Növénytermesztés

Kísérleti tanulmány a fény spektrumának a növények fejlődésére gyakorolt hatásáról

Agrofórum Online

A vertikális gazdálkodási környezet megvilágításának különböző hatásairól szóló kutatások egyre nagyobb figyelmet kapnak az ilyen jellegű gazdaságok aktuális elterjedése miatt. Dr. Ki-Ho Son, a Kertészettudományi Tanszék munkatársa és Dr. Kye Man Cho, az Élelmiszer-tudományi Tanszék munkatársa, valamint a dél-koreai Gyeongsang Nemzeti Egyetem kutatócsoportja által kiadott tanulmány a különböző kertészetek fényforrásainak a növények általános növekedésére gyakorolt hatását vizsgálja.

Dr. Son, a kertészettudomány egyik vezető kutatója így jellemezte a kísérlet hátterét a hortidaily.com weboldalnak:

A CEA egyik legjobb megoldása, a vertikális termesztés lehetővé teszi a beltéri környezeti tényezők, köztük a hőmérséklet, a páratartalom, a CO2-koncentráció és a világítás tökéletes szabályozását és ellenőrzését. Továbbá csökkenti a gazdálkodás szezonális és éghajlati korlátait, így lehetővé teszi a kiváló minőségű élelmiszerek tömeges előállítását. Mivel a vertikális farmok környezetének teljes megvilágítása mesterséges lámpáktól függ, az innovatív világítástechnológia elengedhetetlen a sikeres vertikális gazdálkodáshoz.

A továbbiakban elmondta, hogy a kertészetekben használt világításon van még mit javítani a hőleadás és az élettartam tekintetében.

Éppen ezért az innovatív vertikális gazdaságokban mostanában főként LED-es világítást használnak. Különösen a kék, vörös és zöld hullámhosszak kombinációjából álló teljes spektrumú LED kezd egyre népszerűbbé válni, szemben a hagyományos, csak kéket és vöröset tartalmazó szűk spektrumú LED világítással. Ezt a kutatást annak érdekében végeztük el, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb fényspektrumot ahhoz, hogy sikeres vertikális farmokat működtessünk

– magyarázta.

Az ideális termesztési spektrum meghatározása

A Gyeongsang Nemzeti Egyetem kísérletsorozatot végzett a különböző fényviszonyok növénynövekedésre és a másodlagos anyagcseretermékekre gyakorolt hatásáról két salátafajta, nevezetesen a fejes és a római saláta esetében. A salátákat négy héten keresztül termesztették LED-es világítással felszerelt rendszerrel. A többi körülmény változatlanul hagyása mellett különböző típusú LED-fényforrásokat alkalmaztak, a keskeny spektrumú LED-et, a kék és vörös fény kombinációját, valamint három különböző típusú fehér alapú, teljes spektrumú LED-et. A teljes spektrumú LED-ek esetében mind a hagyományos 450 nm-es csúcs hullámhosszt, mind a 437 nm-es csúcs hullámhosszt használták. Megvizsgálták a teljes növekedés ütemét, és elemezték a tápanyag-összetevőket, hogy megfigyeljék a növény általános minőségét.

Az első kísérlet során, amelyet négy héten keresztül azonos mennyiségű áram felhasználása mellett végeztek, megfigyelték, hogy a 437 nm-es csúcs hullámhosszú, fehér alapú LED-ek alatt termesztett növények jelentős különbségeket mutattak a növények növekedése és minősége tekintetében. A növények hajtásának frissen mért tömege 1,7-szer nagyobb volt, a levélfelület pedig 80%-kal nagyobb, mint a keskeny spektrumú LED-es világítással termesztett növényeké. A vizsgálat megerősítette, hogy a fehér spektrumú LED-ek zöld hullámhossza mélyebben hatolt be a levelekbe, mint a keskeny spektrumú LED-eké.

