Növénytermesztés

Egy új tenyészidőszak kezdetén: vetés előtt a búza

Agrofórum Online

A magyar búza termésátlagok az előző évszázad nyolcvanas éveiben még megközelítették a nagy nyugat-európai búzatermelő országokét, az elmúlt negyedszázadban azonban megnőtt a különbség Európa vezető búzatermesztő országai és hazánk között a magyar búzatermesztés hátrányára.

Ami még inkább aggodalomra adott okot, az az, hogy az országos átlag több évben nem érte el az Európai Unióét. 2016-ban azonban nagyszerű eredmény született a hazai búzatermesztésben. Az országos átlagtermés jelentősen meghaladta a már lélektani határnak tekintett 5 tonnát, és a közel 5,4 t/ha-os eredmény mindenképpen előrelépésként értékelhető. A jó termés elsődleges tényezője a fokozatosan javuló termesztéstechnológia, mindenekelőtt a jobb tápanyag-gazdálkodás, a precízebb növényvédelem.

Felkészülés az új búzaszezonra

A megváltozott piaci helyzetben számos kérdés vetődik fel a gyakorlati szakemberekben mielőtt nekivágnak az új termelési ciklusnak és megkezdődik a vetési szezon. A folyamatosan változó piaci ármozgások mellett azonban egyre jobban figyelemmel kell követni a klímaváltozás trendjét, ami új technológiai megoldásokat tesz szükségessé.

A jövő évi termés megalapozásának egyik fontos eleme a megfelelő tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése. Ennek meghatározásában alapvetően a helyi adottságok, a vetendő tábla előélete, eddigi tápanyaggal való feltöltöttsége játszik szerepet. Ugyanakkor az is tény, hogy az indokolatlanul nagy termésvariabilitásnak az egyik fő oka, a tápanyag-utánpótlás mennyiségi és minőségi színvonalában lévő különbségekben rejlik. Az utóbbi években ugyan nőtt országos átlagban a műtrágya-felhasználás, de még mindig a hatvanas évek második felében kijuttatott műtrágyamennyiségnél tartunk.

Azt se felejtsük el, hogy abban az időszakban a gazdaságok lényegesen több istállótrágyát használtak fel mint napjainkban. Kedvezőtlen a makroelemek egymáshoz viszonyított aránya is a nitrogéndominancia miatt. Nem nitrogén-műtrágyát adunk nagy mennyiségben, hanem nagyon kevés foszfort és káliumot. Elsősorban a foszforellátást szükséges növelni, mivel a foszforhiány a talajainkban régen nem tapasztalt mélypontra süllyedt, és e műtrágya kijuttatását vetés előtt szükséges elvégezni.

A búzatermesztés egyik meghatározó technológiai eleme a helyes vetésidő kiválasztása. A hazai hagyományos technológiai előírás szerint az optimális vetésidő Magyarországon október első két dekádja 10 napos vetési szezont alapul véve. Véleményünk szerint ettől a több évtizedes gyakorlattól kontinentális klímára hajló agroökológiai környezetünkben nem érdemes nagymértékben eltérni. Ha mégis egyes gazdaságokban a szeptemberi vetés mellett döntenének a vetendő fajta tulajdonosának ajánlása alapján, úgy nagyobb figyelmet kell szentelni a vírusbetegségek elkerülésére, így a megfelelő rovarölő hatóanyagot is tartalmazó védekezés alkalmazására, ami megnöveli a vetési költségeket.

Egyre gyakrabban felmerülő szakmai téma a vetendő tőszám. Bizonyára emlékeznek az idősebb kollégák, hogy az elmúlt század hetvenes éveiben a jugoszláv fajták elterjedésekor hét-nyolcmillió csíraképes vetőmagot javasoltak hektáronként. Jelenlegi körülményeink között éppen ellenkező trend érvényesül a vetőmagnorma csökkentésével. Ennek megvan a racionális alapja az elmúlt évek sorozatos enyhe teleinek következtében. Az optimális vetőmagmennyiség függ a fajtától is, jó bokrosodásra képes fajtáknál lehetséges megfontolni a kisebb vetőmagdózis alkalmazását, de mindenképpen érdemes a vetőmag vásárlásakor információt kérni a fajtaspecifikus vetőmagdózisról.

Mennyiség és minőség

Az idei vetésidőszak egyik eldöntendő kérdése a vetendő fajta kiválasztásakor a termés mennyisége mellett a várható minőség megtervezése. Optimális esetben a termelő már vetés előtt tudja, hogyan kívánja a búzatermést értékesíteni, és a potenciális felvásárló minőségi igényeit veszi figyelembe. A magyar búzatermesztés kiegyensúlyozott fejlődése általában azon periódusokra tevődött, amikor a mennyiségi és a minőségi szemlélet megfelelő egyensúlyba került, egyik sem szorította a másikat háttérbe.

