9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Növénytermesztés

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

Agrofórum Online

Elmúlt az az idő, amikor kényelmesen hátradőlhettünk, annak tudatában, hogy megtermeltük a gabonát; az aratás után jött a kereskedő és jó áron elvitte a megtermelt terményeket. Hazánk túl kis gabonatermesztő ország, ezért nem tudja befolyásolni a világpiaci folyamatokat és az árakat, ezért nem tehetünk mást, mint hogy „felvesszük a kesztyűt” és elébe megyünk a kihívásoknak.

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

Vegyük sorba, hogy mi a teendő!

Homogén minőség nagy tömegben:

Évek óta hangoztatjuk szinte valamennyi fórumon, hogy ennyiféle fajta és különböző minőségű búzákkal nem tud mit kezdeni a kereskedelem. Még egy exportra szállító uszályt sem tudunk megrakni azonos minőségű terménnyel. És ez nem csak a kereskedelem, de a hazai malomipar problémája is. Amíg ezen nem tudunk változtatni addig – az esetleges világ- és EU-s hiányhelyzetet leszámítva – ne is számítsunk arra, hogy majd sorba állnak a kereskedők a búzánkért. Mindenki a kanadai búzát hozza fel példaként, mégsem követjük őket. Általában négy-öt fajtát termelnek, jó malmi minőségben. Hazánkban meg mindegy, hogy milyen fajtát használunk, csak sokat teremjen. Azután meg csodálkozunk, hogy a gyenge, vegyes minőségű takarmánybúzát nem tudjuk eladni.

Összefogás, integráció, szövetkezés:

Ahhoz, hogy egységes minőséget tudjunk nagy tömegben előállítani, nem elég a fajtaszám radikális csökkentése. Valamiféle szerveződésre is szükség van. Legyen az termelői csoport, integráció, vagy a szövetkezés valamilyen korszerű formája. Ez ma már feltétele annak, hogy nagy tömegben lehessen a kereskedői igényeket homogén minőségű terménnyel kiszolgálni, ami egyben a tárgyalási pozíciónkat is erősíti az árak tekintetében.

A nemesítők, kutatók felelőssége:

A mi feladatunk az, hogy termeljünk, a kutatóknak, a nemesítőknek pedig az, hogy újabb technológiai ismeretekkel, korszerű fajtákkal kiszolgálják a termelőket, vagyis bennünket. Ha ebben nem érik el a világszínvonalat, akkor átlépi őket az idő. Nekünk, termelőknek ahhoz, hogy meg tudjunk újulni, a legkorszerűbb ismeretekre van szükségünk.

Innováció, az új eredmények alkalmazása:

A megújulásunk meghatározó eleme, hogy képesek vagyunk-e befogadni és alkalmazni az új ismereteket. A termelők fajtaválasztását segítik a VSZT-vel közösen szervezett posztregisztrációs kísérleteink is, amelyekben a már állami elismerésben részesített fajták különböző termőtájakban elért eredményeit, alkalmazkodó képességüket vizsgáljuk.

Ugyanakkor felhívom a gabonatermesztők figyelemét arra, hogy ne csak a fajtakiválasztásra gondoljunk, hanem a víztakarékosságra, talajkímélő művelésre, a korszerű tápanyag-gazdálkodáson keresztül a növényvédelmi technológiára, beleértve a precíziós gazdálkodást is.

Az újabb ismeretek tárháza áll a rendelkezésünkre, a nemesítők, a technológiafejlesztők, az integrátorok, a szaktanácsadók és a különböző termékeket forgalmazó cégek jóvoltából, amelyekkel, ha nem tudunk, vagy nem akarunk élni, akkor ne lepődjünk meg, hogy a „pálya szélére” kerülünk és lemaradunk az egyre keményebb versenyben.

Termelői, kereskedői összefogás egymásra utaltság:

Ez a legnehezebb kérdés, mert az érdekeket ezen a területen a legnehezebb egyeztetni. Az időjáráson kívül a piaci tényező az, amelyik a leginkább befolyásolja a termelés eredményességét.

Mit tehetünk?

Próbáljuk a bizalmi tőkét erősíteni az eladó és a vevő között, és megtalálni azt a „közös nevezőt”, ami mindkét fél érdekeit szolgálja.

Ezen túlmenően, ha van rá lehetőségünk és nem vagyunk rákényszerülve az értékesítésre, akkor inkább tároljuk a terményeinket, bízva az árak normalizálódásában.

Összefoglalva: A jövőben akkor tudunk talpon maradni és versenyképesen termelni az adott politikai és közgazdasági helyzetben, ha a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva – költségtakarékosan – meg tudjuk növelni a termésátlagainkat, továbbá egységes minőségű nagy tömegű árualap előállítására leszünk képesek, elérve a malmi minőséget.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változata Vancsura József: Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban! (2016. 9. szám, 18. old.) című írása alapján

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

2025. február 28. 13:10

A meteorológiai adatok tanúsága szerint nincs érdemi csapadékcsökkenés, sőt az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

A Syngenta kukoricák 2024-ben is kimagaslóan teljesítettek

2025. február 28. 09:40

Érdemes a 2024-es évet áttekinteni, hogy mivel néztünk szembe és ennek fényében milyen eredményeket értünk el.

Aktuális gépesítési feladatok a repce termelésében

2025. február 25. 16:10

A termelés oldaláról tekintve a versenyképességhez kifejezetten kedvező talaj és klimatikus feltételek szükségesek.

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

2025. február 25. 13:10

A KITE Podcast legfrissebb adásában szakértő vendégek elemzik az árpa és a búza piaci helyzetét, az áralakulás trendjeit.

Landini innovációk az idei EIMA-n

2018. október 30. 14:52

A Landini REX 4 széria fülkés változata 11 különféle modellben érhető el, az F-verzió 6 modellt, a GT és V kivitel további 5 modellt vonultat fel 70-112 lóerő teljesítmény tartományban.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

2018. december 17. 08:09

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

A RAPOOL nemesítése új megoldásokat kínál a klímaváltozás kihívásaira

2021. június 14. 05:34

A hazai repce-vetésterület az elmúlt két évben csökkent, ami részben a klímaváltozással, részben pedig a növényvédelmi technológiában bekövetkezett megszorításokkal függ össze.

Agrofeed Kft.: 747 millió forint támogatás fermentációs eljárások fejlesztésére

2020. szeptember 8. 04:36

A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el.