Terményárak
Terményárak

Kilőtt a kukorica ára a kisebb vetésterület hírére

Kilőtt a kukorica ára a kisebb vetésterület hírére

Agrofórum Online

A repcét kivéve emelkedő árakat lehetett látni a terménypiacokon Amerikában és Európában is. Chicagóban a búza 2,5 százalékkal, a kukorica 3,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal került többe, mint előző nap, ugyanakkor a repce kurzusa 1,8 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A chicagói határidős kukorica jegyzésára az elmúlt nyolc hét legmagasabb szintjére ugrottak csütörtökön, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a kereskedelmi becslések alatti gabonakészleteket és tervezett vetéseket jelentette.

Elemzők szerint az adatok lökést adtak a határidős kukorica kereskedésének, ami a búza árát is fellendítette. „Sokkolták a piacot” – mondta Don Roose, a US Commodities elnöke.

Kisebb terület

Az USDA szerint a 2024-es betakarításra szánt kukoricát az Egyesült Államokban az elemzői várakozástól kisebb területen vetik el a gazdálkodók. A negyedéves kukoricakészletek is elmaradtak az elemzői várakozásoktól.

Az Egyesült Államokban a szójabab ültetése és a negyedéves készletek nagyjából megfeleltek az elemzői becsléseknek, a terület nagysága 2023-ról nőtt. A gazdálkodók számos területen áttérnek a szójababra, miután tavaly rekord kukoricatermést takarítottak be.

„A jelentésnek nincs óriási hatása a szójababra, nem láttunk semmi különöset” – mondta Darin Fessler, a Lakefront Futures vezető fedezeti tanácsadója.

Fékek

Az USDA jelentése szerint az Egyesült Államok teljes búzavetése és március 1-jei búzakészlete valamivel meghaladta a kereskedelmi becsléseket.

„Itt a kukorica a hajtóerő, a kukorica és a búza pedig párhozamosan mozgott” – mondta Fessler.

Elemzők szerint az erős dollár, valamint a bőséges gabona- és szójabab-készletek Dél-Amerikában és a Fekete-tengeren féken tartják a piacokat.

Export

A március 21-ével végződő héten az Egyesült Államok búzaexport-értékesítése meghaladta a 2023-2024-es kereskedelmi becsléseket, míg a kukorica exportértékesítése az elemzői becslések magasabb szintjén volt, a szójabab-eladások pedig elmaradtak a várakozásoktól.

Emelkedő árak

Európában a malmi búza 2,75 eurós plusz után 203,5 euróba, a kukorica 2,75 eurós áremelkedést követően 193,25 euróba, a repce 3,5 eurós mínusz hatására 438 euróba, a takarmánybúza pedig 1,45 angol fontos plusz után 171,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Heti árváltozások

Heti szinten is a pluszok domináltak, Chicagóban a búza 2,8 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal drágult, ám a szójabab pedig 1,6 százalékkal, a repce pedig 2,4 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza 0,5 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal drágult, a takarmánybúza pedig 3,6 százalékkal drágult, miközben a repce 1,6 százalékkal lett olcsóbb.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így hatott az iráni támadás a piacokra

2024. április 16. 07:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat hozott a hétfői kereskedési nap a terménypiacokon.

A szójabab ára havi mélypontról pattant vissza

2024. április 13. 13:10

A vevők uralták a terménypiacokat a pénteki kereskedési napon, a főbb árucikkek szinte mindegyike drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Lehúzták az árakat a brazil és az orosz hatások

2024. április 12. 15:10

Erős eladói nyomást lehetett érzeni a csütörtöki kerekedési napon a terménypiacokon, a főbb kontraktusok közül egyedül a tengerentúli repce jelentett kivételt.

Újabb orosz csapások figyelmeztetnek a háborús kockázatokra

2024. április 11. 12:10

A tengerentúlon iránykeresés volt jellemző, míg Európában a vevők léptek rá a gázra a terménypiacokon a szerdai kereskedési napon.

A várható időjárás miatt módosulnak a terméskilátások

2021. június 8. 05:52

Európában emelkedést, az Egyesült Államokban csökkenést hozott a hét első kereskedési napja.

A nagy zuhanások hete a gabonapiacon

2020. április 6. 16:07

A kukorica a búzához hasonlóan 3,6 százalékkal zuhant és 130,06 dollár/tonnás értékre csökkent az ára.

Az erős rubel miatt stabil az orosz búza exportára

2021. május 19. 04:46

Az orosz ótermésű búza exportára többnyire stabil volt a múlt héten, amit az erős rubel és alacsonyabb chicagói és párizsi búzaárak is támogattak.

A várhatóan száraz amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

2023. augusztus 18. 11:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke növekedett.