A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng szépséges virágaival örvendeztet meg minket az utak mentén, miközben a konyhaművészetünket is gazdagítja. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória, amely régóta a kávé alternatívájaként szolgál.
A Cichorium intybus Közép-Európában őshonos növény, amely több száz éve velünk van. Ha mezei katángot nevel, a gyökeréből kávét készíthet. Egyébként a mai cikóriasaláták őse.
Mezei katáng: eredete és jellemzői
A Cichorium intybus a leggyakoribb őshonos vadon élő növények közé tartozik, és a természetben Nyugat-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában egyaránt megtalálható. Sokoldalúságának köszönhetően mára a világ több más részén is elterjedt. Ahogy a neve is mutatja, gyakran megtalálható a mezőkön, parlagon hagyott területeken és az utak mentén, különösen nyár közepén, amikor virágzik.
Az ókori Egyiptomban hasznos gyógynövényként szolgált, és azóta is többnyire ilyen célokra használják. Mivel hazánkban őshonos, számos népies nevet kapott, mint például a katángkóró vagy egyszerűen katáng. Manapság elsősorban mezei katángnak nevezik.
Vadon termő növényként genetikailag néhány fontos termesztett és hasznos növény ősanyja. Számos fajtáról ismert, hogy eredetileg a mezei katángból származik, ilyen például a Cichorium intybus var. Foliosum, a Cichorium intybus var. foliosum f. cylindricum és a Cichorium intybus var. sativum.
Érdekesség: Égkék virága egy réges-régi angol népmese szerint egy kedvesét sirató leányka kék szemének színét viseli.
Miről ismerhető fel?
A mezei katáng egy lágy szárú, évelő növény. Amint az a virágaiból is látható, az Őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Virágai a szárak végén fészekvirágzatot alkotnak és a levélhónaljakban csoportosulnak. A virágfejek 3-4 cm szélesek, a két sor fellevél közül a belső hosszabb és felálló, a külső rövidebb és szétterülő alakú. Júliustól októberig virágzik mutatós, általában világos kék, ritkábban rózsaszín, esetleg fehér virágokkal, melyek napkelte előtt nyílnak ki, és este kezdenek bezáródni. Minden egyes virág csak egyszer nyílik ki, és egy nap múlva elhervad. A porzók hegyén a kora reggeli órákban fehér virágpor gyűlik össze, amit a méhek és a pillangók is szívesen meglátogatnak.
- Virágzáskor szára kemény, barázdált és többé-kevésbé szőrös.
- A növény akár 1,5 m magasra is megnőhet.
- Szárlevelei levélnyél alakúak, lándzsásak; 10-32 cm hosszúak és 2-8 cm szélesek. Szárának felső levelei pillás élűek.
- A gyermekláncfűhöz hasonlóan fehér tejnedvet választ ki.
Összekeverhető más növénnyel?
Az első évben virágai nélkül zavarba ejtően hasonlít a pitypangra. Mindkettőnek hasonlóan keserű íze és tejnedve van. A pitypang egyébként szintén nem mérgező, és a cikóriához hasonlóan a konyhában is felhasználják.
A legszebb mezei katáng fajok és fajták
Nyilvánvaló szépsége ellenére inkább hasznos, mint dekoratív fajtái vannak.
- Fehér mezei katáng (Cichorium intybus ‘Albus’): Ez a fajta a mezei katángnak egy olyan változata, amely fehér virágokat hoz, erről kapta a nevét.
- Radicchio (Cichorium intybus var. foliosum): a cikória általában zöld vagy vörös vagy vöröses-zöld színű levelekkel rendelkezik, amelyek tömött fejeket alkotnak. Egyesek csak a fehér erezetű, vörös levelű fajtát nevezik vörös cikóriának, amelyet vörös endíviaként is ismernek. Íze kesernyés és fűszeres, amely a grillezés vagy a sütés során mérséklődik.