Vetés előtt érdemes megfontolni a fajtakiválasztást a termőképesség, a beltartalmi minőségi tulajdonságok, valamint a termésstabilitás együttes értékelése alapján. Mint közismert, a búza minőségét a genotípus, a környezeti tényezők és a termesztéstechnológia egyaránt befolyásolja. A genetikailag jó minőségű búzafajtából is lehet takarmány minőséget betakarítani, de a fordított helyzet csak ritkán fordul elő. Ha az egész országban csak malmi minőségű búzafajtákat termesztenénk, akkor is legalább húsz százaléka takarmány minőségű lenne a másik két tényező hatására.

A gazdaságokban fel kell mérni, hogy mennyi takarmánybúzára van szükségük a saját állattenyésztésükben, és mennyit tudnak biztonsággal, megfelelő áron értékesíteni, máskülönben nem célszerű eleve takarmány minőséget termő fajtákat vetni. Nem fedi a valóságot, hogy a malmi minőséget termő búzák között nincsenek nagy termőképességű fajták. Példák sorát lehetne említeni, hogy 7-8 t/ha-t, vagy azt meghaladó termést elérő malmi minőségű, 13 % fehérjét tartalmazó búzatermést lehet ezekkel elérni. A nagy termés és jó malom- és sütőipari minőség megfelelő fajtakiválasztással és termesztéstechnológiával nagy valószínűséggel biztosítható.

Racionális termesztési költségek

A nyereséges búzatermesztés harmadik, de az önköltséget jelentősen befolyásoló tényezője a fajta termésbiztonsága, alkalmazkodóképessége. Több gazdaság próbálkozott nagy potenciális termőképességre képes búzákkal, a költségeket nem kímélve a rekordtermés érdekében. Számtalan nagy produktivitásra képes búza van ugyanis – amelyek betegségekre fogékonyak –, de négy-öt növényvédelmi permetezésre volt szükség a termés realizálására, nem említve a többi pluszköltséget. Ennek következtében az önköltség jelentősen megnőtt. Ilyenkor félrevezető a nagy termésátlag, ha a költségek is kiugróan nagyok.

Természetesen kórokozó epidémia idején szükséges a védekezések számának növelése, de nem indokolt betegség fogékonyságra ismeretlen búza kiválasztása esetén. Köztudott, hogy a köztermesztésben lévő fajták száma jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben. Sok az ismeretlen, hazai viszonyok között ki nem próbált búza, és ebben a helyzetben nem mindig könnyű objektív információt szerezni. Legjobb megoldásnak látszik, ha a termelőknek független vizsgálati eredményekhez sikerül hozzájutniuk.

Vetés előtt érdemes átgondolni a termesztési tényezőket egyenként, és mindenképpen olyan technológiát javasolunk kialakítani, amiben az egyes elemek egymással összhangban vannak. Így a talajadottságok, az elővetemény, a tápanyagellátás mértéke, a vetésidő, a vetőmag mennyiség megválasztása legyen optimális arányban a vetendő búzafajta tulajdonságaival, előnyeivel és hátrányaival egyaránt. A termesztés költségeit csak így lehet megfelelő szinten tartani a nyereséges búzatermesztés érdekében.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Bedő Zoltán, Dr. Láng László: Egy új tenyészidőszak kezdetén: vetés előtt a búza (2016. 09. 19. old.) című írása alapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyanítjuk, hogy éppen ezt a hibridet keresi

2025. december 3. 11:10

Stressz- és szárazságtűrő, rövidebb tenyészidejű, ugyanakkor kimagaslóan terem? Ha ilyen kukoricára van szüksége, ismerje meg a FOXTRAIL-t!

Menetszámcsökkentés a felhasznált nitrogén optimalizálásával

2025. december 1. 15:10

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a hatékony tápanyag-gazdálkodás a mezőgazdaságban. A BASF Hungária Kft. rendezvényén termelőket kérdeztünk tapasztalataikról, ill. az általuk alkalmazott technológiákról.

Ezért érdemes ősszel lemérni a repce zöldtömegét

2025. november 30. 16:10

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a termelők racionalizálják költségeiket. A nitrogénpótlás kifejezetten olyan terület, ahol jól átgondolt döntéseket kell hozni, mivel a kijuttatott nitrogén egy része elillan vagy kimosódik a talajból.

Ismét bizonyítottak a KWS kukoricahibridek az MKK TOP20 kísérletekben!

2025. november 28. 10:00

Miért jelent valós előnyt a KWS hibridek alacsony betakarításkori szemnedvessége? Profit és kiszámíthatóság!

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei, 2014-2018

2019. július 11. 09:03

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt, 2015 és 2016 júliusában hat-hat, 2017 júliusában pedig hét helyszínen végzett terméstanúsítást a SAATEN-UNION Hungária Kft. megbízásából.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Újdonság a Syngenta őszi búza fajtakínálatában 2023-tól – fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

2023. július 3. 06:34

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehet okunk panaszra téli feltöltőcsapadék és tavaszi indító esők okán, már már ideális feltételek között fejlődhettek eddig az állományok. Inkább az enyhe tél okozta levélbetegségek és kártevő nyomás, illetve a bedőlő terményárak okozhatnak nyugtalanságot a gazdáknak.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

2018. október 24. 08:45

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.