Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Agrofórum Online

Egy, az észak-amerikai kukoricaövezetben végzett felmérés arra irányult, hogy meghatározzák az egyes gazdaságokban azokat a területeket, táblákat, táblarészeket, amelyek folyamatosan, több éven keresztül mindig jó termést biztosítanak. Emellett számba vették azokat a táblafoltokat és területeket is, amelyek alacsony vagy ingadozó terméshozammal jellemezhetők.

Ez utóbbi (alacsony és ingadozó hozam) területeken a kijuttatott nitrogén műtrágya nagy részét nem veszik fel a növények, az jelentős mennyiségben kárba vész és szennyezi a környezetet. A feleslegesen kiszórt műtrágya értéke a felmérés szerint az USA 10 közép-nyugati államában megközelíti az egymilliárd dollárt és évi 6,8 millió tonna üvegházgáz-kibocsájtást eredményez.

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol számszerűsítették az egyes táblákon meghatározott, alacsony termőképességű területek által kiváltott összes nitrogénveszteségét. A Michigani Állami Egyetem kutatói műholdas felvételeket használtak, és ezeket vetették össze a betakarítógépre szerelt szenzorok által gyűjtött adatokkal. A vizsgálatokba több mint 1000 gazdaságot vontak be. Összességében a területek 50%-a – a többéves adatok alapján – stabilan magas termést adott, 25% alacsony terméshozamú volt és a maradék, szintén 25% változó kategóriába került.

Az értékesületlenül maradt műtrágya-mennyiségre irányuló felmérés alapján született legfontosabb következtetés az, hogy a rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani. A felmérés alapján elkészített térkép segítségével megvalósítható precíziós nitrogénkijuttatással elkerülhetővé válik a felesleges tápanyag talajvizekbe, felszíni vízfolyásokba jutása. Amellett, hogy a műtrágya-felhasználási költségek csökkennek, a természet sem sérül, azaz csökken az üvegházgáz-kibocsájtás és a vízszennyezés – számol be a ScienceDaily.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Éves csúcs után korrigált a szójabab ára

2019. július 2. 09:59

Az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalásokban felmerült, hogy enyhítenék a korlátozásokat és a vámtarifákat is újragondolnák az érintett felek. Ezt jól fogadták a szektor befektetői.

Terményárak: nagy találkozásra várt a piac

2018. december 4. 14:34

A hazai piacon túl nagy a csend – kukorica eladó nincs és bár a kereslet sem élénk, de az figyelemre méltó, hogy az árszintek változatlanok, de már egyre távolabbi határidőkre szólnak: most már jövő nyárig kell a korábbi árért tárolni.

Terményárak: adathiányos hét – passzivítás a piacokon

2019. január 28. 14:03

A búza piacán lassan a takarmány- illetve az ipari célú felhasználásra vásárlók többet fizetnek, mint amit a malmi célra keresők kínálnak és ez csökkenti a malmi minőségben rendelkezésre álló mennyiségeket is.

AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

2019. február 13. 12:16

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.