Házikert

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

Agrofórum Online

Eddig csak a koktélparadicsommal, vagy a befőzővel próbálkoztál? Vannak még izgalmas fajták, melyeket érdemes házikertbe is vetni, mert rendkívül finomak!

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.

A fehér paradicsom is paradicsom

A Nagy fehér és a Színtelen cseresznyeparadicsom néven érhető el a legtöbbször a gyöngyházfényű színtől egészen a halvány sárgáig az úgynevezett fehér paradicsomfajták sokasága.

A Nagy fehér fajta termései igen nagyok, ahogy neve is utal rá, egészen az egy kilogrammos termésekig is hozhat bogyót. Előnye, hogy termése repedésmentes és jól tárolható konyhai körülmények között.

Ezzel ellentétben a Színtelen cseresznyeparadicsom amolyan ping-pong labda méretű terméseket hoz és rendkívül fűszeres ízű.

Fekete paradicsom – az elmúlt évek sztárja

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett a különféle fekete paradicsomfajták kínálata. A gazdaboltokban az első különlegességek között fogytak el a vetőmagok is. Személy szerint nekem nem jön be, mert nem emlékeztet ízélmény szinten a paradicsomra, rendkívül fűszeres, már-már szendvicsben zavaró. Nagy előnye viszont az, hogy jól mutat befőzve is, szépen mélyíti a színét a paradicsomos szószoknak, így érdemes használni. Ráadásul pont fűszeressége miatt érdekes, mert különleges ízvilágot is ad egy mártásnak.

Nagytermetű bokrot nevel és alaposan karózni kell, mert tenyérnyi méretű bogyókat érlel a legtöbb fajta, amihez kell a támaszték.

Létezik egy úgynevezett kék paradicsom (Indigo rose fajta) is, mely az utóbbi években tűnt fel a vetőmagkínálatban.

Zöld paradicsomok és cirmos fajták

A különlegességek kedvelőinek valók a zöld paradicsomfajták, ízükben is más a megszokott piroshoz képest, de állagra is lédúsak többnyire. Savanyításra érdemes termelni belőle, a cirmos fajták szépen mutatnak a befőttesüvegben is.

Érdekesség az eperparadicsom

Ízében és formájában is érdekességnek számít az úgynevezett eperparadicsom. Mivel folytonnövő fajta, így főleg üvegházi, fóliaházas termesztésre való.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Érdemes megszabadulni a madársóskától

2024. november 17. 14:10

Ha a kertünkben bukkan fel, érdemes mielőbb intézkedni, mert rendkívül szívós és gyorsan terjedhet, ellepve az ágyásokat és elnyomva a többi növényt.

Nehezen nevelhető szobanövények, profiknak

2024. november 17. 08:10

Ezek a növények megfelelő körülmények híján nem tudnak fejlődni, így hamar megbetegednek, kiszáradnak, elsárgulnak, elhalnak.

Neveljünk otthon kávécserjét!

2024. november 16. 08:10

Természetes élőhelyén (Afrikában) a kávécserje közepes méretű fává nő, beltérben azonban alacsony szobanövény méretű.

Megoldások az új-zélandi teafa teleltetésére

2024. november 15. 08:10

Ez az Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos növény érzékeny a téli hidegekre, különös figyelmet kell fordítani tehát a fagyvédelemre.

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

2024. március 13. 13:10

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

2018. május 3. 10:50

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.

Mitől rothad a paradicsom csúcsa?

2021. július 22. 05:37

Paradicsomoknál rendszeresen megjelenik egy betegség: a bogyó alján sötét nagy folt nő, tönkre teszi azt, nem fogyasztható. Minden évben visszatérő betegség. Mi okozza?

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Táj-Tér-Kép Képgaléria