Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

YARA Hungária Kft.

A szójatermesztés költségszerkezetében 40%-ot tesz ki az inputanyagoké (kb. 15%-kal alacsonyabb, mint a kukorica esetében), és ebből 15-20%-ot a műtrágyára fordított összeg.

A Yara nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a kutatási eredmények alapján olyan tápanyag-utánpótlási technológiát ajánljon, amely hozzájárul az optimális tápanyagellátás biztosításához.

A makroelem ellátás alapjai:

  • A szója alapvetően egy talajigényes, klímaigényes növény. Tápanyag igénye viszont közepes, mert egyrészt jó tápanyag hasznosító képessége van, másrészt a termésbe beépített nitrogén 40%-át képes a légkörből fedezni.
  • A Yara által végzett kutatások azt bizonyították, hogy a termésmennyiséget nemcsak a nitrogén pótlása, hanem a komplex, NPK tartalmú műtrágya kijuttatása is növeli. A foszfort és káliumot ősszel, vagy tavasszal vetés előtt bedolgozva, a nitrogént tavasszal javasolt kiszórni. A N felvétele a virágzás kezdetétől a teljes hüvely képzésig nagyon intenzív.
  • A foszfor felvétel a hüvelyképzés és a magképzés kezdetekkor éri el a csúcsot. A P számos minőségi és mennyiségi paramétert befolyásol.
  • A szója kálium felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik a K beépülése a növénybe.

Vetés előtti alaptrágyázáshoz a talajvizsgálati eredményektől függően megválasztott YaraMila család összetett, mikroelemtartalmú műtrágyái ajánlottak. A YaraMila 7-20-28, 8-24-24 NPK összetételű műtrágyákból 150-250 kg/ha mennyiséget ajánlott a vetés előtt kijuttatni. A nitrogén-utánpótlása a YaraBela termékcsalád Extran (27% N) és kénes kiegészítéssel bíró Sulfan nevű műtrágyájával történhet. A kezdeti fejlődéshez szükséges nitrogén mennyiség 100-200 kg/ha műtrágya kijuttatásával biztosítható.

A mezo- és mikroelem ellátás alapjai:

  • A növényben a Ca és a B szinergista, egymás hatását erősitik, fokozzák. A mindkét elemet tartalmazó lombtrágyázás közvetlenül a virágzás előtti stádiumban kijuttatva igazoltan növeli a mag szárazanyag tartalmát és a hüvelyek számát.
  • Kénből 20-30 kg/ha igénye is lehet a szójának, és tonnánként 7-8 kg kén épül be a teljes növénybe. A negyedik hármas levél kialakulásától a magképzés kezdetéig nagyon intenzív a növény kénfelvétele, és a maximális magméret kialakulásáig ez folyamatos.
  • Fontos szerepe van a szója élettanában a molibdén Különböző enzimek fémösszetevője, többek között a nitrogenázé és a nitrátreduktázé. A nitrogenáz a szimbiotikus N-kötésben, a nitrátreduktáz a nitrátredukcióban nélkülözhetetlen enzim.

A fenti tapasztalatok alapján a Yara a YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyáját javasolja. A termék összetétele (124,6 g/l CaO, 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 69 g/l N) a szükséges mezo- és mikroelemeket optimális mennyiségben és arányban biztosítja. A Yara technológiája a sorzáródásig javasolja 3 l/ha dózisban, melyet 1-2 l/ha mennyiségű YaraVita Bortrac (150 g/l B) bórtartalmú készítménnyel javasolt kiegészíteni. A molibdénigény külön is biztosítható YaraVita Molytrac (250 g/l Mo) termékünkkel, melyet a szója 5-15 cm-es állapotában javaslunk a lombra kipermetezni 0,25 l/ha dózisban.

A kénpótlásról a magképzés kezdetén érdemes gondoskodni, erre a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk.

Figyelmükbe ajánlom a www.tankmix.com honlapunkat, valamint a TankmixIT mobilalkalmazásunkat, mely a lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéhez ad iránymutatást, illetve a CheckIT mobilalkalmazásunkat, mely a különböző tápelemek hiányának felismeréséhez nyújt segítséget.

Tóth Milena
Yara szaktanácsadó
+36 30 883 0731

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Teszt nélkül győzött meg

2019. május 14. 14:33

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

2019. február 11. 09:16

Megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni - derült ki az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén.

Ha szója, akkor csakis GMO-mentes jöhet szóba Magyarországon

2018. december 3. 15:33

Magyarország deklarálta GMO-mentességét, ami piaci előnyt jelent. Cél, hogy legalább 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

2018. február 7. 21:19

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

2019. március 20. 07:41

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.