Házikert

Curryfű, currycserje és a fűszerkeverék

Agrofórum Online

Mind egy és ugyanaz? Netán mind eltérő? A curryfű, a currycserje és a curry, mint fűszerkeverék lesz a mostani téma, mert sokan keverik ebben az esetben a dolgokat. Most tiszta vizet, vagyis curry-t öntünk a pohárba!

Gyakran halljuk ezeket a neveket és mégsem tudjuk melyik melyik. A legrégebb óta ismert talán ebből az egészből a curry, mint fűszerkeverék, ami több keleti fűszerből áll össze. Az indiai konyha egyik alapfűszereként szerintem már mindenki találkozott vele. Nagyon megosztó: valaki vagy szereti, vagy messzire elkerüli. De mi a helyzet a többivel?

A curryfű, vagyis az olasz szalmagyopár

A curryfű, más néven az olasz szalmagyopár egy igen értékes gyógynövény, olaját számos illóolajgyártó készíti évszázadok óta. A Helichrysum italicum selymes hatású ezüst színű levelei és sárga virága vonzza a rovarokat is, különleges curryillatot áraszt maga a teljes növény.

Eredetileg Dél-Európából származik és a mediterrán, melegebb klímát kedveli. Számos kertben megtalálható, hálás növény, hiszen viszonylag kevés igényével a kezdő kertészek növényeként is megemlíthető.

Illatával ellentétben leveleinek íze nem kellemes, intenzíven keserű.

A curryfű örökzöld az eredeti élőhelyén, bár az utóbbi enyhe teleken simán át tudott telelni nálunk is. Ettől függetlenül kemény teleken hazánkban elfagyhat.

A curry egy csodálatos fűszerkeverék neve is

Mi az a curry, mint fűszerkeverék?

Fentebb már pár szóban írtam, hogy egy klasszikus indiai alapfűszer-keverék a curry. Összetevői között szerepel a római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika, de szerepelhet benne akár további 10-20 féle fűszernövény, pl.: görögszéna, gyömbér, koriandermag, mustármag, szegfűszeg, édeskömény, fokhagyma, feketebors. Az ayurvedikus táplálkozásban is nagy jelentősége van ennek a keveréknek, fűtő hatását használják ki általában.

És van még egy curry fűszernövény is

Murraya koenigii néven ismert, ám ez valójában mégsem curry, csak illatában és ízvilágában hasonlít rá.

Talán még a currycserje vagy curryfa elnevezés illik rá, mint gyakran használt név, habitusa is erre utal. Érdekessége, hogy édes neem-nek is nevezik, bár eltérő családba tartozik a neemfától.

A curryfa a 4-6 méteres magasságot is eléri, levelei szeldeltek és gyűjteni a különálló levélkéket szokás. A fa kis fehér virágokat hoz, melyek rendkívül illatosak. A kis virágok önbeporzásúak, majd fekete csonthéjas termést hoz, melyben egy mag rejtőzik. Jó vízelvezetésű, nem kiszáradó talajon, teljes napsütéses vagy részleges árnyékos, lehetőleg széltől távol eső területeken fejlődik a legjobban. A növekedés erőteljesebb, ha a hőmérséklet legalább 18 °C.

A bogyójából pépet lehet készíteni, mely édes ízű.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

2022. október 7. 13:32

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - I. rész

2021. február 22. 12:36

A téli időszak utolsó hetei lehetőséget adnak a veteményesünk és konyhakertünk megtervezésére, az ötletgyűjtésre és az alapanyagok beszerzésére. Aki minden évben megfogadja, hogy majd jövőre tényleg megveszi a magokat, tényleg elveti, majd nem felejti el megöntözni, vagy majd időben megrendeli a paradicsompalántákat a helyi piacos hölgytől, az most jó helyen jár. Ma egy kicsit szeretném őket motiválni néhány alapvető, vagy kedveltebb fűszernövény termesztésére.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.