Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

CuproTonic: Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya

CuproTonic: Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya

AGRO.bio Hungary Kft.

A talajban lévő réz és cink felvételét több tényező is befolyásolja. A réz esetében elsősorban a talaj pH-ja, szerves anyag tartalma cink esetében pedig a kémhatáson túl a talajok mésztartalma és foszforellátottsága az, amely meghatározza a mikroelem felvehetőségét a növények számára.

A réz szerepet játszik a fotoszintézisben, valamint biztosítja a klorofill működését. Egyéb élettani folyamatokban (pl. fehérjeszintézis) is elengedhetetlen a jelenléte. Hiányában a levélcsúcsok kifehérednek, a virágzat károsodik. A cink a növények enzimatikus folyamataiban nélkülözhetetlen tápelem. Segíti a nitrogén-anyagcserét és a hajtáscsúcsok növekedését. Hiánya jellegzetes sávos tünetként jelentkezik a leveleken.

A fentiek tükrében ezért célszerű a jó ellátottságot mutató talajvizsgálati eredmények mellett is lombtrágyázással biztosítani a megfelelő mikroelempótlást.

A CuproTonic lombtrágya a réz- és cinkionokat glükonát komplexben (cukormolekula) tartalmazza, amely könnyen felvehető és gyorsan szállítódik a növény minden részébe. A termék levélen és gyökéren keresztül is hatékonyan működik. Összetétele 72 g/l Cu, 14 g/l Zn. Felhasználása a hiánytünetek megelőzésére 1 l/ha, a hiánytünetek kezelésére 2 l/ha dózisban javasolt.

A glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények.

A CuproTonic hatása – egyedi formulációjának köszönhetően – jóval több a hagyományos lombtrágyákénál. Mivel a beteg növényi sejtek energiaigénye magasabb, mint az egészségeseké a növény cukor felvételével igyekszik azt kielégíteni. A cukor molekulába „csomagolva” felvett réz- és cink mennyisége a növények számára még optimálisak, de a kórokozóknak már toxikus szintet jelent. A CuproTonic nem növényvédő szer, és nem helyettesíti a réztartalmú gombaölő szereket, de támogatja hatásukat.

A CuproTonic előnyei összefoglalva:

  • Fokozza a növények ellenálló-képességét
  • Intenzív fotoszintézist biztosít
  • Támogatja a gombaölő szerek hatékonyságát
  • Glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények (diagram)
  • Növényvédő szerekkel jól keverhető

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Teszt nélkül győzött meg

2019. május 14. 14:33

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

Leggyakoribb kérdések a búza lombtrágyázásával kapcsolatban

2018. május 22. 09:26

Feltesszük az őszi búza lombtrágyázásakor felmerülő legfontosabb kérdéseket, illetve megadjuk az azokra adott rövid válaszokat.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.

Érdemes korán kezdeni? - Lombtrágyázási gondolatok

2018. március 1. 12:16

Meg kell vizsgálnunk, hogy mikor érdemes kiadni a lombtrágyát, ha szükséges, milyen kiegészítés kell mellé.