Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ez a kártevő komoly kihívást jelent a paprikatermesztőknek

Agrofórum Online

Az észak-európai paprikatermesztőknek ébernek kell maradniuk egy potenciálisan káros új tripsz kártevő faj, a Thrips parvispinus miatt – figyelmeztet Koen Merkus, a Biobest IPM és beporzási szakértője.

Az elmúlt 4-5 évben a Thrips parvispinus járványok egyre gyakoribbá váltak a hollandiai dísznövényeken. Általában trópusi lombos növényeken találták meg őket, az új, feltekeredett levelekbe rejtőzve – így azonban nehéz őket permetezéssel célba venni.

– nyilatkozta Koen Merkus a hortidaily.com híroldalnak.

Jelentős terméskiesés

A Délkelet-Ázsiából származó parvispinus a piros chilipaprika termesztése során jelentős terméskiesést okozott Indiában és Thaiföldön

– folytatta Merkus.

Spanyolországban ez a kártevő komoly kihívást jelent a kaliforniai paprika és a hegyes paprika termesztése során, és hatással van a terméshozamra. A T. parvispinus a nyugati virágtripszekhez (WFT) hasonlóan károsítja a virágokat és a leveleket, de a növekedési csúcsokban is jellegzetes károkat okoz, ami a termés fejlődésének megtorpanását okozza. A súlyos fertőzések a fiatal leveleken olyan károkat idéznek elő, amelyek esetenként a szélesatka kártételhez hasonlítanak. A sérült termések később a levelekhez tapadhatnak, és barnás, olykor nedvedző foltokat produkálhatnak.

Kihívást jelent az ellenőrzés

A WFT-vel összehasonlítva Koen szerint a parvispinus a termesztők számára nehezebben ellenőrizhető – ezt a problémát Juliette Pijnakker, a Biobest Nederland vezető kutatója által végzett kísérletek is megerősítették.

A ragadozó atkák, amelyek a hatékony WFT elleni védekezési stratégiák gerincét alkotják, úgy tűnik, másképp viselkednek; ritkábban vadásznak a parvispinusra, és így kevésbé hatékonyak

– magyarázta.

További információkért kattintson a képre!

Ennek ellensúlyozására a holland dísznövénytermesztők nagyobb arányban alkalmaznak Amblyseius-System-et (Amblyseius (Neoseiulus) cucumeris) – a kártevő fejlődésének lassítása érdekében. Az általános ragadozók – mint például az Orius-System, a Macrolophus-System és a Chrysopa-System – jól teljesítenek a pollentermelő növényeken, így például a paprikán, és képesek a parvispinusszal táplálkozni. A virágpor nélküli dísznövényeken azonban nem telepednek meg olyan jól. Nagyobb kihívást jelent majd hatásos védekezési stratégiákat kidolgozni a dísznövényekre – mutatott rá végül.

Időszerű és pontos azonosítás

A paprikatermesztésben okozott károk csökkentése érdekében Koen azt javasolta, hogy a termelők törekedjenek a parvispinus időben történő és megfelelő azonosítására. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a parányi kártevő könnyen összetéveszthető az Echinothrips americanusszal.

– Az Echinothrips sötét színű, vöröses, sötétbarna nyakú – magyarázta Koen. – A parvispinus ettől enyhén eltér – bár a hasa szintén fekete, a hátsó és a középső mellkasszegmense sárgásbarna, míg az elülső szegmens és a feje barna. A Wageningeni Egyetem és a Kertészeti Kutatóintézet összeállított egy jól használható, letölthető posztert a tripszek azonosítására. Kétség esetén a termelőknek mintát kell gyűjteniük a kártevőből, és a Biobest tanácsadójához kell fordulniuk az azonosítás érdekében.

Megelőző kezelés 

Mivel nem létezik ezüstgolyó a kártevő elleni védekezésre, hogy minimalizáljuk a károkat, Koen azt javasolja, hogy ne gyógyító, hanem megelőző célú kezelést alkalmazzunk. 

– A dolgok jelenlegi állása szerint arra kérjük az észak-európai paprikatermesztőket, hogy maradjanak rendkívül éberek, és amint a kártevő megjelenését megerősítik, vezessék be a ragadozó atkák és az Orius-System nagyobb arányú használatát – mondta. – Mindeközben a Biobest csapata azon dolgozik, hogy célzott stratégiákat dolgozzon ki a különböző régiók számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ősgabona, kovász: tegyük tisztába a fogalmakat!

2025. február 4. 17:15

Az ősgabona és kovász fogalma sokakban bizonytalanságot ébreszt. Videónkkal ezeket a kételyeket szeretnénk eloszlatni.

Hogyan alapozzák meg a korai kukoricák a termésbiztonságot?

2025. február 4. 08:10

A SAATEN-UNION kínálatában több kimagasló termőképességgel rendelkező korai hibrid is található, amelyek termésstabilitása és stressztűrő képessége is kiemelkedő.

A 2024. évi rávetéses másodnövény-termesztés tanulságai

2025. február 3. 07:10

A rávetéses kettős termesztés lehetővé teszi, hogy egyesítsük az áttelelő gabonafélék termesztésének gazdasági előnyeit a környezeti előnyeivel.

Mi várható idén a repcében?

2025. január 21. 14:10

A repce földrajzi „mozgása” is kortünet: délkeletről mozog nyugat felé, vagyis a csapadékosabb területek felé húzódik.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

A jordániai paprika népszerűsége növekszik, megszakadt az európai ellátás

2024. február 2. 10:10

A hollandiai paprika-, uborka- és paradicsomimport robbanásszerűen nőtt 2023 első félévében, különösen az európai ellátási zavarok hatására.

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

2024. január 26. 15:40

A Granadai Egyetem kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.