Európában rengeteg üvegházban állították le a téli termelést a magas gázárak miatt. – Senki nem fog extra gázt bevezetni azért, hogy befűtse a levegőt a paradicsomjai vagy a paprikája miatt, hiszen az EU-nak először a lakosság számára kell a távfűtést biztosítania – jelentette ki Fatih Kördemirci, a Kurt Group of Companies munkatársa. Ez az egyik oka annak, hogy a Törökországból Európába irányuló paradicsomexport egyre nagyobb mértékben növekszik. – Mi, Törökországban geotermikus vízzel fűtjük az üvegházakat, ami sokkal olcsóbb, mint a gáz – magyarázta. – Törökországban egyetlen termesztő sem használ gázt. Néhányan szénnel fűtenek, de a mi régiónkban, az Égei-tenger térségében a legtöbb termesztő geotermikus vizet használ.
Mivel ez sokkal olcsóbb, mint a gáz, magától értetődik, hogy a törökországi üvegházakból származó termékek is olcsóbbak lesznek a piacon. – Ez még nagyobb előnyt jelent számunkra, mivel így rendkívül versenyképesek lehetünk az árainkkal. Ugyanakkor a geotermikus energia nem az egyetlen olyan tényező, amely előnyös a török termesztők számára. – Törökországban senki sem használ mesterséges fényt – hangsúlyozta Fatih. – Rengeteg természetes napfényhez jutunk. Ha pedig van fűtés és elegendő fény, mindenünk megvan ahhoz, amire szükségünk van a megfelelő termék előállításához. Emiatt Törökország kiválóan alkalmas arra, hogy több terméket szállítson az uniós piacra.
Az uniós szabványoknak meg kell felelni – az exportra vonatkozóan
A Kurt cégcsoport a 80-as évek óta foglalkozik kertészkedéssel és különféle termesztési módokkal. – Sok citromföldünk van Törökország déli részén – folytatta Fatih. – 2008-ban építettünk egy 5 hektáros üvegházat, ahol koktélparadicsomot termesztünk. 2011-ben építettünk egy 1,2 hektáros növényszaporítót, 2015-ben pedig építettünk egy gyárat, ahol zöldségeket és gyümölcsöket szárítunk.
Mivel a paradicsomot az (EU) exportpiacra szánják, Fatihnak és a Kurt-csoportnak különböző szabványoknak kell megfelelnie. – Az EU nem fogadja el azokat a termékeket, amelyekben bizonyos mennyiségű szermaradvány található. Rengeteg olyan vegyszer van, amelyet a török termelők alapesetben használnának, de ez lehetetlenné tenné számukra az EU-ba történő exportot – magyarázta Fatih, aki szerint meglehetősen nehéz feladat mindezt úgy kontrollálni, hogy közben mindenféle kártevőt és kórokozót távol kell tartaniuk a termesztéstől. – Az üvegházakban olyan problémás kérdésekkel kell foglalkoznunk, mint a klíma szabályozása, illetve a kártevők és betegségek elleni védekezés. Az agronómusaink folyamatosan vizsgálják az üvegházat. Ugyanakkor a munkatársaink is már több mint tíz éve a kertészeti iparban dolgoznak, és nagy szaktudással rendelkeznek, így ha látnak valamit, amiben nem biztosak, mindig értesítik az agronómusokat, akik szükség esetén megtalálják a megoldást.
Fatih azonban ennél is direktebb lépéseket tesz a kórokozók elleni védekezés érdekében. – Olyan vegyszereket használunk, amelyek megfelelnek az uniós előírásoknak. A paradicsommoly ellen hatalmas küzdelmet folytattunk, amíg megtaláltuk a tökéletes megoldást, ami ráadásul nem is vegyi anyag. Egy japán cégnél, a Sumi Agro-nél bukkantunk erre a termékre. Ez egy olyan feromon, amely lényegében megakadályozza azt, hogy a paradicsommoly ellenkező nemű egyedet találjon.
Bár a biológiai megoldások hatásosak lehetnek, bizonyos esetekben Fatihnak permeteznie kell a növényeket. – Mindig figyelünk azonban arra, hogy az EU mit engedélyez vagy mit nem engedélyez – hangsúlyozta. – Az elfogadott szermaradvány-szintet mindig dokumentáljuk. Ha ezt megnézi egy növénytermesztő, akkor tudni fogja, hogy a permetezés után hány napot kell még várnia, amíg a szermaradványszint alacsony lesz.
Bár Fatih és a Kurt Group képes olyan minőséget elérni, amely lehetővé teszi az EU-ba irányuló exportot, szerinte nem minden török termesztő tudja ezt a szintet elérni. – A mi high-tech üvegházunkban könnyebb olyan paradicsomot termeszteni, ami nem tartalmaz szermaradványokat. Antalyában azonban a termesztők nehezebb időjárási viszonyok között dolgoznak, ezért sokkal több kártevővel küzdenek, mint mi, így nem tudnak mit tenni, mint időnként bepermetezni a növényeket. Nem minden helyi termesztő tudja, hogy az EU engedélyezi a növények permetezését. Nagy még a tájékozatlanság azzal kapcsolatban, hogy milyen anyagokat használhatnak és hogy hány napot kell várniuk a permetezés után.
Termesztés és szárítás
A vállalat egy csúcstechnológiás üvegházban termeszti a növényeit. – Kókusztőzeget használunk egy 5,5 méter magas üvegházban. Ez a termesztés szempontjából nagyon hasznos, mivel jobban tudjuk befolyásolni a klimatikus viszonyokat. Van egy automatizált öntözőrendszerünk, amely pontosan annyi vizet, tápanyagot és egyebeket biztosít a paradicsomnak, amennyire szüksége van. Példának okáért akár 4 vagy 6 darabra is „feloszthatjuk” az üvegházat, és ezek mindegyikét személyre szabott öntözési ütemtervvel láthatjuk el. Van egy automatizált szállítósorunk is – itt senkit nem fog látni, aki kocsikat tolva megy A-ból B-be. Van egy fűtőberendezésünk is, mert télen elég hideg van itt. De nyáron is használjuk, hogy árnyékot biztosítsunk a növényeknek. Télen elég sok hó eshet, ezért az üvegház tetejére egy felső fűtővezetéket szereltünk, hogy az ott összegyűlő havat megolvaszthassuk. Ha ugyanis nem tudnánk megszabadulni tőle, az üvegház beszakadhatna.
A cég az ágazat szárítási szegmensében is aktív, hiszen rendelkezik egy 4000 négyzetméteres szárítóüzemmel, és egy másik, 6-7000 négyzetméteres, hamarosan felépülő szárítóüzemmel. – Óriási a kereslet a szárított termékek iránt – árulta el Fatih. – Mindenféle zöldséget és gyümölcsöt feldolgozunk, amelyek különböző termesztőktől származnak. Mivel egyre több termék érkezik a termesztőktől, a vállalatnak bővítenie kell a kapacitását. – Rengeteg tervünk van. A szárítás mellett továbbra is az üvegházakra fogunk összpontosítani, a jelenleginél is intenzívebben. Most 5 hektárral rendelkezünk, de a következő három évben az a célunk, hogy további 5 hektárral többet hozzunk létre. A következő öt évben pedig megpróbálunk 15 hektárra bővülni. Az pedig előreláthatóan nagyon sok paradicsommal lesz tele!