Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

YARA Hungária Kft.

A szójatermesztés költségszerkezetében 40%-ot tesz ki az inputanyagoké (kb. 15%-kal alacsonyabb, mint a kukorica esetében), és ebből 15-20%-ot a műtrágyára fordított összeg.

A Yara nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a kutatási eredmények alapján olyan tápanyag-utánpótlási technológiát ajánljon, amely hozzájárul az optimális tápanyagellátás biztosításához.

A makroelem ellátás alapjai:

  • A szója alapvetően egy talajigényes, klímaigényes növény. Tápanyag igénye viszont közepes, mert egyrészt jó tápanyag hasznosító képessége van, másrészt a termésbe beépített nitrogén 40%-át képes a légkörből fedezni.
  • A Yara által végzett kutatások azt bizonyították, hogy a termésmennyiséget nemcsak a nitrogén pótlása, hanem a komplex, NPK tartalmú műtrágya kijuttatása is növeli. A foszfort és káliumot ősszel, vagy tavasszal vetés előtt bedolgozva, a nitrogént tavasszal javasolt kiszórni. A N felvétele a virágzás kezdetétől a teljes hüvely képzésig nagyon intenzív.
  • A foszfor felvétel a hüvelyképzés és a magképzés kezdetekkor éri el a csúcsot. A P számos minőségi és mennyiségi paramétert befolyásol.
  • A szója kálium felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik a K beépülése a növénybe.

Vetés előtti alaptrágyázáshoz a talajvizsgálati eredményektől függően megválasztott YaraMila család összetett, mikroelemtartalmú műtrágyái ajánlottak. A YaraMila 7-20-28, 8-24-24 NPK összetételű műtrágyákból 150-250 kg/ha mennyiséget ajánlott a vetés előtt kijuttatni. A nitrogén-utánpótlása a YaraBela termékcsalád Extran (27% N) és kénes kiegészítéssel bíró Sulfan nevű műtrágyájával történhet. A kezdeti fejlődéshez szükséges nitrogén mennyiség 100-200 kg/ha műtrágya kijuttatásával biztosítható.

A mezo- és mikroelem ellátás alapjai:

  • A növényben a Ca és a B szinergista, egymás hatását erősitik, fokozzák. A mindkét elemet tartalmazó lombtrágyázás közvetlenül a virágzás előtti stádiumban kijuttatva igazoltan növeli a mag szárazanyag tartalmát és a hüvelyek számát.
  • Kénből 20-30 kg/ha igénye is lehet a szójának, és tonnánként 7-8 kg kén épül be a teljes növénybe. A negyedik hármas levél kialakulásától a magképzés kezdetéig nagyon intenzív a növény kénfelvétele, és a maximális magméret kialakulásáig ez folyamatos.
  • Fontos szerepe van a szója élettanában a molibdén Különböző enzimek fémösszetevője, többek között a nitrogenázé és a nitrátreduktázé. A nitrogenáz a szimbiotikus N-kötésben, a nitrátreduktáz a nitrátredukcióban nélkülözhetetlen enzim.

A fenti tapasztalatok alapján a Yara a YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyáját javasolja. A termék összetétele (124,6 g/l CaO, 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 69 g/l N) a szükséges mezo- és mikroelemeket optimális mennyiségben és arányban biztosítja. A Yara technológiája a sorzáródásig javasolja 3 l/ha dózisban, melyet 1-2 l/ha mennyiségű YaraVita Bortrac (150 g/l B) bórtartalmú készítménnyel javasolt kiegészíteni. A molibdénigény külön is biztosítható YaraVita Molytrac (250 g/l Mo) termékünkkel, melyet a szója 5-15 cm-es állapotában javaslunk a lombra kipermetezni 0,25 l/ha dózisban.

A kénpótlásról a magképzés kezdetén érdemes gondoskodni, erre a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk.

Figyelmükbe ajánlom a www.tankmix.com honlapunkat, valamint a TankmixIT mobilalkalmazásunkat, mely a lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéhez ad iránymutatást, illetve a CheckIT mobilalkalmazásunkat, mely a különböző tápelemek hiányának felismeréséhez nyújt segítséget.

Tóth Milena
Yara szaktanácsadó
+36 30 883 0731

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Éves csúcs után korrigált a szójabab ára

2019. július 2. 09:59

Az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalásokban felmerült, hogy enyhítenék a korlátozásokat és a vámtarifákat is újragondolnák az érintett felek. Ezt jól fogadták a szektor befektetői.

Nem fizetett adót a szója után, 250 tonnát le is foglalt a NAV

2019. január 2. 08:00

Egymilliárd forint értékben hozott be szóját az országba egy közép-magyarországi kereskedő. Az import áru után nem fizetett adót, ezért a NAV 250 tonna szóját lefoglalt, és zárolta a vállalkozás bankszámláját.

Együttes fellépéssel tovább növelhető a GMO-mentes szójatermelés

2018. június 15. 06:00

Fontos cél a GMO-mentes élelmiszerlánc fejlesztése, amely felöleli a vetőmagtól a takarmányozás kérdéskörén túl az állati termék előállítást is

Jelentős forrás a Nemzeti fehérjetakarmány-programhoz

2018. április 9. 11:52

Mintegy 470 millió forintból indulhat el idén az alternatív takarmánynövények felkutatását segítő Nemzeti fehérjetakarmány program.