- Téli cikória (Cichorium intybus var. foliosum f. cylindricum): A római salátához hasonlítható, laza, zöld fejeket képez. A téli cikória hosszú ideig tárolható salátaféle. Ha a vetés május végén történik, a saláta sokkal fanyarabb ízű lesz.
- Cikória (Cichorium intybus var. foliosum): ezt a cikória-alfajt a fajtától függően halvány vagy vörös bimbóként takarítják be. Más cikória-alfajokhoz képest ez a cikória nagyon enyhe ízű. Különleges eljárással, talaj és fény nélkül nevelik.
- Gyökér cikória (Cichorium intybus var. sativum): a gyökér cikóriát kávéhelyettesítőnek használják. Különösen vastag gyökerei vannak, amelyeket akár műanyag előállítására is fel lehet használni.
Ültetés: magvetés, termőhely és egyéb tudnivalók
Leggyakrabban termesztett formáit szokás elültetni, de a vad formáját is meghonosíthatja a kertjében. Nem egy igényes növény, ezt bizonyítja az is, hogy elhanyagolt útszéleken is jól érzi magát. A jó vízelvezetésű, ásványi anyagokban gazdag, meszes talajt kedveli. A túl humuszos, nedves és tápanyagban gazdag talaj azonban megakadályozza a fejlődését, sőt, az újratermesztést is. Az ilyen talajt homokkal vagy kaviccsal hígítsa fel. Ha a gyökereket be akarja takarítani, ültetés előtt gondoskodjon az altalaj fellazításáról.
Próbáljon meg napos helyet biztosítani a mezei katángnak. A növény a részleges árnyékot is elviseli, de a legjobban akkor fejlődik, ha naponta legalább hat órát süt rá a nap.
Tipp: a mezei katáng szereti a lúgos kémhatású talajokat. Ha tehát van kéznél mész a kertjében, akkor az ültetéskor keverje hozzá azt, ezzel elősegítve a növény növekedését.
Vetés
A növényt csak az utolsó fagyok után vesse a szabadföldbe. Egyszerre két magot vessen egymástól 40 cm távolságra. Vékony talaj- vagy homokréteggel fedjük be őket, két-három hét múlva csíráznak. A gyengébb palántákat a kihajtás után távolítsa el.
A magok április elejétől beltérben is termeszthetők. Ehhez használjon speciális termesztőföldet, laza és tápanyagban szegény földet. A legjobb a tőzegmentes komposzt, ellentétben az általános termesztő szubsztrátokkal. A csírázás 20 °C-on mindössze egy-két hétig tart. A csírázás után a palántákat legjobb 15 °C-os hűvösebb helyre és világos helyre tenni, hogy egészségesen fejlődjenek és ne sárguljanak el. Az utolsó fagyok után a palántákat a kertben egymástól 40 cm-es távolságra helyezze el. Ezután a növényt cserépbe ültetheti, és az erkélyre vagy a teraszra helyezheti. A hosszú gyökérnek elegendő helye lesz egy keskeny, de mély edényben.
A megfelelő gondozás
Ha konténerben termeszti a növényt, hathetente folyékony műtrágyát kell kijuttatnia. Ettől eltekintve nem igényel különösebb gondozást. A legjobb, ha elsősorban szerves folyékony műtrágyát használ, mivel nem tolerálja a túl hirtelen tápanyag-utánpótlást. A szerves trágya megakadályozza az enyhe túltrágyázást, mivel a tápanyagok úgy viszonylag gyorsan, de mégsem egycsapásra állnak rendelkezésre.
A kártevők általában nem kedvelik a mezei katángot, de a levéltetvek, különösen a fekete levéltetvek, könnyen rákaphatnak a nedvekben gazdag növény ízére. Általában jól megbirkózik a kártevőkkel. Ha azonban a jelenlétük kárt okoz benne, természetes módon is felveheti ellenük a harcot.
