lecsökkenti a virágzási időt.

A ciklámen a világos, de közvetlen napfénytől védett helyet kedveli (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-kert-szirmok-levelek-5362009/)

Érdekes ápolási dolog a ciklámen esetében, hogy a földjét mindig tartsuk nedvesen, de ne legyen iszapos a talaj, mert akkor a gumó berothad. Drénvíz ne legyen alatta még a növekedési időszakban sem! Ezen kívül a virágzási idő elmúltával fokozatosan csökkentsük az öntözését.

Főleg száraz levegőjű lakásokban érdemes viszont a cserepét kaviccsal telt tálcára állítani, hogy a kavicsok közé öntött vízből párát nyerjen. Páraigényes növény alapvetően. Ha van szobapáfrányunk és az jól érzi magát, vagy akár az aszparágusz, akkor a ciklámen is kiválóan el lesz nálunk.

Betegségek terén nem macerás növény

Kezdő kertészeknek is ajánlom, mert nekem gyerekként nagy örömöm volt a ciklámenekben. Akkor lesz beteg, ha fényszegény helyen van, mert akkor a szürkepenész megjelenik rajta. Ezen kívül a fonálféreg és a levéltetű lehet probléma, de lakásban tartva a cikláment ezek a kártevők viszonylag ritkán adnak növényvédelmi feladatot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

2023. február 12. 07:37

A galagonya a rózsafélék családjának egyik nemzetsége, az ide tartozó növényeknek kiváló gyógyhatásuk miatt nem csak a díszértékük jelentős.

Mi rághatja az örökzöld díszcserjét?

2019. március 6. 03:36

S. László kérdése: Ajándékba kaptam egy konténeres örökzöld Photinia cserjét, és a levelein "u" alakú rágásnyomok láthatók. Utólag megállapítható-e, hogy mi okozhatta ezt?

Mikor vigyük telelőre hagymás növényeinket?

2023. október 15. 10:14

Egy kérdéssel fordulok most Önökhöz. Kérem segítségüket megválaszolásában! Mikor vigyem telelőre a hagymás növényeimet?

Lehet a csattanó maszlagnak lila színű a virága?

2022. december 16. 04:36

Olvastam egy olvasói kérdést oldalukon, ott láttam a csattanó maszlag növény képét. Nekem ugyanolyan növényem van otthon, de a virága lila színű. Lehet-e a csattanó maszlagnak lila színű virága?