Növénytermesztés

Jön a nagy cirok podcast – Karácsony előtt érkezik a HEKTÁR új adása

Agrofórum Online

Szerdán ismét stúdióba vonultunk, hogy elkészítsük a HEKTÁR mezőgazdasági podcast következő adását, aminek témája a szemescirok termesztéstechnológiája, piaca és jövője. A felvétel ismét 2 órán keresztül tartott, tehát ezúttal is komoly szakmai anyagot sikerült rögzíteni a budapesti Brain Bar Stúdióban.

Ezúttal a HEKTÁR vendége volt Palágyi Andrea, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ciroknemesítési csoportvezetője, Balogh László, a Lidea Seeds Hungary termékmenedzsere, valamint Feczák Gábor, az AGROSZEMEK Kft. ügyvezetője, vetőmag-előállító, hódmezővásárhelyi gazdalkodó.

Beszélgettünk a vetésterület növekedéséről, a cirok növényvédelméről, tápanyag-igényéről, a vetés és a betakarítás sarokpontjairól. Természetesen szó esett a cirokból készített gluténmentes élelmiszerekről, de a takarmányozásban betöltött szerepéről is – utóbbinál természetesen a silócirok is említésre került.

Aflatoxin, aszálytűrés, hibridek, fehér és vörös cirok, tannin, lignin – csak néhány további kulcsszó a jelenleg készülő műsorból, amit még karácsony előtt meghallgathattok. Nagy öröm volt számomra, hogy több hallgatói kérdéssel is kiegészíthettem a témaköröket.

Milyen talaj kell a ciroknak? Lehet-e no-till körülmények között is termeszteni? Fogyaszthatja-e a szemescirkot tejelő szarvasmarha? És mi a helyzet a medvékkel, valamint a terménylopásokkal Erdélyben?

Ahogy az megszokott, további szakértők, gazdálkodók is megszólalnak majd a műsorban: Borsos Imre, Tóth Zoltán és Papp István termelők, Petőházi Tamás GOSZ elnök, Harcsa Marietta növényorvos, szaktanácsadó, Kiss Péter Ákos az FMC-Agro Hungary és Kugyelka Mihály a KWS Magyarország képviseletében. Dr. Orosz Szilvia a takarmányozás, Vázsonyi László (VulcanAgro Kft.) a tápanyag-utánpótlás kapcsán nyilatkozott. Természetesen a takarónövények témája is felvetődött, ami kapcsán Diriczi Zsombort (Talajreform) kérdeztem, és – nem titkoltan a korábbi adások reklámjaként – a HEKTÁR első szakmai beszélgetéséből Lajos Mihaly őstermelőt, az Agrofil-SZMI Kft. ügybezetőjét is idéztük.

Hamarosan – még karácsony előtt – érkezik a teljes adás!

Addig érdemes bekapcsolni az értesítéseket a Spotify-on vagy a többi podcast platformon!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5,3 tonnás HO napraforgó Szentesen

2025. október 1. 15:10

Nehézsúlyú név, nehézsúlyú eredménnyel!

Van megoldás, bármilyen területi adottsággal rendelkezel

2025. szeptember 26. 04:53

A KWS-nek jó és rossz adottságú területekre is van ajánlata. Ahol a kukorica termesztése már nem gazdaságos, megoldás lehet a cirok.

Az őszi árpát fenyegető hálózatos levélfoltosság

2025. szeptember 24. 04:42

Szeptember elején Tárkány határában jártunk, ahol az árpa árvakelés komoly fertőzési forrása lesz a környéken az őszi árpa fővetéseknek.

..és a Mátrix működik?

2025. szeptember 23. 10:10

A jövedelmező kukoricatermesztés kulcsa a KWS TOP4 mátrix – modern hibridek, valós termelői tapasztalatokkal alátámasztva.

A cirok kórokozója is jól érzi magát Magyarországon

2024. szeptember 25. 12:10

A hamuszürke szárkorhadás, vagy Macrophomina phaseolina kártétele a keresztben elvágott szártövön jól látszik.

A cirok egyre vonzóbb alternatíva Magyarországon is, kukorica előtt vagy helyett is vethető

2024. augusztus 9. 09:10

A cirok egységnyi szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 20. 17:10

A cirok termesztése napjainkban felfutó tevékenységnek számít, de fontolóra kell venni, hogy milyen tényezőkkel kell számolnia annak, aki belefog.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.