Házikert

Így szedjük a kakukkfüvet

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a kakukkfű szép tömör formájúra nőjön, rendszeresen metszeni kell. Ezzel elérhetjük, hogy folyamatosan szedhető és felhasználható legyen, ami most, az egyre hűvösebbe váló hónapok során igazán hasznos lehet.

Magyarországon Gryllus Vilmosnak köszönhetően még az óvodások is tudják, milyen csodás, varázslatos erejű gyógynövény a kakukkfű, hiszen a legtöbb óvodában kívülről fújják a gyerekek:


„Somvirág, somvirág, aranysárga a világ.
Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó!
Fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni,
Árkon-bokron által, háton hátizsákkal,
menni, mendegélni, este hazatérni.”

Hatékony gyógytea készíthető belőle

A kakukkfű az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, amelyből könnyűszerrel megfázás elleni (vagy épp az influenzás tüneteket enyhítő) tea főzhető. Ehhez mindössze 1-2 teáskanál szárított kakukkfű kell, és 1 csésze forró víz. A leforrázott teafüvet 10 percig állni kell hagyni, majd leszűrni, kicsit kihűteni és magában fogyasztani. Köhögés, torokfájás, légcsőhurut esetén az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, amely megkönnyíti a légzést és csökkenti a torokgyulladással járó fájdalmat.

De miért fontos rendszeresen visszavágni a kakukkfüvet?

Röviden: azért, mert hajlamos elágazni, fásodni, elöregedni, akárcsak a levendula. A rendszeres visszavágás segít a növénynek, hogy minden évben újra erőteljesen ki tudjon hajtani és ne öregedjen el idő előtt. A hiedelmekkel ellentétben a rendszeres visszavágás nemhogy nem árt, egyenesen jót tesz a növénynek!

A méhek is szeretik

A kakukkfüvet nemcsak az emberek, de a méhek is szeretik, így ha beporzóbarát kertre vágyunk, mindenképp érdemes ültetni a fűszerkertünkbe kakukkfüvet is. Ha nincs fűszerkertünk, akkor is megfér a virágok között, mert szép zöldje romantikusan fest. Kiszárítva, csokrokba kötve pedig rusztikus látványt nyújt a konyhában, a kamrában, és fűszernövényként is nagyon sokoldalúan felhasználható.

5 jó tanács

  1. A kakukkfüvet ősszel nem szabad visszavágni, mivel ilyenkor károsodhat a növény a közelgő vagy már beköszöntő fagyok miatt.
  2. Amikor nekiállunk a metszésnek, vágjuk vissza a kakukkfű előző évi hajtásait körülbelül kétharmadával.
  3. Nem szabad belevágni az öreg, fás részekbe.
  4. Nyáron rendszeresen szedjük le a kakukkfüvet, vagy a virágzás után vágjuk le a hajtások csúcsait.
  5. A legjobb időpont a szedésre: közvetlenül a virágzás előtt, egy melegebb napon, lehetőleg késő délelőtt. Fontos, hogy a növény száraz legyen.

Tavasz vagy ősz: mikor vágjuk vissza a kakukkfüvet?

  • Hogy kellőképpen sűrű és egészséges legyen a kakukkfű, rendszeresen vissza kell vágnunk. A kakukkfű esetében azonban óvatosan kell eljárni, mivel ez a gyógynövény és fűszernövény csak korlátozottan télálló.
  • Ha konténerben termesztjük, célszerű a ház fala mellé tenni, a lehető legvédettebb helyre, és ősszel mértékkel kell visszavágni, különben a téli fagyokban kipusztulhat.
  • A tavaszi metszést javasolják a szakemberek: ilyenkor célszerű az előző évi hajtásokat kétharmadnyival kell visszavágni. Mindig tiszta, éles metszőollót kell használni, és vigyázni, hogy a fás részekbe sose vágjunk bele. A rendszeres metszés olyan, mint egy fiatalító kúra, amely biztosítja, hogy a kakukkfű ne fásodjon el idő előtt.
  • Ha nem vágjuk vissza időről időre a kakukkfüvet, kevés virágot fog hozni és egyre jobban elfásodik. Onnan pedig nem nőnek már új hajtások, így sérül a forma, kevesebb zsenge hajtásunk lesz, a szedhető részek egyre inkább megfogyatkoznak.
  • A tavaszi metszésre áprilisban, a fagyveszély elmúltával kerüljön sor. Ha a visszavágás után mégis hűvösebb éjjelek jönnek, be kell bugyolálni takarófóliába a növényt, nehogy elfagyjon a hidegben.
  • Utoljára szeptember közepén szabad levágni a hajtásait, ezután ugyanis már elfagyhat, különösen ha hamar érkeznek az éjszakai fagyok.

Amit a szedéséről tudni kell

A kakukkfüvet frissen levágva azonnal felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, teafűként vagy gyógynövényként. Érdemes virágzás előtt szedni, ilyenkor a legerősebb az aromája, legfinomabb az íze és a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Csokorba kötve vagy teafűként ki is lehet szárítani, sokáig eláll.

Forrás: https://www.mein-schoener-garten.de/gartenpraxis/nutzgaerten/thymian-schneiden-40885

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan készítsük fel a magaságyásokat a télre?

2024. október 11. 09:40

A magaságyásban a legtöbb növény elfagy vagy visszahúzódik. Egy részüket muszáj kiszedni, a többi táplálékot biztosíthat a kerti állatoknak.

A veronikacserje ápolásának trükkjei

2024. október 11. 05:40

A veronikacserje az őszi időszakban virít és a legtöbb kertben megállná a helyét alapvetően. Viszont ennek a növénynek is van pár trükkje, amit érdemes ismerni.

Így gondozzuk az évelő krizantémot a nyugalmi időszakban!

2024. október 10. 08:40

A növényeket a legjobban hűvös és világos helyen lehet átteleltetni, legfeljebb 8 °C-on.

Nem kell túlmisztifikálni: vizes élőhelyek a kertben

2024. október 10. 05:40

A vizes élőhelyből sokfélét építhetünk mi magunk is, de sok más, akár díszítőelemként használt vízlelőhelyet is kitalálhatunk (pl. madáritatók).

Mitől halnak el a málna vesszői?

2023. július 19. 04:38

Mitől halnak el a málna vesszői? Hogyan lehet ezt megelőzni?

Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

2021. február 25. 10:52

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.

Szaporítható most még a málna?

2022. november 4. 04:37

Szomszédom kertjében nagy gyümölcsfű, finom málna terem, tudnám most valahogy szaporítani?

Az őszibarack szakszerű metszése - videó!

2021. március 10. 08:45

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.