Kell-e télen védeni a növényt?
Mivel őshonos hazánkban, nem igényel téli védelmet.
Olykor a mezei katáng is zavaróvá válhat a kertben. A magjait azonban nem a szél terjeszti, mint a pitypangét, így nem bukkan fel véletlenszerű helyeken – kivéve, ha egy madár hordja szét a magokat. Tartsa nyitva a szemét, és húzza ki azokat a magoncokat, amelyek ott hajtanak ki, ahol nem kívánatosak. Vágja le a virágokat, amikor már elvirágoztak, hogy megakadályozza az újbóli elszaporodást.
Szaporítása
A mezei katáng magvetéssel szaporítható. Késő nyáron bőségesen képződnek magjaik, ezeket érdemes betakarítani, és egy hétig konyhai törülközőn szárítani. A magokat hűvös, sötét helyen, például kerti fészerben tárolja. Ősszel azonban egyenesen újravetheti, így sok esetben erőteljesebb palántákat nevelhet.
Felhasználása
A növény minden része ehető. Szarvasmarha-takarmányként is használják, és mind az emberek, mind az állatok bátran fogyaszthatják.
Levelei nyersen is ehetők, de különösen az idősebb példányok általában kesernyés ízűek. Ezt az ízt bizonyos konyhákban, például Olaszországban és India déli részén is nagyra értékelik. Albániában a leveleket a spenót helyettesítésére vagy töltelékek alapanyagaként használják, és főleg párolva vagy olívaolajban marinálva fogyasztják.
A lédús levelek nem száríthatók jól, ezért azonnal fel kell őket használni. A leszedett zöldeket lezárt műanyag zacskóban a hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatja. A hosszabb eltarthatóság érdekében közvetlenül felhasználás előtt mossa meg őket. A nedves levelek gyorsabban rothadnak. A víz felforralása és lecsöpögtetése enyhíti a levelek kesernyés ízét.
A gyökereket tisztítással és a héj lekaparásával konzerváljuk kávéhelyettesítőként való felhasználáshoz. Vágja a gyökereket centiméteres darabokra, és sütőlapon pirítsa őket sötétbarnára. Ez 45 perctől néhány óráig is eltarthat, attól függően, hogy milyen vastagok. A gyökérdarabokat a sütés közben folyamatosan figyelni kell, és időnként meg kell fordítani őket, hogy egyenletesen száradjanak. Ha kávészerű illatot érez, ideje kivenni őket. A legjobb, ha hűvös, sötét helyen tároljuk őket, hogy ne veszítsenek az ízükből. Törje össze a megsült gyökereket, akárcsak a kávébabot, és főzze meg a saját hagyományos „kávéját”.
A számos csersav- és keserű anyag, valamint a gyökérben található inulin gyógynövénnyé avanzsálja a mezei katángot, amelyet számos területen, így például a természetgyógyászatban is használnak. A hagyományos orvoslásban való alkalmazására azonban mindeddig kevés tudományos bizonyíték született. A növény gyökeréből készült tea azonban bizonyítottan segít az emésztési problémákon. Ennek elkészítéséhez főzzünk le 1-1,5 teáskanál friss vagy szárított, összezúzott gyökeret 200 ml vízben, majd 5-7 perc után szűrjük le.
Egészséges a mezei katáng fogyasztása?
A mezei katáng, különösen a gyökere, minden táplálkozási forma egészséges kiegészítője. A gyökér prebiotikus rostot és inulint tartalmaz, amely a csicsókában is megtalálható. Az inulin szabályozza az inzulinszintet, és táplálékul szolgál a bélrendszerben a szervezetünkben fontos bélbaktériumok számára. A túl sok rost azonban emésztési zavarokhoz is vezethet, ezért a mezei katángot gyógynövényként sem szabad túlzott mennyiségben fogyasztani.
Forrás: https://plantura.garden/uk/flowers-perennials/chicory/chicory-overview