Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

A rendelkezésre álló szakmai anyagok részletes információkat tartalmaznak a termékek hatásmódjáról és -mechanizmusáról, de a sikeres használatukhoz elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatok ismerete. Az közismert, hogy az Arysta Kft. által forgalmazott Atonik kiválóan használható a növényeket ért stressz (hideg, károsítók, homok- és szélverés stb.) hatásának megszüntetésére vagy csökkentésére. Leírásunkban használatához szeretnénk segítséget nyújtani.

  1. Az Atonik hatásmódja a lombtrágyáknál sokkal összetettebb, hatását az anyagcsere-folyamatok élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben bór-tartalmú (pl. Borotek) vagy komplex műtrágyákkal (pl. Adob Extra napraforgó-repce) kiegészíteni.
  2. Felhasználásának optimális hőmérséklet-intervalluma 10-25 0C. A készítmény felszívódását a túl hideg vagy aszályos körülmények korlátozzák, mivel a növény élettani folyamatai lelassulnak.
  3. A készítmény vizes bázisú (SL) formuláció, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges pl. a Silwet Star nedvesítő szerrel kombinálni. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).
  4. Tapasztalataink szerint majdnem minden növényvédő (rovar-, gomba- és gyomirtó) szerrel keverhető, mivel nem befolyásolják hatékonyságot, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.
  5. Posztemergens gyomirtó szerek fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa gyomirtók, borsó – MCPB) ajánlott, tankkeverék kombinációban kijuttatni, az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetek megjelenése) után 2-3 nap elteltével.
  6. Külföldi kísérleti eredmények alapján a graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert hatékonyság-csökkenést tapasztaltak (például: kizalofop esetén Agropyron repens ellen). Ilyen esetekben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicid kezelés után történjen.
  7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva az Atonik növeli a növények belső ellenállóképességét (a sejtfalvastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza) és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése).
  8. Kora tavasszal kijuttatható az Atonik folyékony műtrágya oldatokkal is! Ebben az esetben, bár durva cseppes kijuttatási mód ez, a készítmény hatóanyagait képes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében).
  9. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fennmarad, ezért 10-14 napnál gyakrabban, csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

Atonik felhasználása repcében:

A biostimulátorok ésszerű alkalmazásával kedvezőbb kultúrállapotba hozhatók a növények. Célunk, hogy a genetikailag meghatározott potenciáljuk minél jobban érvényesülhessen.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7. 08:22

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

2019. február 25. 08:46

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Algafix, a magyar biostimulátor

2018. május 22. 07:13

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt.

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

2018. július 3. 11:44

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.