Növényvédelem
Növényvédelem

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

Corteva Agriscience

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók sikere az idei év extrém időjárási körülményei között is nagy mértékben függ a termést pusztító és a gazdálkodás jövedelemtermelő képességét rontó kártevők elleni, megfelelő időben történő védekezés sikerétől.

Jól időzített, hatékony megoldásokra van szükség, amelyekkel még ebben a szélsőséges évjáratban is hatékonyan lehet beavatkozni. A 2024-es év a vegetáció alakulása szempontjából extrémnek nevezhető Magyarországon, hiszen az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt a növények fejlődésének üteme lényegesen gyorsabb, mint a megszokott.

Ez országos szinten 2-3 héttel előrébb hozza a mezőgazdasági munkákat, köztük a növényvédelmi kezeléseket mind a szántóföld, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés tekintetében. Például a kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén – július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

Kukoricamoly

Az átlagosnál magasabb tavaszi hőmérséklet hozzájárul a kártevők korábbi rajzásához, így kártételük is hamarabb jelentkezik az állományban. Igaz ez a kukoricában nagy károkat okozó, hazánkban őshonos kukoricamolyra (Ostrinia nubilalis) is.

A kukoricamoly lárvájának szemmel látható kártétele egy-két extrém esettől eltekintve nem látványos táblaszinten, azonban a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat saját mérései alapján a fertőzés erősségétől függően a termés akár 10-15%-os csökkenését is okozhatja.

Gyapottok-bagolylepke

A kukorica másik fontos kártevője, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) egy eredetileg a mediterrán térségből származó, magas hőmérsékletet kedvelő faj, amely az egyre enyhébb telek segítségével már Magyarországon is áttelel.

A gyapottok-bagolylepke lárvája a fejlődő kukoricacső csúcsi részében, a bibeszálakban okoz látványos kártételt, rágásával utat nyitva a különböző gombafajoknak, amik megfertőzhetik a fejlődő kukoricacsövet és adott esetben toxintermeléssel szennyezik a betakarítandó termést. Ezért a gazdálkodóknak a fertőzés megelőzése érdekében olyan hatékony rovarölő szerre van szükségük, melynek használatával meg tudják védeni növényeiket e jelentős károkat okozó kártevőktől.

A Corteva a kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke és más rágó kártevők elleni védelem egyik kiváló eszközeként ajánlja a Suvisio® 200 SC rovarölő szert, amely hosszú hatástartammal, tojás- és lárvaölő hatással rendelkezik. A Suvisio® 200 SC rovarölő szer hatóanyaga klórantraniliprol, mely felszívódik a növényi szövetekbe, tehát a kijuttatás után érkező eső a hatást nem befolyásolja.

A termék hatékonyan használható ezen kívül almában, körtében, birsben, naspolyában, szőlőben, dióban, vadgesztenyében, szabadföldi és hajtatott paprikában, paradicsomban, burgonyában, valamint zöldbabban, szárazbabban, sárgarépában, petrezselyemben és zellerben rágó kártevők ellen.

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

A Suvisio® 200 SC rovarölő szerről bővebb információt a vállalat tavaszi termékkatalógusának 44. oldalán találhatnak a termelők. A termék elérhetőségéről a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál érdeklődhetnek, akiknek elérhetőségét itt találják.

A Suvisio® 200 SC rovarölő permetezőszer azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen® 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8. 10:10

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

A gombákra kell a leginkább figyelni

2024. július 1. 15:40

Az időjárás továbbra is kedvez a gombák szaporodásának. Akik a szőlő lisztharmata ellen nem védekeztek, azok valószínűleg szüretelni sem fognak idén. Figyelnünk kell a levéltetvek terjedésére is, hiszen az időjárás kedvező életfeltételeket teremt számukra, és ne feledkezzünk meg a poloskákról és burgonyabogarakról sem.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Januári kukoricamoly az árpatáblán

2022. január 25. 10:15

Azt hiszem, nem tévedek túlságosan nagyot, ha azt mondom, a címet látva sokak szemöldöke szalad fel, mondván, mi ez a marhaság. Pedig szó szerint a címben megfogalmazott témáról szólna e rövid kis írás, avagy, hogyan telelnek jelenleg a kukoricamoly hernyói egy direktvetésű árpatáblán lévő szármaradványokban.

Ne engedjük, hogy a molykártevők veszélyeztessék a kukoricatermés minőségét!

2023. július 1. 07:41

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) elleni védekezés hamarosan aktuálissá válik, hiszen az első nemzedék rajzása már elkezdődött.

Megérkeztek a molykártevők a kukoricába

2021. június 29. 05:34

A nyári időszak legveszélyesebb kártevői a kukorica föld feletti részein a molykártevők. Az első gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) és kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) hernyókat, a jelenlétükre utaló nyomokat (1. kép) máris megtalálhatjuk a kukoricatáblákban, így nyugodtan mondhatjuk, betelepedésük, felszaporodásuk megkezdődött.