Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A kukorica profi startertechnológiája

AGRO.bio Hungary Kft.

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A BactoFil® Kukoricával történő talajoltás a növényekben rejlő genetikai potenciál kifejezésre jutását segíti, és az alkalmazott technológiai elemek hatását erősíti, támogatja. Azaz a bőtermő fajták termése növekszik, a jó kelési erélyű fajták korai növekedése felgyorsul, az intenzív fejlődésű fajták vegetatív tömege még gyorsabban gyarapszik, a kombinációban alkalmazott kezelések hatásfoka jelentősen javul.

Alkalmazása az ismert kumulatív hatások révén a következő módokon támogatja a növényt:

  • Tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása

Baktérium törzsei a levegő N2-jének megkötésével N-t, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek (P, K) felvehetővé tételével biztosítják a növénynek. Ezzel a gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik. A BactoFil® Kukorica alkalmazásával jelentős (60-70%-os) költségmegtakarítást ér el a tápanyag-utánpótlásban.

  • Bioaktív anyagok termelése

A gyökérzónában élő mikrobiális élőlények közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő, ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet.

  • Biokontroll tevékenység

A BactoFil® Kukorica törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és úgynevezett sziderofor (Fe3+ megkötő) vegyületeket termelnek. A gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy megvédjék a gyökérzónát és a gyökeret a káros szervezetektől. A mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).

  • Talajszerkezet javítása

A talaj építő elemeit többek között a talajbaktériumok által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal úgynevezett aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyaggazdálkodása.

  • Cellulózbontás

A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktériumtörzseinek. Levegős viszonyok között a növények és más mikrobák számára is felvehető mértékig végzik a bontást (táphumusz), míg levegőtlen viszonyok között a nagyobb méretű humuszanyagok (szerkezeti humusz) képződését segítik.

A kontroll 100%-ához viszonyítva a talajoltás fejlődési potenciált növelő hatása (13-14%), amely aztán a különböző termesztési feltételek korlátozó hatására 8% hozamban realizálódott.

A tavaszi talajoltási technológiát érdemes kiegészíteni BactoFil®-lel keverhető folyékony startertrágyával, mert annak hasznosulását maximalizálják a BactoFil® baktériumtörzsei.

BactoFil® Kukorica + Kite Start FL folyékony startertrágya együttes hatására a kezdeti időszakban mért szerényebb gyökértömeg és zöldtömeg gyarapodás a terméseredmények nagyobb mértékű javulását eredményezték.

A BactoFil® Kukorica támogatással alkalmazott starterkezelés-hatás kifejtése felerősödik és mind az önálló talajoltásnál, mind az önálló starterkezelésnél jobb termésreakciót ad több éves üzemi kezeléssorozat keretében is.

A kukoricatermesztés sikerességéhez még az alábbi termékeinket javasoljuk:

  • TrichoMax®a talajból fertőző gombák fertőzését csökkenti.
  • AlgaTer® talajalga biológiai talajtakarásával jelentősen csökkenti a talajeróziót és növeli a termőtalaj víztartóképességét.
  • MicroFulla fotoszintézis intenzitását és a termésképződést növeli.
  • CELL® a szármaradványokból aranyat csinál!

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.
www.agrobio.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

Igényesnek kell lenni a kukorica-vetőmag kiválasztásában?

2022. november 10. 11:19

A fajtaválasztás jelenti a kukoricatermesztés sikerének kulcsát. Biztosítsa termelésének sikerét a Maize in France kiválósági vetőmagjainak választásával.

Kukoricatermesztés – várható veszélyek és potenciális lehetőségek a klímaváltozás kapcsán

2018. január 23. 20:19

Szigorúan okszerű öntözés segítségével (helytől függően: 60-100 mm) az előrevetített terméskiesések elkerülhetők.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A gyapottok-bagolylepke és a kukorica

2022. július 21. 05:34

A gyapottok-bagolylepke a kukorica egyik legjelentősebb rovarkártevőjévé nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben.