Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kukorica és napraforgó: folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

Kukorica és napraforgó: folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

Agrofórum Online

Egekben a szilárd NPK és a nitrogén ára! Milyen legyen a kapások esetében az agrotechnológiánk 2022-ben?

Egy táblázatba szedtük össze a szilárd és a 2022-es alternatív folyékony technológia termékeit és költségeit. Az eredményből látható, hogy ha kicsit változtatunk a technológián, a ráfordításunk – terményoldalról – nem változik.

Miben más a 2022-es technológia?

Elsősorban abban, hogy a szilárd műtrágya helyett folyékony NPK és nitrogén tápanyagokat javasol. A Vulcan Folyékony NPK és Turbó PK egy melasz–vinasz alapú termék, amely jelentős mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot (NPK), de ként, mikroelemeket is tartalmaz. Javítja a talajt, annak víz- és tápanyag-szolgáltató képességét. A Vulcan folyékony NPK-ból a fiatal kukorica vagy napraforgó már akkor is tápanyaghoz jut, ha hideg vagy száraz a talaj.

Nitrogénoldatot (UAN) mindig kénnel együtt?

A kukoricának jelentős, a napraforgónak közepes mennyiségű nitrogénre van szüksége. Ilyen magas nitrogén­árak mellett a nitrogén tartalmazzon ként ATS (ammónium-tioszulfát) formában. Ha kukoricát 9–12 tonna/ha körül, napraforgót pedig 3,5–4,0 tonna/ha szeretnénk termelni, akkor a növény kénigénye már 30–45 kg/ha. A tioszulfátok (Vulcan Profi S35 család) lassítják a nitrogénoldat nitrifikációját, és jelentős ként biztosítanak a növénynek. Kukoricánál ezzel a technológiával közel 140 kg/ha mennyiségben juttatunk ki nitrogént, szerves és szervetlen formában. Napraforgó esetében pedig az olcsóbb Turbó PK és UAN-oldat kombinációjával is – a bőven elegendő – 60–80 kg/ha mennyiségű nitrogént pótolunk.

Milyen legyen a lombtrágya?

A kukoricához kimondottan nehéz, a napraforgóhoz már könnyebb jó lombtrágyát választani. Mindkét növénynél hasznos, ha az első 4–8 levélnél nitrogén- és magnézium- (RapidN21) alapú lombtrágyával segítjük a sorzáródást, így megakadályozva a talaj gyors kiszáradását. A második lombtrágya (amíg még bele tudunk menni) magnézium és cink vagy bór alapú legyen (Vulcan Keserűsó + Cink vagy Bór), de tegyünk hozzá Vulcan Powert, amely tapadásfokozó, és növeli a növény aszálytűrését.

A Vulcan Folyékony NPK-t és PK-t a vetés előtt juttassuk ki, hagyományos permetezővel.

Többféle hatóanyag és javuló talajbiológia!

Változtatnunk kell a technológián, mivel a klíma is gyorsan változik. Sokkal jobb talajok kellenek, ha nem akarunk 3–5 tonnás kukoricákat, 1,0–1,5 tonnás napraforgókat. A szilárd és nitrogén túlsúlyos technológiát pedig fel kell hogy váltsa a folyékony tápanyag, ami a tápanyagok sokszínűségén alapul. A kukoricának és a napraforgónak kulcsfontosságú növénynek kell maradnia, ezért csináljuk máshogy, talajzsarolás nélkül.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megérkezett az 1. vírusrezisztens hibrid árpa – az SY Zoomba, valamint egy örök gyémánt, az SY Moovy a Syngenta 2024-es portfóliójába

2024. július 22. 11:40

Ezeknek az újdonságoknak köszönhetően többé már nem kell félniük a gazdáknak a korai vetéstől és a vírusnyomástól!

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

A mezőgazdasági gépbemutató nem marad el

2020. április 10. 04:37

A magyar mezőgazdasági gépgyárak a járványhelyzet ellenére be szeretnék mutatni termékeiket, amelyre egyelőre csak digitálisan van lehetőség.

Ilyen hatással vannak a különböző trágyázási módok a talajra

2023. november 16. 11:10

A rangos PLOS ONE folyóiratban közölték magyar kutatók egy több mint 60 éves trágyázási tartamkísérletben végzett mikrobiológiai vizsgálataik eredményeit. A kutatás célja a trágyázás hosszú távú hatásának felmérése a talaj-mikrobióta funkcionális diverzitására.

Megmenthető még a barnuló levelű kamélia?

2022. szeptember 2. 04:36

Fiatal, cserépben tartott kaméliám levelei (elsőként az idősebb levelek, de most már - kb. 4-5 hét után - az új levelek is) barnulni kezdtek, a levelek széleitől befelé. Vajon mi lehet ez, és tehetek-e még valamit, hogy megmentsem?

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

2018. március 2. 14:48

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.