Növénytermesztés
Növénytermesztés

Biztos termelői üzlet – Európa várja a jó minőségű magyar pattogatni való kukoricát

Biztos termelői üzlet – Európa várja a jó minőségű magyar pattogatni való kukoricát

Agrofórum Online

Hazánkban a 70-es évek óta van érdeklődés a pattogatni való kukorica iránt, melynek minősége ma megelőzi az amerikai, az argentín és a francia minőséget.

Az Agrogenius Kft. Magyarország egyik legnagyobb szakértője a pattogatni való kukoricának. A cég közel 10 éve foglalkozik termeléssel és termeltetéssel, és sorra veri a nemzetközi versenytársait az európai felvevő piac előtt. A győri székhelyű mezőgazdasági vállalkozás gyarapítani szeretné az itthon megtermelt popcorn mennyiségét, ezért új gazdák és területek bevonását szorgalmazza. Hazánkban a 70-es évek óta van érdeklődés a pattogatni való kukorica iránt, melynek minősége ma megelőzi az amerikai, az argentín és a francia minőséget. Krániczné Mayer Erika cégvezetővel beszélgettünk.

– Üzleti potenciált, portfólióbővítési lehetőséget is ajánlanak termelőknek egy oyan szegmensben, ahol egy még kiaknázatlan piaci rés rejlik – ez pedig a pattogatni való kukorica termelése. Önök mióta szereplői a piacnak?

– Mi egy kicsi cég vagyunk, családi vállalkozásként működünk 13 éve. Először madáreledellel és aprómagkereskedelemmel foglalkoztunk, a mai portfóliónk 2010 óta él. Pattogatni való kukoricát termelünk és termeltetünk exportpiacra. Évekkel ezelőtt, amikor a korábbi nagyobb mennyiségben termesztő Bóly Zrt. felhagyott a tevékenységgel, mi úgy gondoltuk, kihasználjuk ezt a szűk piaci rést, és a gyakorlat igazolta a döntésünket. Abszolút látjuk a perspektívát a nemzetközi felvevő piacban.

– Termelnek és termeltetnek.

– Igen. 40-50 hektáron mi magunk is termelünk, és többszáz hektáron termeltetünk az ország több területén 8 éve. Termeltetési szerződést kötünk a gazdákkal, melynek keretében felvásároljuk a vizes, nyers kukoricát. A piaci minőségi követelményekhez való igazodás a mi feladatunk, azaz a szárítást, tisztítást, bevizsgáltatást és kiszerelést már mi végezzük. És most bővítenénk a sok éve meglévő termelői hálózatot. Azt szeretnénk, ha többen csatlakoznának a partneri körünkbe, mert egyre nő a felvevői kapacitás, illetve a meglévő beszállítóinkat is arra biztatjuk, hogy lehetőségeikhez képest nagyobb területen termesszenek, a stabil külföldi kapcsolatok garanciát jelentenek számunkra.

– Kikre számítanak?

– Többek között azokra a fiatal gazdákra számítunk, akik kertészeti kultúrát szeretnének termelni, ami a hagyományos kukoricatechnológiába beilleszthető, illetve akik a kertészeti géptámogatást is ki szeretnék váltani, de nagyobb termelőket is várunk.

– Jellemzően mely területeken termeltetnek?

– A kukoricás területek jöhetnek szóba, a pattogatni való kukorica szereti az ország déli részét. A Drávaközben, Somogyban és Baranyában is elég jó termés szokott lenni. Mi Győrben vagyunk, ami útba esik az európai piacok felé. A környező országokba szállítunk. A célpiac Szlovákia, Csehország, Románia, Szerbia, Lengyelország és Horvátország.

– Ott ennyire megnőtt a kereslet?

– Az évek alatt jó minőséget szállítottunk, és kiváltottuk a külföldi beszállítói konkurenciát. Ők jellemzően franciák, amerikaiak és argentínok. A hazai versenytársak köre nem jelentős.

– Milyen termeltetési elvárásokat támasztanak a gazdák elé?

– Minimum 5 hektárnyi területen érdemes elkezdeni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy aki ennél kisebb területen termel, az gyorsan abbahagyja. Aki viszont nagyban kezdte, az az évek alatt még tovább növelte a területét, akár meg is háromszorozta emiatt. Fontos az öntözés, mert szereti a növény a vizet, de a kukoricás területek megfelelnek erre a célra is. Nyilván nem jelent extra profitot ez a tevékenység sem, és nincs garancia a hozamra, de mi biztos felvásárlók vagyunk.

A takarmánykukoricához viszonyítva kétszeres árat tud produkálni. Nem utolsósorban számítanak a támogatások, az ipari zöldségnövény támogatás miatt ez egy fix bevételi lehetőség.

A termelés költségei némileg alacsonyabbak, mint a takarmánykukoricánál, kevesebb a műtrágyaigénye, és kevesebb tápanyagot vesz ki a földből.

– Hogyan lehet hozzájutni a minőségi vetőmaghoz?

– Amerikai import vetőmagot használunk, ami nálunk kapható, természetesen a nemzetközi tudásbázissal. Ezt tehát mi helyezzük ki a gazdákhoz, és csak azt a terményt vásároljuk vissza, ami ebből a vetőmagból való. Ez zárt lánc.

– Utalt már arra, hogy magasak a minőségi követelmények.

– A termelőknél mi a tört szemeket – maximum 5 százalék sérült szem lehet – , a szemétszázalékot és vízszázalékot – 72 százalék szárazanyag-tartalom az előírás az aratásnál – vizsgáljuk.  Ami ez után következik, az már a mi felelősségünk és kockázatunk. Nyilván a jó kimenethez jó minőségű vetőmag kell, amit mi biztosítunk. A termelő oldalán a föld szükséges és a kukoricatechnológia. Az is könnyítés, hogy a csemegekukoricában használt növényvédőszerek engedélyezettek erre is. Genetikailag 7 tonna hozamot tud produkálni, de a víz a limitáló tényező. Ami lényeges, hogy izoláció nem szükséges.

– Van-e mód termelői piacosításra?

– Esélytelen a mennyiségi és a minőségi paraméterek miatt. Infrastruktúra és képesítés szükséges ehhez, ezért vagyunk mi is teljes termékpályások. Ahogy mondtam, kicsi cég vagyunk. Először mi is csak vásároltuk a terméket, de épp a minőségi követelmények miatt technológiai fejlesztést hajtottunk végre, beszereztük a szükséges gépeket, és 4 éve működik a mai üzem, ami képes a teljes procedúrát végigcsinálni, és  a minőséget garantálni.

Hibridválasztásból a maximumot

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” - Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

December elején vette kezdetét a már megszokottnak mondható Karintia Szója Roadshow rendezvénysorozat, amely egészen január közepéig tartott.

Kukoricatermesztés – várható veszélyek és potenciális lehetőségek a klímaváltozás kapcsán

Szigorúan okszerű öntözés segítségével (helytől függően: 60-100 mm) az előrevetített terméskiesések elkerülhetők.

Igazolt teljesítmény, vadonatúj hibridek

A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is.

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

Február második hete alig hozott árváltozást a terménypiacokon, megint a tartott tendencia érvényesült.

2018. február 20. 11:51

Rekord összegű volt tavaly az agrárexport

A magyar agrárexport a teljes nemzetgazdasági kivitel 8-9 százaléka

2018. február 14. 14:23

Hibridválasztásból a maximumot

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

2018. február 16. 14:12