Házikert

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

Agrofórum Online

Eddig csak a koktélparadicsommal, vagy a befőzővel próbálkoztál? Vannak még izgalmas fajták, melyeket érdemes házikertbe is vetni, mert rendkívül finomak!

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.

A fehér paradicsom is paradicsom

A Nagy fehér és a Színtelen cseresznyeparadicsom néven érhető el a legtöbbször a gyöngyházfényű színtől egészen a halvány sárgáig az úgynevezett fehér paradicsomfajták sokasága.

A Nagy fehér fajta termései igen nagyok, ahogy neve is utal rá, egészen az egy kilogrammos termésekig is hozhat bogyót. Előnye, hogy termése repedésmentes és jól tárolható konyhai körülmények között.

Ezzel ellentétben a Színtelen cseresznyeparadicsom amolyan ping-pong labda méretű terméseket hoz és rendkívül fűszeres ízű.

Fekete paradicsom – az elmúlt évek sztárja

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett a különféle fekete paradicsomfajták kínálata. A gazdaboltokban az első különlegességek között fogytak el a vetőmagok is. Személy szerint nekem nem jön be, mert nem emlékeztet ízélmény szinten a paradicsomra, rendkívül fűszeres, már-már szendvicsben zavaró. Nagy előnye viszont az, hogy jól mutat befőzve is, szépen mélyíti a színét a paradicsomos szószoknak, így érdemes használni. Ráadásul pont fűszeressége miatt érdekes, mert különleges ízvilágot is ad egy mártásnak.

Nagytermetű bokrot nevel és alaposan karózni kell, mert tenyérnyi méretű bogyókat érlel a legtöbb fajta, amihez kell a támaszték.

Létezik egy úgynevezett kék paradicsom (Indigo rose fajta) is, mely az utóbbi években tűnt fel a vetőmagkínálatban.

Zöld paradicsomok és cirmos fajták

A különlegességek kedvelőinek valók a zöld paradicsomfajták, ízükben is más a megszokott piroshoz képest, de állagra is lédúsak többnyire. Savanyításra érdemes termelni belőle, a cirmos fajták szépen mutatnak a befőttesüvegben is.

Érdekesség az eperparadicsom

Ízében és formájában is érdekességnek számít az úgynevezett eperparadicsom. Mivel folytonnövő fajta, így főleg üvegházi, fóliaházas termesztésre való.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

2021. június 27. 14:44

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik.

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.