Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

YARA: a gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

YARA: a gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

YARA

Az őszi kaotikus műtrágyaellátásról, árakról nem kell elemzést adni. Mindenki árgus szemekkel figyelte a gázár alakulását, a műtrágyagyárak leállását, az ellátás bizonytalanságát. A gazdák nagy része csak a „muszáj” mennyiséget vásárolta meg, és utólag a többség szerint azt is korán. Amikor úgy nézett ki, hogy drága lesz, és nem is lesz műtrágya, akkor nem volt kérdés a vásárlás, utólag kár lenne ezen keseregni. A tavaszi vásárlások azonban még váratnak magukra, de most már itt az ideje a végső döntések meghozatalának. A Yara széles termékskálával és technológiai megoldással áll a gazdák rendelkezésére. A portfólióban megtalálja a számítását az is, aki költséghatékonyabb technológiát választ, az is, aki félintenzíven kíván termelni, és az is, aki nem mond le az intenzitásról.

Nitrogénműtrágyák

Az őszi vetések szempontjából az eddigi időjárást kétféleképpen értékelhetjük. Kedvező volt a vetések – akár a későiek – aspektusából, ugyanakkor a tápanyaggazdálkodás nézőpontjából az enyhe december-január viszonylatában több kérdés is felmerülhet: Mire és meddig volt elég az alaptrágya? Jelentkeznek-e már most, a kitavaszodáskor komoly tápelemhiányok? Jól bokrosodnak-e gabonák? Mekkora lombvesztéssel indul a repce?

Mire cikkünk megjelenik, a nitrátérzékeny területeken – időjárás, talajállapot függvényében – már elindulhat a fejtrágyázás. Aki nem vásárolt nitrogénműtrágyát, vagy az ár visszatartó ereje miatt kevesebbet vett, most minőségi árut vásárolhat kedvező áron a Yara kereskedelmi partnereitől. A melegen granulált, egységes szemcseméretű YaraBela termékcsaládból a 27 % N-tartalmú Nitromag (korábban Extran néven) és a kénes Sulfan (24 % N+12 % SO3) várja gazdáját. Az egyenletes kijuttathatóság garancia az egyenletes állományra!

Komplex NPK műtrágyák és starterek

A tavaszi vetésekhez egyelőre jó ütemben töltődik a talaj vízkészlete, bizakodásra adna okot, ha a február is csapadékos lenne. Az alaptrágyázás költséghatékony lehet, ha csak a sor mellé kerül tápanyag. Erre csak olyan műtrágyák alkalmasak, melyeknél egyenletes a szemcseméret és nem okoz gondot a folyamatos összeállás, vagy az adapterek eltömődése. A kémiai paraméterekben széles az idei skála (lásd mellékelt táblázat). A jól ismert összetételeken túl további egyéb NPK arányú termékekkel is megjelentünk a piacon. Kiemelném a YaraMila termékek kén- és mikroelem tartalmát, melyek a kezdeti intenzív növekedés és fejlődés fontos támogatói. További lehetőség a mikrogranulátum kedvelőinek az NP Starter néven forgalmazott termékünk 10,5 % + 47 % P2O5 + B, Zn összetétellel.

YaraMila komplex, összetett mikroelemtartalmú műtrágyák

Lombtrágyák

A YaraVita termékcsalád széles választéka áll a termelők rendelkezésére az idén is. Ezek alkalmazásának, kombinációs lehetőségeinek, növényspecifikus használatának, növényfenológiához és a növény igényeihez igazított kijuttatásának csak a szakmai igények és természetesen az anyagi lehetőségek szabhatnak határt. A piacon jelen lévő lombtrágyák között óriási különbségek vannak. Nem a flakon vagy a termék színére gondolok, hanem a „know how”-ra, azaz arra a szakmai tudásra, ami a YaraVita lombtrágyákat megkülönbözteti a többitől. Az alapanyagok minősége, a termékek hatóanyag-tartalma, azok aránya, az esőállóság, a tartamhatás, a keverhetőség és még ezer olyan kiegészítő melyek mind a hatékonyságot fokozzák. A több mint 50 éves gyártás és gyártás-fejlesztés a garancia arra, hogy minőségi és megbízható terméket vásárol.

Mielőtt kiválasztja a felhasználni kívánt terméket, vagy a kereskedői ajánlatra rábólint, nézze meg honlapunkat, ahol megtalálja a portfoliónkat, a technológiai ajánlásokat (dózis!) és az aktuális szántóföldi prospektusunkat. Szaktanácsadói csapatunk is készségesen áll rendelkezésükre tápanyag-utánpótlási kérdésekben.

Tóth Milena
+36 30 883 0731

A forróság a kórokozókat is gyéríti, de...

2024. július 23. 09:40

Úgy látszik, hogy ez az időjárás már a károsítóknak sem tetszik. A varasodás, a peronoszpóra és a fitoftóra, de a csonthéjasok levélbetegségei sem robbantak be. A páramentes szárazság a lisztharmat gyors terjedését is gátolta. De nem tűnt el, csak csendben várakozik a jobb időkre, a többi kórokozóval együtt…

Mi lesz itt? Egy csapadékos őszön az őszi árpát aligha lehet fungicides állománykezelés nélkül megvédeni

2024. július 22. 08:10

A kalászosok tarlóin sok helyen találkozhatunk különböző fejlettségi állapotú árvakelésekkel, döntően a learatott őszi árpa táblák tarlóin.

Fókuszban a tányérvédelem

2024. július 21. 16:10

A levél- és szárvédelem után a tányér védelmére is kellő hangsúlyt kell fektetni.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

Kutatások szerint 2050-ig 80%-kal csökkenthető a műtrágyákból származó szén-dioxid-kibocsátás

2023. április 21. 11:44

A kutatók kiszámították a műtrágyák teljes életciklusának szén-dioxid-kibocsátását, amelyek a teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátás mintegy öt százalékáért felelősek.

Tápelem tipikusan relatív hiányban - a talaj foszfortartalma

2021. december 29. 04:36

A foszfor az antagonizmusok és a lekötődés miatt egy tipikusan relatív hiányban lévő tápelem.

Újraindította termelését a Nitrogénművek

2022. április 5. 06:37

Az újraindítás a tapasztalt kollégáinknak köszönhetően sikeres volt és hétfőtől 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn naponta.

Gyakorlati tapasztalatokkal bizonyítja a Precea szemenkénti vetőgép „rátermettségét” az Amazone

2024. március 21. 09:10

Egyedi módját választotta a német Amazone a Precea szemenkénti vetőgép reklámozásának. Spanyolországtól Kazahsztánig gazdákat kértek fel arra, hogy ismertessék a gyakorlatban szerzett tapasztalataikat.