Házikert
Házikert

Otthon nevelt kávécserje igényei és ápolása

Otthon nevelt kávécserje igényei és ápolása

Agrofórum Online

A különleges növények listából mára a kávécserjével készültem, méghozzá azért, mert kaptam nemrégiben egy pár csíráztatható kávécserje-magot és szép eredménnyel növények is lettek belőle. Elmesélem a trükkömet, ahogy sikerre vittem az otthoni kávétermesztést!

Azért kezdtem neki pár éve a kávécserje nevelésének, mert Szumátrától Brazílián át a legkülönfélébb helyekről kaptam csíráztatható kávészemeket, és egy lehetőségem volt “nem” elrontani. A kávécserje amúgy is egy nagyszerű szobanövényként jelent meg kis bögrébe ültetve az utóbbi években a kertészetek polcain, gondoltam, akkor nekem is sikerülhet. Szakmai kíváncsiságomnak és kitartásomnak hála egészen szép növények cseperedtek majdnem az összes területről érkező kávészemekből.

Milyen igényei vannak a kávécserjének?

A kávécserje, vagyis Coffea arabica a fényes helyet kedveli, de a tűző naptól védeni kell. Emellett melegigényes is, ami miatt már a csíráztatásnál fontos szempont a folyamatos és egyenletes talpmeleg. Ehhez én a chilipalánták miatt készített csíráztatót használom, melyben fűtőfilm van a szaporítótálcák alatt. A kávécserjékhez az eltérő térségből érkező magokat külön cserépbe vetettem el, és így kerültek egy talpmeleg csíráztatóba.

Vízigény tekintetében mindig nyirkosan kell tartani a talaját, de nem kell elárasztani sem vízzel, ne álljon a drénvízben a cserepe. Talán emiatt lehet problémás a kávéscsészébe ültetett kávécserjének a megtartása, mert ott a felesleges víz nem tud kifolyni alul.

Ha a felnőtt növényt nem tudjuk melegben tartani, akkor is minimum 15 Celsius-fok feletti hőmérsékleten helyezzük el, különben ledobálja a leveleit és tartós hidegben nem is regenerálódik.

A kávécserje, vagyis Coffea arabica a fényes helyet kedveli (fotó: Pexels)

Tápanyagigénye viszont viszonylag nagy, havi 1-2 tápanyagozást minimum végezzünk el ahhoz, hogy szépen fejlődjön. Talajban nekem a kókuszrostos-tőzeges keverék vált be a leginkább.

Mivel a tapasztalatom szerint az átültetésre is érzékeny, így érdemes már az elején olyan cserépméretbe ültetni, ahonnan akár 2-3 évig nem kell mozgatni.

Hogyan szaporítjuk a kávécserjét?

Az első pár csíráztatásom sikertelen volt: a legtöbb helyen a 15-18 Celsius-fok közötti hőmérsékletet javasolják, ahol 2-3 hét alatt meg kell jelenjen a csírázás. Közben folyamatosan nedves közegre van szükség, ami szintén egy alacsonyabb hőmérsékletnél problémás lehet. Így nekem a 2 héten belüli stabil csírázást a 20-22 Celsius-fok között hozták inkább a magvak, palántadőléstől kezdve mindenféle megbetegedés nélkül. Alacsonyabb hőmérsékleten nemcsak vontatott lett a kelés nálam, de sok mag nem is csírázott ki.

Milyen betegségekkel kell szembenézni a kávécserjénél

Ha túl sok a tűző nap, akkor az a levélszélek barnulásával jár. Ha viszont túl magas hőmérsékleten tartjuk, akkor a levélszélek száradásával válaszol rá a kávécserje. Mivel a levelei alapesetben élénk viaszosak, így ha kifakulnak, fénytelenek lesznek, akkor az általában a tápanyagok hiányára utal.

Ha viszont nem kap elegendő fényt, akkor az a levelek hullását okozza.

Pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg, melyek ellen rengeteg bio és konvencionális védekezési mód is rendelkezésre áll már.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Víz körforgása a kertben: locsoljunk vagy ne locsoljunk?

2023. augusztus 11. 08:40

Nézzük mit érdemes tudni a házikerti öntözés kérdéséről szakmai szemmel!

Miért növesztett furcsa alakú hajtásokat a kaktusz?

2023. január 12. 04:36

Kaktuszom furcsa alakú hajtásokat növesztett: vékonyak és világoszöldek. Miért ilyenek, hogyan tudom helyrehozni a problémát?

Hogyan védekezhetek az uborka levélbetegsége ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?