Növénytermesztés

Vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog az Egyesült Államok

Agrofórum Online

A vanília a világ második legértékesebb fűszere (a sáfrány után) és a vásárlók legkedveltebb aromája. Nem véletlen hát, hogy az amerikai agrárágazat vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog, hogy ezután ne kelljen a nemzetközi piactól függenie. De vajon képesek lesznek-e a madagaszkári termesztők nyomdokaiba lépni, és  igazán minőségi vaníliát előállítani? 

A Floridai Egyetem kutatói Homesteadben jelenleg egy olyan belföldi vaníliaágazat kialakításának küszöbén állnak, amely készen áll arra, hogy átformálja Florida, Puerto Rico és az Amerikai Virgin-szigetek mezőgazdasági termelését az ebben érdekelt kistermelők és befektetők számára.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Délvidéki Fenntartható Mezőgazdasági Kutatási és Oktatási Programja (USDA-SSARE) közel 400 000 dolláros támogatásának köszönhetően a UF Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének (UF/IFAS) tudósai most felgyorsíthatják a 2017 óta virágzó, folyamatban lévő vanílianemesítési program legkritikusabb fázisát.

Ez a kutatási szakasz azért kulcsfontosságú, mert olyan fajtákat fog meghatározni, amelyek magas terméshozammal, betegségekkel szembeni ellenálló képességgel, magas vaníliatartalommal és tápanyagokkal rendelkeznek a növényállományokban, és ezáltal a legjobb trágyázási ajánlásokat fogják tudni kidolgozni. A tudósok a termesztőkkel együttműködve meghatározzák a potenciális növényi beporzókat is.

A vanília egy rendkívül jövedelmező termény, a szárított babok kilogrammonként 250-600 dollárt érnek. Megfelelő növényi anyaggal és termesztési útmutatással maximalizálhatjuk a háziasított vaníliatermesztés megtérülését

– magyarázta Xingbo Wu, a UF/IFAS Trópusi Kutatási és Oktatási Központ növénynemesítője és genetikusa.

Madagaszkár vezeti a világ vaníliatermelését, hiszen a világ termésének több mint 80%-a innen származik, de Indonézia, Uganda, India, a Comore-szigetek, Mexikó és más országok is hozzájárulnak a globális termeléshez. A globális vaníliakivonat-kínálat a Vanilla planifolia nevű trópusi orchideafajból származó szárított babokból készül. A madagaszkári vaníliarúd legnagyobb importőre az Egyesült Államok, ahol aztán ezekből a rudakból vaníliakivonatot állítanak elő.

Számításaink szerint az Egyesült Államok lehet az ötödik legnagyobb vaníliatermesztő a világon, ahol 140-670 hektáron termeszthetik majd ezt a különleges növényt. Az a célunk, hogy megtaláljuk a legjobb vaníliát tartalmazó alapanyagot és a leghatékonyabb termelési módszert a délvidéki vaníliatermesztés számára. Floridában, Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken, ezt az információt minden potenciális termelőnek eljuttatjuk, és irányítjuk a vanílianemesítői projektet

– magyarázta Wu.

Szárított vaníliabab (fotó: Pixabay)

Wu és csapata elemzi a vanília optimális termesztéséhez szükséges fény- és tápanyagigényt, és a különböző földrajzi régiókból származó termesztőkkel együttműködve meghatározza a vaníliatermesztés megfelelő környezeti feltételeit. A Vanilla planifolia beporzásának módjait is vizsgálják, ami tradicionálisan nagy munkaigénnyel jár, hiszen a virág egyedi szaporodási struktúrájából adódóan a beporzást a mai napig kézzel végzik az Edmond Albius féle módszerrel. (Egyik ujjukkal és egy fa pálcikával összenyomják a növény bibéjét és porzóját.)

A projekt keretében a tudósok szeretnének továbblépni a vaníliatermesztés hosszú múltra visszatekintő, ellátási láncot érintő kihívásain.

A kialakulóban lévő hazai vaníliapiac olyan ellátási láncot igényel, amely hatékonyan juttatja el a terméket a gazdaságtól a végfelhasználókhoz. Ez a projekt ezeket a kihívásokat hivatott leküzdeni, és jelentős hatással lehet a termelékenységre, a jövedelmezőségre és a vidéki településekre. A vaníliabab termesztése számos előnnyel jár, és támogathatja az említett területeken működő termelőket, akik igyekeznek megfelelni a helyi, bio- és természetes vaníliatermékeket kedvelő, folyamatosan bővülő fogyasztói körnek

– hangsúlyozta Wu.

A vanília az agrár-erdészetre és a fenntarthatóságra is ösztönzőleg hat, mivel árnyékban nő, és gyakran agrár-erdőgazdálkodási környezetben termesztik.

A természetes élőhely, valamint a növény szépsége és egzotikussága vonzóvá teszi az agroturizmus számára, ami további potenciális jövedelemforrást jelent a vaníliatermesztők és a környékbeli falusi közösségek számára

– jelentette ki Wu.

Wu jelenleg hat gazdával dolgozik együtt a homesteadi területen, de reményei szerint ez a szám hamarosan növekedni fog.

A meglévő termelők különböző szinteken vannak, amelyek között vannak már jól működő, kiváló minőségű terméket előállító gazdaságok is. Több termelő már most is jól fejlődő vaníliaültetvényekkel rendelkezik, amelyek a következő három évben már potenciális babtermeléssel számolhatnak, de sok termelő még csak most kezdte el a termesztést

– mondta Wu.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Újdonságok a DEKALB kukoricavetőmag-portfóliójában

2023. október 25. 06:40

Ahogy a partnereink már megszokhatták, idén is több új DEKALB kukoricahibriddel bővítjük portfóliónkat, alkalmazkodva a jelen kor kihívásaihoz. Az intenzív, precíziós nemesítői munka új termékei és azok gyors, helyes pozícionálása révén a DEKALB nemesítői és fejlesztői munkatársai évről évre képesek kiaknázni a genetikai előrehaladásban rejlő potenciált, melyet digitális megoldásainkkal karöltve kínálunk a hazai gazdák számára.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erőteljes az árpatáblákon a gabonalisztharmat fertőzés

2022. november 7. 09:33

November első dekádjában tovább tart a gyakran borús, ködös időjárás. A jelentősebb csapadékot hozó időjárási frontok eddig elkerülték a Kárpát-medencét, inkább csak kisebb eső hullott, így a talaj felső rétege csak a ködszitálástól nedvesedik át. A nappali és éjszakai hőmérséklet között alig néhány fok az eltérés. A jelenlegi hőmérséklet kedvez a már kikelt kalászos gabonának és az őszi káposztarepcének a növekedésben, de a még nemrég elvetett búza kelését lelassította. Néhány gabona és repce kórokozó és kártevő fejlődése és terjedése a hűvösebb idő ellenére most is megfigyelhető.

Tavaszi növekedésszabályozás repcében

2020. március 4. 11:43

A téli időszakot követően a repceállományok rendszerint kissé legyengülten várják az év eleji tápanyag-utánpótlást. A repce lombozatának alsó részét képező levelek a tél folyamán elhalnak. A levelek elvesztése a téli időszak következménye. Ennek hatására természetesen lassul az állomány tavaszi fejlődése, de nem jelent közvetlen veszélyt a növényre.

Fagyok és aszály! Elkéstem a biztosítással?

2020. április 27. 08:52

Az idén még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy biztosítsuk növényeinket valamilyen formában, mert a fagyok és az aszály már most jól láthatóan visszafordíthatatlan károkat okoz az ország teljes területén.