Növénytermesztés
Növénytermesztés

A Corteva új hatásmechanizmusú gombaölő szere segít a kalászosok növényvédelmében

A Corteva új hatásmechanizmusú gombaölő szere segít a kalászosok növényvédelmében

Corteva Agriscience Sajtóközlemény

A Corteva Agriscience elkötelezett a folyamatos innováció mellett, tudásbázisának és kutatási kapacitásainak célja a mezőgazdaság fejlődésének elősegítése. Az Inatreq™ hatóanyag, mint a vállalat fejlesztésének legújabb eleme, fontos mérföldkő, mely a kalászos gombaölő szerek között egy vadonatúj mechanizmust hoz a felhasználók számára.

A növényvédelemben megtalálható megoldások javarészt választ adnak a jelenlegi problémákra, de a környezet állandó változása, újabb és újabb fajok felbukkanása, a kórokozók változása és ezzel egy időben a rezisztencia kialakulása a meglévő eszközök hatékonyságának csökkenését okozhatják. A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként kiemelt figyelmet szentel az új hatóanyagok kutatásának és fejlesztésének. Az újabb kihívások kezeléséhez a meglévő technológiák folyamatos fejlesztésére van szükség. Ennek eredménye a Corteva több mint 300 terméket tartalmazó növényvédő szer kínálata, amelyből Magyarországon több mint 40 van engedélyezve.

A hatóanyagkutatás rendkívüli erőforrásokat igényel, amit manapság már csak nagyon kevés gyártó vállalat képes biztosítani Európában, annak ellenére, hogy tevékenységük elengedhetetlen a piacon. A Corteva Agriscience élen jár az eredményes kutatásban, ezáltal képes arra, hogy az újonnan felmerült problémákra megoldást találjon a felhasználók számára. A kutatás-fejlesztés amellett, hogy nem mindennapi erőfeszítéseket igényel, nagyon időigényes is. Egyes hatóanyagok fejlesztése és engedélyeztetése, adott esetben hosszú évek munkája.

A növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályozások és elvárások az elmúlt 10-20 évben nagyon megszigorodtak, a humánegészségügyi elvárások tűréshatára és a megengedhető szermaradék mennyisége jelentősen csökkent. A jogszabályok rendkívül szigorúan szabályozzák a környezetre gyakorolt hatás minimalizálását is. Nagy számú hatóanyag engedélyét visszavonták, ami miatt bizonyos szegmensekben lecsökkentette a hatóanyagválasztékot, nőtt a megmaradó hatóanyagokat tartalmazó generikus termékek száma, ami könnyen a kártevők, kórokozók ellenállóképességének kialakulásához vezethet.

Ennek következményeként még nagyobb lett a jelentősége az innovációnak és fejlesztéseknek a növényvédőszer hatóanyag kutatásban. A Corteva törekszik a növényvédelem minden területén olyan új hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokkal megjelenni, melyek lehetővé teszik a rezisztencia kialakulásának lassítását, mindannyiunk közös érdekében.

A Corteva nagyon fontosnak tartja a személyes kapcsolatot a termelőkkel, melynek során a megfelelő információk átadásával segíti sikeres termelő tevékenységüket, valamint látásmódjuk, környezettudatosságuk fejlődését.

Az új hatásmechanizmusú hatóanyagok között legújabb az Inatreq™, mely hatékony védelmet képes nyújtani a kalászos gabonák gombás betegségei ellen. Ez egy természetes forrásból származó hatóanyag, mely magas UV stabilitással rendelkezik, hosszú időn keresztül kifejti hatását. Az Inatreq™ teljesen új módon hat a kórokozókra, mely hatalmas segítség lesz a gabonatermesztők számára a következő évek során.

Bálint Sándor
Gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser
Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

2019. április 26. 04:36

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be a Európába.

Kertbarátok figyelem: fagyos éjszakákra számíthatunk!

2024. március 13. 06:40

Fagyos időszakra számíthatunk a közeljövőben. Mik a fagykár-megelőzés lehetőségei? Miért hullik a szilva? És mit tehetünk a gyepben megjelenő kétszikű gyomok ellen? Zsigó György növényorvos tanácsait olvashatják kiskerti növényvédelem terén.

Kertbarátok figyelem: őszi teendők a kertben novemberben

2023. november 7. 16:10

Idén az utolsó felhívást írom, még egy-két növényvédelmi teendőre felhívva figyelmüket. Elvégzésükkel már a jövő évi termést védik! - Ajánlás Zsigó György növényorvos tollából.