Növénytermesztés

Néhány szó a mikorrhizáról

Agrofórum Online

Sokszor elhangzanak a mikorrhiza szimbiózis előnyei, de vajon tényleg varázsszerről van szó, amivel egy csapásra megoldhatóak a mezőgazdaság problémái? Esetleg a valóság ennél kicsit árnyaltabb és az igazságot valahol középütt kell keresni?

Sokféle fórumon lehet hallani mostanában a mikorrhizagombákról, vagy a mikorrhiza szimbiózis mezőgazdasági alkalmazásáról. Különösen, mióta egyre több cég rukkol elő mikorrhizagombákat tartalmazó készítményekkel.

A mikorrhiza görög eredetű kifejezés, gomba-gyökeret jelent. Ez a kifejezés olyan kölcsönösen előnyös növény-gomba együttélések (szimbiózisok) gyűjtőneve, ahol világosan kimutatható a (hol szorosabb, hol lazább) egymásrautaltság a partnerek között.

Talán a leginkább ismert az erdészetileg fontos ún. ektomikorrhiza, amelyet elsősorban mérsékeltövi fák (bükk-, tölgyfélék stb.), illetve fenyőfélék hoznak létre sokféle gombával (pl.: vargánya, galócák, rókagomba, szarvasgomba stb.).

A szántóföldi és zöldségként termesztett növények és a gyümölcsfák leginkább az ún. arbuszkuláris mikorrhizát képezik, amelyet csak egy speciális, ősi és a Föld minden pontján megtalálható, az ún. Glomeromycota törzsbe sorolt gombacsoporttal alakítanak ki.

Ez egy rendkívül szoros kapcsolat, amelyben a gombák kizárólag a növényektől kapják szerves táplálékukat és nélkülük már képtelenek a szaporodásra is. A növények a gombapartner nélkül is képesek élni, de a természetben ez az állapot ritkán fordul elő és komoly hátrányokkal járhat számukra. Egyes növények, így pl. a keresztesvirágúak (pl.: repce, káposzta) vagy sok gyomnövény nem képeznek mikorrhizát: ők a kisebbség, amely egy másik stratégiát választott.

A névadó

Az arbuszkuláris mikorrhiza (AM) a nevét az ún. arbuszkulumról kapta, amely a szimbiózis legfontosabb gyökérben kialakított képlete, a tápanyagátadás fő szerve. Kialakulása során a gombahifa áthatol a növény sejtfalán és a növényi sejthártyával közösen, sokszorosan elágazva hozza létre a partnerek nagy felületű, szoros kapcsolatát.

Biológiai hasonlattal élve az arbuszkulum a növények méhlepénye. Sok esetben kis zsákszerű képleteket, vezikulumokat is találhatunk a gyökerekben, ezeket a gomba tápanyagraktározásra használja.

A mikorrhiza kialakulása rendkívül alaposan szabályozott folyamat, hiszen a növénynek egészen biztosnak kell lennie abban, hogy nem egy kórokozó gombát enged terjedni a gyökerében. Ehhez a növény és gomba egy ősi, félmilliárd éves kommunikációs csatornát használ, a mikorrhiza ugyanis éppen azóta, vagyis a növények szárazföldre lépése óta szolgálja azokat.

Legfontosabb szerepe a növények ásványi tápanyagokkal való ellátása, amelyeket kiváló enzimrendszere és hatékony gombafonalai segítségével ér el. Alapvető fontosságú még a talajok szerkezetének javításában és ezáltal a jobb víz- és tápanyagellátás kialakításában, valamint sok egyéb stresszhatás, pl. az aszály, a sóstressz, vagy a kórokozók támadása esetén is segítheti a gazdanövényt.

Összességében a mikorrhiza nemcsak hidat képez a gyökerek és a talaj között, de „professzionális talajerőforrás menedzserként” befolyásolja a tápanyagok elérhetőségét azáltal is, hogy sokféle, a növény számára hasznos baktérium működését serkenti, irányítja, valamint azokat közösségbe szervezi.

Dr. Parádi István

ELTE TTK, Biológiai Intézet, Budapest

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2022. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Ősi mikorrhiza gombák korunk segítői

2020. február 23. 11:52

A „mikroorganizmus” szó hallatán, általában az általuk okozott megbetegedések jutnak eszünkbe. Gyakran problémaként tekintünk rájuk, pedig több feladat megoldásában is segítséget nyújthatnak. A talajlakó mikroorganizmusok között ugyanis számos olyan gomba és baktérium található, amelyek szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt hasznosak. Ilyenek a növénynövekedést serkentő rizobaktériumok illetve a mikorrhiza gombák is, amelyek jelentősége megsokszorozódhat a jövőben.

Adjuk meg az esélyt a választásra – avagy a növény az aktuális igényei szerint szabályozza mikrobiomjának összetételét

2020. június 11. 08:35

Ki ne ismerné a levegőben szálló levágott fű üde illatát? De, vajon ezzel a számunkra kellemes illatcsokorral mit üzen a növény a környezetének? Hogyan válogatja ki az egészséges növény az egyedi és aktuális szükségleteinek megfelelően a fejlődését támogató baktériumok és gombák összetételét?

Hogyan lesz stressztűrő a gyep?

2023. november 4. 05:40

Nagyon sok vita alakul ki általában azzal kapcsolatban, hogy melyik gyepkeverék hova való, annak ellenére is, hogy viszonylag egyértelmű leírással mutatja minden csomagolódoboz a keveréken, hogy mit hova érdemes elvetni.

Növény-gomba-talaj kapcsolat

2022. december 3. 06:36

A növényekkel szimbiózisban élő gombák nagyban hozzájárulnak a talaj egészségéhez.