9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Növénytermesztés

Jön a nagy cirok podcast – Karácsony előtt érkezik a HEKTÁR új adása

Agrofórum Online

Szerdán ismét stúdióba vonultunk, hogy elkészítsük a HEKTÁR mezőgazdasági podcast következő adását, aminek témája a szemescirok termesztéstechnológiája, piaca és jövője. A felvétel ismét 2 órán keresztül tartott, tehát ezúttal is komoly szakmai anyagot sikerült rögzíteni a budapesti Brain Bar Stúdióban.

Ezúttal a HEKTÁR vendége volt Palágyi Andrea, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ciroknemesítési csoportvezetője, Balogh László, a Lidea Seeds Hungary termékmenedzsere, valamint Feczák Gábor, az AGROSZEMEK Kft. ügyvezetője, vetőmag-előállító, hódmezővásárhelyi gazdalkodó.

Beszélgettünk a vetésterület növekedéséről, a cirok növényvédelméről, tápanyag-igényéről, a vetés és a betakarítás sarokpontjairól. Természetesen szó esett a cirokból készített gluténmentes élelmiszerekről, de a takarmányozásban betöltött szerepéről is – utóbbinál természetesen a silócirok is említésre került.

Aflatoxin, aszálytűrés, hibridek, fehér és vörös cirok, tannin, lignin – csak néhány további kulcsszó a jelenleg készülő műsorból, amit még karácsony előtt meghallgathattok. Nagy öröm volt számomra, hogy több hallgatói kérdéssel is kiegészíthettem a témaköröket.

Milyen talaj kell a ciroknak? Lehet-e no-till körülmények között is termeszteni? Fogyaszthatja-e a szemescirkot tejelő szarvasmarha? És mi a helyzet a medvékkel, valamint a terménylopásokkal Erdélyben?

Ahogy az megszokott, további szakértők, gazdálkodók is megszólalnak majd a műsorban: Borsos Imre, Tóth Zoltán és Papp István termelők, Petőházi Tamás GOSZ elnök, Harcsa Marietta növényorvos, szaktanácsadó, Kiss Péter Ákos az FMC-Agro Hungary és Kugyelka Mihály a KWS Magyarország képviseletében. Dr. Orosz Szilvia a takarmányozás, Vázsonyi László (VulcanAgro Kft.) a tápanyag-utánpótlás kapcsán nyilatkozott. Természetesen a takarónövények témája is felvetődött, ami kapcsán Diriczi Zsombort (Talajreform) kérdeztem, és – nem titkoltan a korábbi adások reklámjaként – a HEKTÁR első szakmai beszélgetéséből Lajos Mihaly őstermelőt, az Agrofil-SZMI Kft. ügybezetőjét is idéztük.

Hamarosan – még karácsony előtt – érkezik a teljes adás!

Addig érdemes bekapcsolni az értesítéseket a Spotify-on vagy a többi podcast platformon!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

2025. február 28. 13:10

A meteorológiai adatok tanúsága szerint nincs érdemi csapadékcsökkenés, sőt az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

A Syngenta kukoricák 2024-ben is kimagaslóan teljesítettek

2025. február 28. 09:40

Érdemes a 2024-es évet áttekinteni, hogy mivel néztünk szembe és ennek fényében milyen eredményeket értünk el.

Aktuális gépesítési feladatok a repce termelésében

2025. február 25. 16:10

A termelés oldaláról tekintve a versenyképességhez kifejezetten kedvező talaj és klimatikus feltételek szükségesek.

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

2025. február 25. 13:10

A KITE Podcast legfrissebb adásában szakértő vendégek elemzik az árpa és a búza piaci helyzetét, az áralakulás trendjeit.

Újra emelkednek a güzühalmok

2023. október 5. 11:40

Tavaly szinte egy sem volt, de az idén máris megjelentek az első güzühalmok, vagy más néven güzühordások.

Ősi gabonanövényben a jövő lehetősége – cirokhibridek a KWS kínálatában

2024. szeptember 20. 12:10

Az őszi és a tavaszi kapásnövények közötti egyensúly megtalálása vagy egy megfelelő vetésforgó kialakítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a jövőben.

A cirok a jövő kukoricája

2018. szeptember 12. 07:57

Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne.

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 20. 17:10

A cirok termesztése napjainkban felfutó tevékenységnek számít, de fontolóra kell venni, hogy milyen tényezőkkel kell számolnia annak, aki belefog.