A második kísérletben, az azonos, 150 μmol/m²-s PPFD-vel besugárzott fénykezelések során a 437 nm-es csúcs hullámhosszú, fehér alapú LED-ek alatt termesztett fejes saláta hajtás friss tömege 1,2-szer nagyobb volt. Dr. Cho, aki számos sikeres élelmiszer-tudományi projektet vezetett, a fajták egyedi fenolsav- és flavanol-tartalmát is elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy nemcsak a keskeny spektrumú LED, hanem a fehér spektrumú LED 437 nm-es csúcsértéke is érezhetően megnövekedett fitonutriens-tartalmat biztosított. A 437 nm-es csúcsú fehér spektrumú LED alatt termesztett növények 3007,69㎍/növény flavanolt, egy antioxidáns hatású fitonutriens hatóanyagot tartalmaztak. Ez 17%-kal magasabb, mint a keskeny spektrumú LED-ek alatt, és 49%-kal magasabb, mint a hagyományos, 450 nm-es hullámhosszú fehér spektrumú LED-ek alatt mért értékek. A fenol- és flavonoidtartalom LED-ek alatti vizsgálatával kapcsolatban több neves kutató egyetértett abban, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fény hatékonyan elősegítheti a fenolsavak és flavonoidok felhalmozódását, amelyek főként a 430 nm hullámhosszú fényben nyelődnek el.

A fenol- és flavonoidtartalomról szóló tanulmányaikban több kutató is egyetértett abban, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fény hatékonyan elősegítheti a fenolsavak és flavonoidok felhalmozódását, amelyek főként a 430 nm körüli hullámhosszú fényben nyelődnek el.

Mindkét kísérletből azt a következtetést vonták le, hogy a fehér spektrumú LED 437 nm-es fénycsúcsa eredményezte a legmagasabb LUE (fényfelhasználási hatékonyság, a termelt gyümölcsök aránya a PPFD-hez képest) és EUE (energiafelhasználási hatékonyság, a termelt gyümölcsök aránya az energiafogyasztáshoz képest) értéket a négy fénykezelési módszer közül.

A vertikális gazdálkodás új szintre emelése

Dr. Son a publikációjában kifejtette:

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 437 nm-es csúcs hullámhosszú fehér LED-fényeknek ez a speciális spektruma kedvezően használható saláta és más leveles zöldségek termesztésére a vertikális gazdálkodásban, egész éves termelés céljából. Ezen túlmenően az eredmények új, kifejezetten erre a célra tervezett spektrummal rendelkező kertészeti LED-fényforrások kifejlesztésére ösztönöznek a fejlettebb, jobb minőségű termesztés érdekében.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a 437 nm-es csúcsspektrummal rendelkező LED-világítás lehetővé teszi a jobb minőségű növénytermesztést ugyanolyan mennyiségű áram felhasználása mellett, ami a vertikális gazdálkodást egy fejlettebb lévő szintre emeli. Ezzel a kifejezetten erre a célra tervezett 437 nm-es hullámhosszal a vertikális gazdálkodás LED-es világítása úgy fog fejlődni, hogy végső soron mindenki számára előnyös legyen. A termesztők a termelékenység növelése mellett csökkenthetik a költségeket, a fogyasztók pedig frissebb és táplálóbb élelmiszerek haszonélvezői lehetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi várható idén a repcében?

2025. január 21. 14:10

A repce földrajzi „mozgása” is kortünet: délkeletről mozog nyugat felé, vagyis a csapadékosabb területek felé húzódik.

Meggyőző bizonyítékok szólnak az új szójafajták mellett

2025. január 21. 12:10

A keresleti piacot generáló szója termesztése egyre sikeresebb. Két új, a hazai termesztési körülményeket kedvelő fajtát mutatunk be.

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 20. 17:10

A cirok termesztése napjainkban felfutó tevékenységnek számít, de fontolóra kell venni, hogy milyen tényezőkkel kell számolnia annak, aki belefog.

A kockázatkezelés jelentősége kukoricában: KWS hibridek az élvonalból

2025. január 16. 17:10

A modern KWS hibrideknek sajátja, hogy a FAO 300–399-es tenyészidőbe tartozó átlaghoz képest hamarabb virágoznak pár nappal.

Idén is tesztelték az öko búzákat

2023. január 3. 14:26

Második alkalommal tesztelte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Vetőmag Szövetség és a NÉBIH az öko őszi búzákat. A fajtakísérlet eredménye fontos információkat ad a hazánkban egyre nagyobb területen megvalósuló ökológiai gazdálkodás számára.

Szakmázzunk a BAYER-rel! – Színre lépett az új fungicid generáció: Ascra Xpro

2020. március 25. 12:03

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászos gabona termesztése: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a napégett gyümölcs, támadnak a zöld vándorpoloskák

2022. július 27. 08:45

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

„Drágán termelni és rosszul nősülni mindenki tud”….

2022. január 14. 08:31

Az áremelkedésekkel a nyersanyag ciklusok lökéshullámai elérték a mezőgazdaságot is. Ráadásul a globális ellátási láncok akadozása a hullámzást csak fokozza.