Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?

A Pannon-Mag-Agrár Kft. Magyarországon a zöldtrágya magkeverékek és immár jól bevált kaszáló, legelő- és prémium pázsit fűmagkeverékek gyártásával kapcsolatosan vált méltán ismertté. Mintegy 8000 hektáron állítunk elő vetőmagot, melyet saját, jelenleg a legkorszerűbb vetőmagüzemi gépekkel kísérünk el a fémzárolásig.

De mit ér a szaktudás, a rengeteg gépi és tárolási beruházás, meg persze a rengeteg faj és fajta, ha nincsenek olyan termelők, akikkel ezen a rengeteg területen segíthetjük egymás munkáját.

De váltsunk néhány szót az írás súlypontjáról a vetőmagtermelésről, pontosabban az aprómagtermelésről.
Hosszú évekre visszanyúló szakmai tapasztalatainknak és a termelőkkel való jó kapcsolatépítésnek és -ápolásnak köszönhetően mára rengeteg gazda segíti munkánkat és alakítja át vetésforgóját, színesíti vetésszerkezetét – nem csak a mi javunkra, hanem a sajátjára is. Magyarországon nem most, hanem sok-sok éve már zajlik bizonyos fajok vetőmagcélú termesztése, melyeket akár már ismerhetünk is. Na de nem mindent és nem részletesen.

Szóval, hogy miért érdemes például MUSTÁRT termelni?! Azért kedves gazdatársam, mert a számos és igazolt talajjavító előnye mellett agrotechnológiai költsége, mondjuk a 80-100 ft/kg árbevételű napraforgóénál elmarad, még a kétszeri rovarirtó kezelést figyelembe véve is. Illetve a repcéhez mérten a deszikkálási költség sem feltétlen merül fel. Továbbá már a szerződéskötéskor fix áron biztosítva van a terménye, nem kell akár 10-20 000 forintos áringadozással számolnia tonnánként. A termeltetési időszak teljes ideje alatt szaktanácsadóink javaslatot tesznek, hogy mely lépésekre figyeljenek oda és mi az a technológia, vagy technológiai elem, amely betartása mellett nagyobb hozamot érhetnek el.

Hasonlóképp javasoljuk a FACÉLIA növényünket is tavaszi vetésre. Ezen növényfaj, szinte az ország bármely területén termeszthető, bár a talajt és annak kultúrállapotát ismernünk kell. A facélia vagy másképp mézontófű kifejezetten jó előveteménye a kalászosoknak és rendkívül jövedelmező kultúra a maga 700 forint feletti kilónkénti felvásárlási ára mellett. Jól illeszthető a már megszokott fajok termesztése mellett, nem feltétlenül érik egybe más kultúrával és aratása is megoldott.

Továbbhaladva az OLAJRETEK növényünkről is ejtsünk néhány szót. Rengeteg helyen az országban már a napraforgó kiváltására kezdték el termelni nekünk vetőmagként, szintúgy igaz ez a MUSTÁRRA is. Vannak országrészek, ahol 1800-2200 kilogrammot is meghaladva termelik, úgy hogy napraforgót már szinte alig állítanak elő. Költsége elmarad az előbb említett kultúráétól, bár keresztesként azt gondolhatnánk, hogy rendkívül magas költségű – de ezt megcáfolnám.

Így tehát bátran merjük javasolni, hogy ne csak a jól bevált nagy kultúrák termesztését gyakorolják a bizonytalanság mentén, hanem SZAKIRÁNYÍTÁS és FINANSZÍROZÁS mellett állítsanak elő jól fizető kultúrákat. Hisz emlékezzenek vissza, mennyi volt az árbevételük a magas olajsavas napraforgó termesztésének kezdetén és mennyi várható most, ez a negatív tendencia az alternatív fajok esetében nem figyelhető meg.

Kedves gazdatárs, amennyiben részletes tájékoztatást kíván kapni, úgy keressenek fel minket mihamarabb. Látogassanak el honlapunkra és facebook oldalunkra, ahol szintén sok hasznos információt találnak.

Minden jót kíván
a Pannonmag csapata!

Szűcs Ádám – szaktanácsadó
Pannon-Mag-Agrár Kft.
www.pannonmag.hu
+36-30/529-4471
szucs.adam@pannonmag.hu

 

 

 

 

 

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Zöldtrágyázás, mint a zöldítés legegyszerűbb módja

2018. május 31. 13:03

A 2018-as év megint jelentős változásokat hozott a zöldítésben. Az ökológiai jelentőségű területeket érintő növényvédőszer használati tilalom sok gazdálkodó zöldítési gyakorlatát megváltoztatja.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Gondolatok a zöldtrágyázásról

2017. július 20. 10:15

A zöldtrágyázás mivel a zöldítésben kötelezően választható elemként jelenik meg, ezért sok gazdálkodó a szükséges rosszként tekint rá, pedig a zöldtrágyázás segíti a talaj termékenységének fenntartását és fokozását.

A facélia vetőmagtól a növényvédő szerek kivonásáig - A Pannon-Mag-Agrár Kft. szakmai rendezvényén jártunk

2017. február 1. 16:10

A facélia vetőmag piaca változik, a kukoricamoly pedig egyre nagyobb gondot fog okozni.