Házikert

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

Agrofórum Online

Akár kiskertünk van, akár nagyobb kertgazdaságunk, a július már aktívan a szüretelésről, betakarításról szól, főleg, ha szorgalmasan vetettünk és palántáztunk egészen eddig. Nézzük sorra mi terem most, és hogyan tárolható be a termény!

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan. Sokáig a régi receptjeimet kapkodtam én is elő, amit még a nagymamámmal és anyukámmal készítettünk gyerekkoromban, ma meg már saját ötletek szerint haladok a jól bevált receptek mellett. Hozom is az én tippjeimet, amivel a leghatékonyabb a betárolás.

Főbb szempontok betárolásnál

Nem fogom azt mondani, hogy holnaptól egyszer csak nem lesz áram, de azért ha jó előre gondolkodunk, akkor észszerűen kell betárolni mindent. Egyrészt akár időjárási okból is lehet a téli időszakban pár nap, amikor nincs áram (leszakadt jeges kábel pl.), de az a helyzet, hogy nem is tárolhatunk be mindent mélyhűtőbe. Tehát az arány, hogy mit hova teszünk, ne csak a tárolási kapacitásunktól függjön, hanem észérvek alapján is nézzük végig a lehetőségeket.

Tökfélék: cukkinitől a kolbásztökig

A tökfélék igen univerzális alapanyagok a télire való betárolásnál, mert bár elég lúgos az összes tökféle, mégis semleges íze miatt sósan és édesen is elrakhatók.

Mélyhűtésre legyalulva pár nagyobb szál kaporral a téli tökfőzeléknek valóról gondoskodhatunk.

Befőzésnél a tök és cukkini jó mártásalap, zöldségkrémeket is készíthetünk belőle. Savanyítva még meghámozni sem kell, ízletes savanyúság készül belőle.

Idei nagy felfedezésem, hogy a cukkinit és patisszont felaprítom, bebundázom, de nem sütöm ki, hanem tálcára téve lefagyasztom, majd amikor már nem tud összeragadni, akkor bezacskózom. Készítettem belőle próbasütést fagyasztás után, és meg kell hagyni: nagyon ízletes maradt.

Gyümölcsök: szilva, cseresznye, meggy és barackok

A legtöbben a gyümölcsöknél a fagyasztáson kívül a lekvárt ismerik, pedig nem csak „gurulósan” jó a gyümölcs télen. Még gyerekkoromban nálunk nagy favorit volt, hogy a barackot, szilvát megfeleztük, kimagoztuk és barackos és szilvás gombócként került lefagyasztásra. Talán a leghamarabb elfogyó téli csemege volt. Mi rengeteg kompótot rakunk el, mert télen a húsok mellé a köret kiegészítésének is jó, nem csak desszertnek.

Fűszerek is szedhetők már

Az idei első nagyobb fűszerszüret ideje is eljött. Nagyon vártuk már, hogy friss ízeket kapjunk a konyhában, így rendre szedjük a bazsalikomlevelet, tárkonyt, petrezselymet, koriander zöldjét, zellerzöldet, kakukkfüvet és mentát.

A nagy aszály miatt a kakukkfüveket óvatosan szedjük meg, hogy a talajt árnyékolja továbbra is, mert hamar kiszáradnak, és akkor az egész tő képes tönkremenni. Ugyanígy a többi fűszernél is: annyit szedjünk most, amennyire szükségünk van, hogy az árnyékolása a növénynek megmaradjon. Ez nagyon fontos ilyen aszályos időszakban.

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?

Csigainvázió a kertben: így védekezzünk hatékonyan!

2025. március 10. 18:05

A csigák megjelenése gyakran okoz jogos bosszúságot a kertészek számára. Érdemes minél korábban felkészülnünk.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Intenzív cseresznyetermesztés lehetőségei Magyarországon

2018. július 5. 19:29

A cseresznye esetében az intenzíven történő művelés azt jelenti, hogy kokszerűen és jelentős tápanyagellátásssal, tápoldatozásssal, növényi biostimulátorok alkalmazásával, zöldmetszéssel dolgozunk.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

2018. március 6. 08:32

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi kohójának felújítási munkái alatt.