32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Növénytermesztés

Kísérleti tanulmány a fény spektrumának a növények fejlődésére gyakorolt hatásáról

Agrofórum Online

A vertikális gazdálkodási környezet megvilágításának különböző hatásairól szóló kutatások egyre nagyobb figyelmet kapnak az ilyen jellegű gazdaságok aktuális elterjedése miatt. Dr. Ki-Ho Son, a Kertészettudományi Tanszék munkatársa és Dr. Kye Man Cho, az Élelmiszer-tudományi Tanszék munkatársa, valamint a dél-koreai Gyeongsang Nemzeti Egyetem kutatócsoportja által kiadott tanulmány a különböző kertészetek fényforrásainak a növények általános növekedésére gyakorolt hatását vizsgálja.

Dr. Son, a kertészettudomány egyik vezető kutatója így jellemezte a kísérlet hátterét a hortidaily.com weboldalnak:

A CEA egyik legjobb megoldása, a vertikális termesztés lehetővé teszi a beltéri környezeti tényezők, köztük a hőmérséklet, a páratartalom, a CO2-koncentráció és a világítás tökéletes szabályozását és ellenőrzését. Továbbá csökkenti a gazdálkodás szezonális és éghajlati korlátait, így lehetővé teszi a kiváló minőségű élelmiszerek tömeges előállítását. Mivel a vertikális farmok környezetének teljes megvilágítása mesterséges lámpáktól függ, az innovatív világítástechnológia elengedhetetlen a sikeres vertikális gazdálkodáshoz.

A továbbiakban elmondta, hogy a kertészetekben használt világításon van még mit javítani a hőleadás és az élettartam tekintetében.

Éppen ezért az innovatív vertikális gazdaságokban mostanában főként LED-es világítást használnak. Különösen a kék, vörös és zöld hullámhosszak kombinációjából álló teljes spektrumú LED kezd egyre népszerűbbé válni, szemben a hagyományos, csak kéket és vöröset tartalmazó szűk spektrumú LED világítással. Ezt a kutatást annak érdekében végeztük el, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb fényspektrumot ahhoz, hogy sikeres vertikális farmokat működtessünk

– magyarázta.

Az ideális termesztési spektrum meghatározása

A Gyeongsang Nemzeti Egyetem kísérletsorozatot végzett a különböző fényviszonyok növénynövekedésre és a másodlagos anyagcseretermékekre gyakorolt hatásáról két salátafajta, nevezetesen a fejes és a római saláta esetében. A salátákat négy héten keresztül termesztették LED-es világítással felszerelt rendszerrel. A többi körülmény változatlanul hagyása mellett különböző típusú LED-fényforrásokat alkalmaztak, a keskeny spektrumú LED-et, a kék és vörös fény kombinációját, valamint három különböző típusú fehér alapú, teljes spektrumú LED-et. A teljes spektrumú LED-ek esetében mind a hagyományos 450 nm-es csúcs hullámhosszt, mind a 437 nm-es csúcs hullámhosszt használták. Megvizsgálták a teljes növekedés ütemét, és elemezték a tápanyag-összetevőket, hogy megfigyeljék a növény általános minőségét.

Az első kísérlet során, amelyet négy héten keresztül azonos mennyiségű áram felhasználása mellett végeztek, megfigyelték, hogy a 437 nm-es csúcs hullámhosszú, fehér alapú LED-ek alatt termesztett növények jelentős különbségeket mutattak a növények növekedése és minősége tekintetében. A növények hajtásának frissen mért tömege 1,7-szer nagyobb volt, a levélfelület pedig 80%-kal nagyobb, mint a keskeny spektrumú LED-es világítással termesztett növényeké. A vizsgálat megerősítette, hogy a fehér spektrumú LED-ek zöld hullámhossza mélyebben hatolt be a levelekbe, mint a keskeny spektrumú LED-eké.

A második kísérletben, az azonos, 150 μmol/m²-s PPFD-vel besugárzott fénykezelések során a 437 nm-es csúcs hullámhosszú, fehér alapú LED-ek alatt termesztett fejes saláta hajtás friss tömege 1,2-szer nagyobb volt. Dr. Cho, aki számos sikeres élelmiszer-tudományi projektet vezetett, a fajták egyedi fenolsav- és flavanol-tartalmát is elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy nemcsak a keskeny spektrumú LED, hanem a fehér spektrumú LED 437 nm-es csúcsértéke is érezhetően megnövekedett fitonutriens-tartalmat biztosított. A 437 nm-es csúcsú fehér spektrumú LED alatt termesztett növények 3007,69㎍/növény flavanolt, egy antioxidáns hatású fitonutriens hatóanyagot tartalmaztak. Ez 17%-kal magasabb, mint a keskeny spektrumú LED-ek alatt, és 49%-kal magasabb, mint a hagyományos, 450 nm-es hullámhosszú fehér spektrumú LED-ek alatt mért értékek. A fenol- és flavonoidtartalom LED-ek alatti vizsgálatával kapcsolatban több neves kutató egyetértett abban, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fény hatékonyan elősegítheti a fenolsavak és flavonoidok felhalmozódását, amelyek főként a 430 nm hullámhosszú fényben nyelődnek el.

