Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Quantis – Biostimuláció Syngenta minőségben

Quantis – Biostimuláció Syngenta minőségben

Syngenta Kft.

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenállóképességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely nem csak megfelel a Syngenta magas minőségi követelményinek, hanem kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudjuk jelezni. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hideg stressz.

Mi jellemzi a Quantis-t?  

  • Minden szántóföldi kultúrában engedélyezett
  • Várható stresszhelyzetek kezelésére alkalmas
  • Tápelemekkel van dúsítva
  • Jó keverhetőség

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrok), aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és élesztő fermentációjából származó, káliummal és kalciummal is dúsított.

Összetevői: száraz anyag 55 %, 12-19 % szerves szén, 1,8 % aminosav, 1,9 % nitrogén, 0,9 % P2O5, 17 % K2O, 2,8 % CaO, 5-10 mg/l B, 7,5-15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg

Szerepük a növény életében

  • Szerves szén (szerves savak és cukrok): kritikus időszakban szénre van szüksége a növénynek. Fenntartják az ozmotikus nyomást, segítik a víz- és tápanyagfelvételt és a fotoszintézist.
  • Aminosavak: fehérje építőelem, segíti a klorofill bioszintézist és antioxidáns hatásúak.
  • Nitrogén: elősegíti a vegetatív fejlődést, szerepe van az aminosavak felépítésében.
  • Foszfor: a legnagyobb szerepe a generatív szervek kialakulásában és megtermékenyülésben van.
  • Kálium: segíti a fotoszintézist, a fehérjetermelést és az asszimilátumok szállítását növényen belül. Segíti a növény ellenállóképességét, különösen stresszes, száraz periódusban.
  • Kalcium: elősegíti a sejtek és membránok stabilitását és a stresszhelyzet kezelését, a sztresszjelzés beindításával.

Tekintse meg videónkból hogyan működik a Quantis:

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

1. ábra. A Quantis egyszeri, illetve kétszeri kezelés látványos hatása kukoricában a növény egészségi állapotára. (Syngenta, Hajdúböszörmény, 2014)

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta
www.syngenta.hu

Amit a színcsapdákról tudni kell

2024. május 21. 14:10

Az egyik tévhit ezzel kapcsolatban az, hogy a színcsapdák alkalmazása teljesen környezetbarát, „bio” növényvédelmi technika.

Május, a levéltetvek hónapja

2024. május 19. 10:10

A levéltetvek több olyan kártételt is okoznak, amelyek közvetetten ugyan, de igencsak súlyos kártétellel járnak a termesztők számára.

Rejtőzködő gabonakórokozók

2024. május 17. 13:10

Vannak olyan parazita gombák is, amelyek károsítását, a tünetek megjelenését csak tavasszal észlelhetjük, ugyanakkor ebben az időszakban már semmit sem tehetünk ellenük.

A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

2024. május 15. 05:40

A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.

Tavaszi kártevők a gyümölcsösökben

2023. május 17. 05:38

Némiképp nehezíti a tavaszi, virágzás időszaka közelében fellépő kártevők elleni védekezést, hogy a virágzás környéki időszak esetében a kémiai növényvédelem során mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a beporzó szervezeteket semmilyen módon ne károsítsuk.

Forradalmi innováció a növénykárosító fonálférgek ellen

2023. október 4. 10:40

A díjnyertes Reklemel™ hatóanyag a Corteva fenntarthatósági portfóliójának legújabb tagja.

Most veszélyes a repcefénybogár

2022. április 16. 06:36

A repcefénybogarak szinte kizárólagos tápláléka a repce pollenje. Rejtett bimbós és fiatal zöld bimbós állapotban, amikor a fejlődő bimbókban még sem portokok, sem pollen nem található, ezek a bogarak nem károsítanak.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.