Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

Sumi Agro Hungary Kft.

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél, másodsorban a kukoricánál végzik el a termelők.

A legnagyobb felületen hazánkban a napraforgót deszikkálják  a termelők a vetésterület kb. 30 %-án, kb. 200.000 hektáron, mert ennél a növénynél különösen indokolt az elvégzése. Hazánkban augusztus végén gyakran csapadékossá válik az időjárás, amely a természetes szárítási folyamatot lelassítja. A gombás eredetű tányérbetegségek (Sclerotinia, Botrytis) csapadék hatására jelentős mértékű terméskiesést okozhatnak a természetes úton száradó állományban. Deszikkálás hatására a tányér és a kaszat vízvesztése felgyorsul, így tervszerűen lehet a termést betakarítani számottevő veszteség nélkül. A deszikkálás hatására a baktériumos és gombás tányérpusztulás folyamata megáll, mert a kórokozók élettere megszűnik, így a tányérok nem esnek szét és a magvak nem hullanak ki. Fontos szempont lehet az is, hogy az időben learatott napraforgó után több idő marad a talajelőkészítésre őszi kalászos vetése esetén.

Az elmúlt évtizedekben csak néhány hatóanyagnak volt engedélye deszikkálásra, de ezek száma tovább csökkent. A diquat-dibromid és a bromoxinil hatóanyagok engedélyét az EU visszavonta, míg a glifozát jövőbeni felhasználási lehetősége az EU-ban kétséges az eddigi hírek szerint.

Ezt a piaci lehetőséget ismerte fel a Sumi Agro, ezért engedélyeztette a piraflufen-etil hatóanyagú KABUKI-t a metilált repceolaj + kókuszzsírsav dietanolamid hatóanyagú TOIL hatásfokozóval és eldodródásgátlóval együtt deszikkálásra napraforgóban, ezért 2020 óta  már nem csak a korábban ismert és kedvelt célokra – burgonya lombtalanítás, alma és szőlő sarjak leszárítása, kalászosok gyomirtása  –  használható a KABUKI.

A protox-gátlók családjába tartozó piraflufen -etil kontakt hatású vegyület, amely komplex hatása révén szinte „leperzseli” a kétszikű növények zöld felületeit.  A hatóanyag nem szívódik fel a növényi szövetekben, így a földalatti gumókat vagy a beérett magokat a termék nem károsítja. A deszikkálás hatására a kaszat nedvességtartama csökken, de egy esetleges csapadék hatására a már leszáradt mag nem nedvesedik vissza. A magvakban az olajtartalom és a csírázási képesség nem sérül.  A területen lévő kétszikű gyomok többsége a permetezés hatására elszárad, különösen látványos a gyors hatás a nagy gondot jelentő parlagfűnél. (1. fotó)

1.fotó: Hikari kezelés hatása a parlagfűre a 6. napon. Rakamaz, 2020.
2.fotó: Hikari kezelés hatása a 11. napon. Rakamaz, 2020.

A Sumi Agro HIKARIi néven forgalmazza a deszikkáló technológiai csomagját. Az 5 hektáros kiszerelésű HIKARI deszikkáló csomag 3,75 liter Kabukit és 10 liter Toil hatásfokozó és elsodródásgátló termékeket tartalmaz. A technológia 2021-től napraforgóban állandó engedéllyel, őszi káposztarepcében szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel bír, használható. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szükséghelyzeti engedély birtokában már plusz papírmunka, termelői bejelentés nélkül használható a repcében. Repcében állandó engedéllyel várhatóan 2022-ben lesz bevethető a HIKARI.

A kezelést napraforgóban 20-35 %-os kaszatnedvességnél javasolt elvégezni a várható betakarítás előtt 14-21 nappal, amikor a fészekpikkely levelek barnulni kezdenek (BBCH 85-87).  A hatásgyorsasága a diquathoz képest kissé lassúbb, de a glifozáthoz képest gyorsabb. A permetlé mennyisége hidaspermetező esetén 200-300 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50-80 l/ha legyen.

Összefoglalva elmondható, hogy a HIKARI-val történő deszikkálás biztonságos és tervezhető betakarítást ad mind a nagy felületen gazdálkodó napraforgó termesztőknek, mind a betakarítást vállaló szolgáltatóknak egyaránt.

A HIKARI japánul FÉNY, Önnek MEGOLDÁS!

Simon Zoltán
mérnök-üzletkötő

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Összefüggést találtak a kukorica vetésideje, valamint a termésmennyiség és -minőség között

2024. február 19. 16:40

Érésidő szempontjából mely kukorica hibrideket érdemes választaniuk a gazdáknak Magyarországon, ha stabil, netán kiemelkedő termésmennyiségre és -minőségre vágynak? Erre adott választ egy közelmúltbeli előadás.

Magyarországi viszonyokra nemesített kukorica hibridek, kiemelkedő aszálystressztűrő képességgel

2024. február 19. 08:10

Kísérleti eredmények szerint a Limagrain nemesítő cég Danubia kukorica hibridjei 3–7 százalékos „termésmentésre” képesek.

Hogyan hat a direktvetés a terméshozamra? Tanulságos kísérlet zajlott Zalában

2024. február 18. 10:10

Milyen terméshozamok érhetők el direktvetőgéppel kukorica-, árpa-, szója- vagy repcetarló esetében? A Multiva gyakorlati szántóföldi kísérletei ezt is megmutatták.

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13. 11:10

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

A repcebetakarítás optimalizálása megfelelő hibridválasztással

2020. június 3. 18:02

A kipergéssel a termés 8-12 százalékát is elveszíthetjük, nagyobb viharok vagy jégeső esetén ennél jóval, akár 70 százaléknál is többet. Természetesen a kipergés-ellenállóság sem nyújt teljes körű védelmet, de nagyobb biztonságot ad a szélsőséges időjárással és a fizikai behatásokkal szemben.

Fiatal repcetermesztők az ország különböző részeiről

2018. május 8. 10:18

Ezúttal nem saját tapasztalataimat osztom meg az olvasóval, hanem három rátermett magyar fiatal gazdát faggatok a repce termesztéséről, saját tapasztalataikról.

Kipergés-ellenálló repcék

2020. július 14. 07:55

A szélsőséges időjárás és a deszikkáláshoz felhasználható készítmények körének szűkülése miatt talán soha nem volt annyira fontos a repcehibridek hozamstabilitása, mint most.

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

2023. május 30. 12:31

A csapadékosabb és az elmúlt évekhez képest hűvösebb őszi-tavaszi időszaknak köszönhetően – a csökkenő termőterület ellenére – a repcevetések jó terméseredménnyel kecsegtetnek.