Növénytermesztés

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

Agrofórum Online

Elmúlt az az idő, amikor kényelmesen hátradőlhettünk, annak tudatában, hogy megtermeltük a gabonát; az aratás után jött a kereskedő és jó áron elvitte a megtermelt terményeket. Hazánk túl kis gabonatermesztő ország, ezért nem tudja befolyásolni a világpiaci folyamatokat és az árakat, ezért nem tehetünk mást, mint hogy „felvesszük a kesztyűt” és elébe megyünk a kihívásoknak.

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

Vegyük sorba, hogy mi a teendő!

Homogén minőség nagy tömegben:

Évek óta hangoztatjuk szinte valamennyi fórumon, hogy ennyiféle fajta és különböző minőségű búzákkal nem tud mit kezdeni a kereskedelem. Még egy exportra szállító uszályt sem tudunk megrakni azonos minőségű terménnyel. És ez nem csak a kereskedelem, de a hazai malomipar problémája is. Amíg ezen nem tudunk változtatni addig – az esetleges világ- és EU-s hiányhelyzetet leszámítva – ne is számítsunk arra, hogy majd sorba állnak a kereskedők a búzánkért. Mindenki a kanadai búzát hozza fel példaként, mégsem követjük őket. Általában négy-öt fajtát termelnek, jó malmi minőségben. Hazánkban meg mindegy, hogy milyen fajtát használunk, csak sokat teremjen. Azután meg csodálkozunk, hogy a gyenge, vegyes minőségű takarmánybúzát nem tudjuk eladni.

Összefogás, integráció, szövetkezés:

Ahhoz, hogy egységes minőséget tudjunk nagy tömegben előállítani, nem elég a fajtaszám radikális csökkentése. Valamiféle szerveződésre is szükség van. Legyen az termelői csoport, integráció, vagy a szövetkezés valamilyen korszerű formája. Ez ma már feltétele annak, hogy nagy tömegben lehessen a kereskedői igényeket homogén minőségű terménnyel kiszolgálni, ami egyben a tárgyalási pozíciónkat is erősíti az árak tekintetében.

A nemesítők, kutatók felelőssége:

A mi feladatunk az, hogy termeljünk, a kutatóknak, a nemesítőknek pedig az, hogy újabb technológiai ismeretekkel, korszerű fajtákkal kiszolgálják a termelőket, vagyis bennünket. Ha ebben nem érik el a világszínvonalat, akkor átlépi őket az idő. Nekünk, termelőknek ahhoz, hogy meg tudjunk újulni, a legkorszerűbb ismeretekre van szükségünk.

Innováció, az új eredmények alkalmazása:

A megújulásunk meghatározó eleme, hogy képesek vagyunk-e befogadni és alkalmazni az új ismereteket. A termelők fajtaválasztását segítik a VSZT-vel közösen szervezett posztregisztrációs kísérleteink is, amelyekben a már állami elismerésben részesített fajták különböző termőtájakban elért eredményeit, alkalmazkodó képességüket vizsgáljuk.

Ugyanakkor felhívom a gabonatermesztők figyelemét arra, hogy ne csak a fajtakiválasztásra gondoljunk, hanem a víztakarékosságra, talajkímélő művelésre, a korszerű tápanyag-gazdálkodáson keresztül a növényvédelmi technológiára, beleértve a precíziós gazdálkodást is.

Az újabb ismeretek tárháza áll a rendelkezésünkre, a nemesítők, a technológiafejlesztők, az integrátorok, a szaktanácsadók és a különböző termékeket forgalmazó cégek jóvoltából, amelyekkel, ha nem tudunk, vagy nem akarunk élni, akkor ne lepődjünk meg, hogy a „pálya szélére” kerülünk és lemaradunk az egyre keményebb versenyben.

Termelői, kereskedői összefogás egymásra utaltság:

Ez a legnehezebb kérdés, mert az érdekeket ezen a területen a legnehezebb egyeztetni. Az időjáráson kívül a piaci tényező az, amelyik a leginkább befolyásolja a termelés eredményességét.

Mit tehetünk?

Próbáljuk a bizalmi tőkét erősíteni az eladó és a vevő között, és megtalálni azt a „közös nevezőt”, ami mindkét fél érdekeit szolgálja.

Ezen túlmenően, ha van rá lehetőségünk és nem vagyunk rákényszerülve az értékesítésre, akkor inkább tároljuk a terményeinket, bízva az árak normalizálódásában.

Összefoglalva: A jövőben akkor tudunk talpon maradni és versenyképesen termelni az adott politikai és közgazdasági helyzetben, ha a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva – költségtakarékosan – meg tudjuk növelni a termésátlagainkat, továbbá egységes minőségű nagy tömegű árualap előállítására leszünk képesek, elérve a malmi minőséget.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változata Vancsura József: Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban! (2016. 9. szám, 18. old.) című írása alapján

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi várható idén a repcében?

2025. január 21. 14:10

A repce földrajzi „mozgása” is kortünet: délkeletről mozog nyugat felé, vagyis a csapadékosabb területek felé húzódik.

Meggyőző bizonyítékok szólnak az új szójafajták mellett

2025. január 21. 12:10

A keresleti piacot generáló szója termesztése egyre sikeresebb. Két új, a hazai termesztési körülményeket kedvelő fajtát mutatunk be.

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 20. 17:10

A cirok termesztése napjainkban felfutó tevékenységnek számít, de fontolóra kell venni, hogy milyen tényezőkkel kell számolnia annak, aki belefog.

A kockázatkezelés jelentősége kukoricában: KWS hibridek az élvonalból

2025. január 16. 17:10

A modern KWS hibrideknek sajátja, hogy a FAO 300–399-es tenyészidőbe tartozó átlaghoz képest hamarabb virágoznak pár nappal.

Teljesítmény és pontosság: bemutatkozott az Amazone vontatott szemenkénti vetőgépe

2024. június 9. 14:10

Az Amazone saját székhelyén az Amatechnica 2024 gépbemutató keretein ismerkedhettek meg a látogatók a cég gépeivel és innovációival.

Rangos díjra jelölték a Syngenta Istem® karfiolját

2022. március 24. 05:36

A mostani nevezés is bizonyítja a Syngenta innovatív munkáját és rávilágít arra, hogy a vállalat számos - paradicsom, görögdinnye, paprika, csemegekukorica, karfiol - kultúrában vezető szerepet tölt be a zöldségvetőmagok területén.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.