A fenol- és flavonoidtartalomról szóló tanulmányaikban több kutató is egyetértett abban, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fény hatékonyan elősegítheti a fenolsavak és flavonoidok felhalmozódását, amelyek főként a 430 nm körüli hullámhosszú fényben nyelődnek el.

Mindkét kísérletből azt a következtetést vonták le, hogy a fehér spektrumú LED 437 nm-es fénycsúcsa eredményezte a legmagasabb LUE (fényfelhasználási hatékonyság, a termelt gyümölcsök aránya a PPFD-hez képest) és EUE (energiafelhasználási hatékonyság, a termelt gyümölcsök aránya az energiafogyasztáshoz képest) értéket a négy fénykezelési módszer közül.

A vertikális gazdálkodás új szintre emelése

Dr. Son a publikációjában kifejtette:

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 437 nm-es csúcs hullámhosszú fehér LED-fényeknek ez a speciális spektruma kedvezően használható saláta és más leveles zöldségek termesztésére a vertikális gazdálkodásban, egész éves termelés céljából. Ezen túlmenően az eredmények új, kifejezetten erre a célra tervezett spektrummal rendelkező kertészeti LED-fényforrások kifejlesztésére ösztönöznek a fejlettebb, jobb minőségű termesztés érdekében.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a 437 nm-es csúcsspektrummal rendelkező LED-világítás lehetővé teszi a jobb minőségű növénytermesztést ugyanolyan mennyiségű áram felhasználása mellett, ami a vertikális gazdálkodást egy fejlettebb lévő szintre emeli. Ezzel a kifejezetten erre a célra tervezett 437 nm-es hullámhosszal a vertikális gazdálkodás LED-es világítása úgy fog fejlődni, hogy végső soron mindenki számára előnyös legyen. A termesztők a termelékenység növelése mellett csökkenthetik a költségeket, a fogyasztók pedig frissebb és táplálóbb élelmiszerek haszonélvezői lehetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Búzapiaci nyomás és precíziós jövőkép Debrecenben

2025. június 1. 08:10

A XXXII. Búzatanácskozáson szó esett piacokról, versenytársakról, AI-megoldásokról és a klímaváltozás hatásairól is.

Szójabab a vetésforgóban

2025. május 27. 13:10

A vetésforgó a termelési kapacitások felhasználásának jól kiszámított tervszerű rendszere az erőforrások legjobb kihasználása érdekében.

Őszi káposztarepce fajták kísérleteinek beltartalmi eredményei

2025. május 26. 13:10

Az őszi káposztarepce fajtaösszehasonlító kísérletekben elengedhetetlen valamennyi beltartalmi tulajdonság meghatározása.

Olajfa a kertben: sikeres gondozás magyar klímán

2025. május 26. 08:10

A klímaváltozás kedvez az olajfatermesztésnek, de hazai körülmények között még mindig odafigyelést igényel. Íme a sikeres nevelés titkai!

Jól kezdte az évet a Bayer

2020. április 30. 09:17

A növénytermesztési üzletág árbevétele 6 százalékkal 6,8 milliárd euróra bővült, Európában 7,4 százalékos pluszt mutattak a számok.

Hogyan indítsuk el a saját vertikális gazdálkodásunkat otthon?

2022. augusztus 18. 06:34

A vertikális gazdálkodás a legnépszerűbb új trend, amely az otthonok önellátóbbá tételét és a világ 21. századi élelmiszer-ellátását támogatja.

Így csökkentik a munkaerő-ráfordítást az olasz üvegházakban

2023. május 26. 15:36

A munkaerőhiány egyre nagyobb problémát jelent az üvegházas növénytermesztésben.

Generatív modell segítségével beszélik a növények nyelvét

2023. május 31. 13:16

A Hortiya széleskörű nyelvi modellt alkalmaz a biokémiai technológiákban, hogy ezáltal is hozzájáruljon az élelmiszer-termelés „zöldebbé tételéhez”.