Növénytermesztés

Olyan búzákat és kukoricákat találtak, amelyek géneket „loptak” a szomszédaiktól

Agrofórum Online

Egy új kutatás szerint a növények az úgynevezett laterális géntranszfer révén géneket vesznek át a szomszédaiktól.


A génmódosított növényeknek rossz a hírük. Hogy lehet az, hogy egy ilyen természetellenes dolog mégis a javunkra válik? Nos, ezt végre maguktól a növényektől is megtudhatjuk. A legújabb bizonyítékok szerint ugyanis a növények képesek genetikailag módosítani önmagukat, és ez a laterális génátvitelnek nevezett folyamat olyan új növényeket eredményezhet, amelyek ellenállóak lehetnek a klímaváltozással szemben.

Mindannyian tudjuk, hogy a gének a szülőkről az utódokra szállnak át. Ugyanez igaz minden faj esetében, így a növények tekintetében is. Egyes baktériumok képesek géneket cserélni egymással, de az összetettebb élet (általában) megmarad a maga nyomvonalán.

Az Egyesült Királyságban működő Sheffieldi Egyetem tudósai azonban megállapították, hogy a növények a tipikus evolúciós útvonalakon kívül is képesek a fajok közötti génátvitelre. Idegen DNS-t mutattak ki különböző növényekben, köztük a búzában, a kukoricában, az árpában és a rizsben is. Ezek a növények „megszegték” a genetikai átvitel szabályait, és géneket „loptak” szomszédaiktól.

„Az egyes gének eredetét genetikai detektívmunkával nyomon követve több mint 100 olyan példát találtunk, ahol a gén története jelentősen különbözött attól a fajtól, amelyben megtalálható volt” – mondta Luke Dunning, a tanulmány egyik szerzője, aki az úgynevezett laterális géntranszfer (LGT) nevű folyamatról írt.

Mi az a laterális géntranszfer? A laterális géntranszfer kifejezés általában azt jelenti, hogy a genetikai anyag különböző fajokhoz tartozó élőlények között – szülő-utód kapcsolat nélkül – kerül átadásra.

Ez lényegesen eltér a vertikális géntranszfertől, amely sokkal gyakoribb és közismertebb. Vertikális géntranszfer akkor történik, amikor egy élőlény valamelyik ősétől kapja a genetikai anyagát – mint ahogyan az emberek is a szüleik génállományából kapják a szemük színét vagy a testmagasságukat.

Mit jelent ez a növények számára? Az ellopott gének evolúciós előnyt jelenthetnek a világ élelmiszer-ellátásának nagy részét adó gabonaféléknek, mivel lehetővé teszik számukra, hogy gyorsabban fejlődjenek, szívósabbak legyenek, és gyorsabban alkalmazkodjanak az új körülményekhez.

„Bár a géneknek csak viszonylag kis hányada adódik át a fajok közötti átvitel során, ez a folyamat potenciálisan lehetővé teszi a gabonafélék számára, hogy más fajokból származó információkat vegyenek át” – mondta Dunning.

Ez a folyamat előnyt jelenthet a növényeknek az éghajlatváltozással szemben. A New Phytologist című folyóiratban megjelent tanulmány pedig olyan növénykultúrák kifejlesztésébe nyújt betekintést, amelyek segíthetnek leküzdeni az esetleges élelmiszerhiányt.

Új perspektíva: tízből közel kilenc tudós szerint a génmódosított élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók. E tudományos konszenzus ellenére az emberek mégis széles körű kétkedéssel fogadják a géntechnológiával módosított élelmiszerek biztonságos voltát. Dunning szerint azonban az eredmények új távlatokat nyithatnak a közvélemény előtt a GM-növényekkel kapcsolatban.

„Az eredmények arra késztethetnek bennünket mint társadalmat, hogy újragondoljuk, miként viszonyulunk a GM-technológiához, mivel a gabonafélék természetes módon egy nagyon hasonló folyamaton mennek keresztül. Ha meg tudjuk állapítani, hogy miként zajlik pontosan ez a folyamat, az lehetővé teheti számunkra, hogy természetes módon módosítsuk a növényeket, és ellenállóbbá tegyük őket az éghajlatváltozással szemben” – jelentette ki Dunning.

Következő lépések: bár a csapat kimutatta az laterális génátvitelt, még mindig nem tudják, hogy ez hogyan és miért történt. A kutatócsoport következő célkitűzése az, hogy rájöjjenek, mi okozza ezt a jelenséget, és kiderítsék, hogy ez egy folyamatos folyamat-e a növényekben, amely a növényfajták között tapasztalható különbségekhez vezet.

(Fotó: Pavlo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi várható idén a repcében?

2025. január 21. 14:10

A repce földrajzi „mozgása” is kortünet: délkeletről mozog nyugat felé, vagyis a csapadékosabb területek felé húzódik.

Meggyőző bizonyítékok szólnak az új szójafajták mellett

2025. január 21. 12:10

A keresleti piacot generáló szója termesztése egyre sikeresebb. Két új, a hazai termesztési körülményeket kedvelő fajtát mutatunk be.

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 20. 17:10

A cirok termesztése napjainkban felfutó tevékenységnek számít, de fontolóra kell venni, hogy milyen tényezőkkel kell számolnia annak, aki belefog.

A kockázatkezelés jelentősége kukoricában: KWS hibridek az élvonalból

2025. január 16. 17:10

A modern KWS hibrideknek sajátja, hogy a FAO 300–399-es tenyészidőbe tartozó átlaghoz képest hamarabb virágoznak pár nappal.

Világszerte és Ukrajnában is csökken a gabonatermés

2024. november 27. 09:40

Világszerte többet fogyasztunk, mint amennyit megtermeltünk gabonából, így a meglévő készletek felhasználására lesz szükség.

ENSZ-tisztviselő: Moszkva érdeke is a megállapodás meghosszabbítása

2023. július 10. 07:36

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a július 17-én lejáró megállapodásból, mert több, saját gabona és műtrágya szállítására vonatkozó követelést nem teljesítettek.

Kétéves mélypont közelében a szójabab ára

2024. január 12. 09:10

Főleg csökkenő árakat lehetett látni a terménypiacikon a csütörtöki kereskedési napon. Chicagóban a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb, a szójabab enyhe, 0,1 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce kurzusa pedig stagnált.

A határidős búza árfolyama emelkedik az export erősödésével

2023. december 1. 09:10

Vegyesen teljesítettek a terményárak a csütörtöki kereskedés során. Chicagóban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica pedig 1,6 százalékkal drágult, miközben a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, míg a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.