Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

CuproTonic: Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya

CuproTonic: Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya

AGRO.bio Hungary Kft.

A talajban lévő réz és cink felvételét több tényező is befolyásolja. A réz esetében elsősorban a talaj pH-ja, szerves anyag tartalma cink esetében pedig a kémhatáson túl a talajok mésztartalma és foszforellátottsága az, amely meghatározza a mikroelem felvehetőségét a növények számára.

A réz szerepet játszik a fotoszintézisben, valamint biztosítja a klorofill működését. Egyéb élettani folyamatokban (pl. fehérjeszintézis) is elengedhetetlen a jelenléte. Hiányában a levélcsúcsok kifehérednek, a virágzat károsodik. A cink a növények enzimatikus folyamataiban nélkülözhetetlen tápelem. Segíti a nitrogén-anyagcserét és a hajtáscsúcsok növekedését. Hiánya jellegzetes sávos tünetként jelentkezik a leveleken.

A fentiek tükrében ezért célszerű a jó ellátottságot mutató talajvizsgálati eredmények mellett is lombtrágyázással biztosítani a megfelelő mikroelempótlást.

A CuproTonic lombtrágya a réz- és cinkionokat glükonát komplexben (cukormolekula) tartalmazza, amely könnyen felvehető és gyorsan szállítódik a növény minden részébe. A termék levélen és gyökéren keresztül is hatékonyan működik. Összetétele 72 g/l Cu, 14 g/l Zn. Felhasználása a hiánytünetek megelőzésére 1 l/ha, a hiánytünetek kezelésére 2 l/ha dózisban javasolt.

A glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények.

A CuproTonic hatása – egyedi formulációjának köszönhetően – jóval több a hagyományos lombtrágyákénál. Mivel a beteg növényi sejtek energiaigénye magasabb, mint az egészségeseké a növény cukor felvételével igyekszik azt kielégíteni. A cukor molekulába „csomagolva” felvett réz- és cink mennyisége a növények számára még optimálisak, de a kórokozóknak már toxikus szintet jelent. A CuproTonic nem növényvédő szer, és nem helyettesíti a réztartalmú gombaölő szereket, de támogatja hatásukat.

A CuproTonic előnyei összefoglalva:

  • Fokozza a növények ellenálló-képességét
  • Intenzív fotoszintézist biztosít
  • Támogatja a gombaölő szerek hatékonyságát
  • Glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények (diagram)
  • Növényvédő szerekkel jól keverhető

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.

Termésmennyiség alakulása a különböző tőszámmal vetett hibridbúza-állományokban

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények következtében napjainkban már olyan búzafajtákra van igény, amelyek az eddigieknél nagyobb termőképességgel és jobb stressztűrő képességgel rendelkeznek.

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?

A Pannon-Mag-Agrár Kft. Magyarországon a zöldtrágya magkeverékek és immár jól bevált kaszáló, legelő- és prémium pázsit fűmagkeverékek gyártásával kapcsolatosan vált méltán ismertté. Mintegy 8000 hektáron állítunk elő vetőmagot, melyet saját, jelenleg a legkorszerűbb vetőmagüzemi gépekkel kísérünk el a fémzárolásig.

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

2018. május 7. 14:24

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek:

2019. február 19. 08:31

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

2018. március 15. 12:43

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

2018. szeptember 5. 13:07