Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

YARA Hungária Kft.

A szójatermesztés költségszerkezetében 40%-ot tesz ki az inputanyagoké (kb. 15%-kal alacsonyabb, mint a kukorica esetében), és ebből 15-20%-ot a műtrágyára fordított összeg.

A Yara nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a kutatási eredmények alapján olyan tápanyag-utánpótlási technológiát ajánljon, amely hozzájárul az optimális tápanyagellátás biztosításához.

A makroelem ellátás alapjai:

  • A szója alapvetően egy talajigényes, klímaigényes növény. Tápanyag igénye viszont közepes, mert egyrészt jó tápanyag hasznosító képessége van, másrészt a termésbe beépített nitrogén 40%-át képes a légkörből fedezni.
  • A Yara által végzett kutatások azt bizonyították, hogy a termésmennyiséget nemcsak a nitrogén pótlása, hanem a komplex, NPK tartalmú műtrágya kijuttatása is növeli. A foszfort és káliumot ősszel, vagy tavasszal vetés előtt bedolgozva, a nitrogént tavasszal javasolt kiszórni. A N felvétele a virágzás kezdetétől a teljes hüvely képzésig nagyon intenzív.
  • A foszfor felvétel a hüvelyképzés és a magképzés kezdetekkor éri el a csúcsot. A P számos minőségi és mennyiségi paramétert befolyásol.
  • A szója kálium felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik a K beépülése a növénybe.

Vetés előtti alaptrágyázáshoz a talajvizsgálati eredményektől függően megválasztott YaraMila család összetett, mikroelemtartalmú műtrágyái ajánlottak. A YaraMila 7-20-28, 8-24-24 NPK összetételű műtrágyákból 150-250 kg/ha mennyiséget ajánlott a vetés előtt kijuttatni. A nitrogén-utánpótlása a YaraBela termékcsalád Extran (27% N) és kénes kiegészítéssel bíró Sulfan nevű műtrágyájával történhet. A kezdeti fejlődéshez szükséges nitrogén mennyiség 100-200 kg/ha műtrágya kijuttatásával biztosítható.

A mezo- és mikroelem ellátás alapjai:

  • A növényben a Ca és a B szinergista, egymás hatását erősitik, fokozzák. A mindkét elemet tartalmazó lombtrágyázás közvetlenül a virágzás előtti stádiumban kijuttatva igazoltan növeli a mag szárazanyag tartalmát és a hüvelyek számát.
  • Kénből 20-30 kg/ha igénye is lehet a szójának, és tonnánként 7-8 kg kén épül be a teljes növénybe. A negyedik hármas levél kialakulásától a magképzés kezdetéig nagyon intenzív a növény kénfelvétele, és a maximális magméret kialakulásáig ez folyamatos.
  • Fontos szerepe van a szója élettanában a molibdén Különböző enzimek fémösszetevője, többek között a nitrogenázé és a nitrátreduktázé. A nitrogenáz a szimbiotikus N-kötésben, a nitrátreduktáz a nitrátredukcióban nélkülözhetetlen enzim.

A fenti tapasztalatok alapján a Yara a YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyáját javasolja. A termék összetétele (124,6 g/l CaO, 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 69 g/l N) a szükséges mezo- és mikroelemeket optimális mennyiségben és arányban biztosítja. A Yara technológiája a sorzáródásig javasolja 3 l/ha dózisban, melyet 1-2 l/ha mennyiségű YaraVita Bortrac (150 g/l B) bórtartalmú készítménnyel javasolt kiegészíteni. A molibdénigény külön is biztosítható YaraVita Molytrac (250 g/l Mo) termékünkkel, melyet a szója 5-15 cm-es állapotában javaslunk a lombra kipermetezni 0,25 l/ha dózisban.

A kénpótlásról a magképzés kezdetén érdemes gondoskodni, erre a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk.

Figyelmükbe ajánlom a www.tankmix.com honlapunkat, valamint a TankmixIT mobilalkalmazásunkat, mely a lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéhez ad iránymutatást, illetve a CheckIT mobilalkalmazásunkat, mely a különböző tápelemek hiányának felismeréséhez nyújt segítséget.

Tóth Milena
Yara szaktanácsadó
+36 30 883 0731

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.

A szójaoltás jelentősége és várható hozadékai

2019. március 24. 09:14

A növénytermesztésben az egyik leggyakoribb limitáló tényező a nitrogénellátottság. A pillangós virágú növények – így a szója is – fajspecifikus Rhizobium baktériumokkal szimbiózist alakítanak ki.

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” - Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

2018. február 1. 06:13

December elején vette kezdetét a már megszokottnak mondható Karintia Szója Roadshow rendezvénysorozat, amely egészen január közepéig tartott.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.