Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Állományszárítás és kipergéscsökkentés – Az Arysta csomagajánlatai a repce és a borsó betakarítása előtt

Állományszárítás és kipergéscsökkentés – Az Arysta csomagajánlatai a repce és a borsó betakarítása előtt

Mára az állományszárítás mellett a ragasztásos technológia általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének, nemcsak nedves évjáratokban. Nem csoda, hiszen így a termés 10-20%-a, bizonyos esetekben akár 30-50%-a is megmenthető.

Az Arysta betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

A féligáteresztő membrán megvédi az ép szöveteket

Az Elastiq Ultra készítmény hatását leginkább a repce példáján keresztül lehet bemutatni, ahol megakadályozza a korábban beérő becőkből a szemek kipergését.

Nappal a napfény és a hőmérsékletemelkedés hatására a repce párologtat, amely a sejtek vízvesztését és a becők száradását, térfogatuk csökkenését eredményezi. Azonban reggeli harmat vagy csapadék hatására az érésben lévő becők szövetei visszanedvesednek, a becők térfogata megnő. A többször megismétlődő folyamat a becőket összetartó varratok rugalmasságának fokozatos elvesztését eredményezi, és végül azok szél, eső vagy mechanikai hatásra felpattannak, a bennük lévő érett szemek pedig végső soron kiperegnek. Ugyanez a folyamat játszódik le a borsó esetében is.

Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membrán burkolat viszont megakadályozza a repcebecők és borsóhüvelyek nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és hüvelyek maguk pedig rugalmasak maradnak: az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki.

Az Arysta által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek:

·       Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

–        Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

·       Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)

–        Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10-14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

–        A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.

–        Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

·       Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

–        Gyors állományszárítás, mérsékelt elsodródási veszély, 7-12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.

–        Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.

–        A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75-80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

·       Solaris – Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)

–     Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródásgátlására további adalékanyag használata nem szükséges.

–     A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35-40%-os.

·       Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)

–        Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

Cégünk „testreszabott Elastiq-os” technológiákat kínál, alkalmazkodva a különféle repce és borsó területek kezelési igényeihez. A veszteségmentes betakarítás kulcsát megtalálja az Arysta által kínált csomagokban.

Arysta LifeScience Magyarország Kft.

A lóbab felhasználásáról és termesztéséről

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, a lóbab felhasználási területe igen széles. Az abraktakarményként, zöldtakarmányként és élelmiszerként hasznosítható hüvelyes növény környezeti igényeit és termesztéséről való tudnivalókat gyűjti csokorba a Szerző.

Agrárexport: a gabonán áll vagy bukik?

Agrárexportunk 2018 első félévében, az előző év azonos időszakához képest gyengébb teljesítményt mutatott. Elsősorban a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek, így például a gabona kivitele csökkent drasztikusan, miközben az exportunk túlnyomó többségét, közel 70%-át kitevő termékek kivitele számottevően bővült.

A mákról és termesztéséről

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

A tőszám, mint a kukorica termesztéstechnológia lényeges, de ki nem használt eleme

A szerző azt a kérdést járja körül, hogy milyen esetekben van lehetőség a kukoricaállomány sűrítésére, a tőszám emelésére. Vajon a mai modern hibridek hogyan reagálnak e termesztéstechnológiai tényezőre?

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

2018. szeptember 5. 09:57

 Fókuszban a búza levélbetegségek

Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

2018. március 21. 12:50

Gyakorlati tapasztalatok az Atonik használatához

Hogyan és mikor juttassuk ki a biostimulátorokat, és milyen a keverhetősége más készítményekkel?

2018. február 27. 11:02

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

2018. március 29. 09:46