Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Agrofórum Online

Egy, az észak-amerikai kukoricaövezetben végzett felmérés arra irányult, hogy meghatározzák az egyes gazdaságokban azokat a területeket, táblákat, táblarészeket, amelyek folyamatosan, több éven keresztül mindig jó termést biztosítanak. Emellett számba vették azokat a táblafoltokat és területeket is, amelyek alacsony vagy ingadozó terméshozammal jellemezhetők.

Ez utóbbi (alacsony és ingadozó hozam) területeken a kijuttatott nitrogén műtrágya nagy részét nem veszik fel a növények, az jelentős mennyiségben kárba vész és szennyezi a környezetet. A feleslegesen kiszórt műtrágya értéke a felmérés szerint az USA 10 közép-nyugati államában megközelíti az egymilliárd dollárt és évi 6,8 millió tonna üvegházgáz-kibocsájtást eredményez.

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol számszerűsítették az egyes táblákon meghatározott, alacsony termőképességű területek által kiváltott összes nitrogénveszteségét. A Michigani Állami Egyetem kutatói műholdas felvételeket használtak, és ezeket vetették össze a betakarítógépre szerelt szenzorok által gyűjtött adatokkal. A vizsgálatokba több mint 1000 gazdaságot vontak be. Összességében a területek 50%-a – a többéves adatok alapján – stabilan magas termést adott, 25% alacsony terméshozamú volt és a maradék, szintén 25% változó kategóriába került.

Az értékesületlenül maradt műtrágya-mennyiségre irányuló felmérés alapján született legfontosabb következtetés az, hogy a rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani. A felmérés alapján elkészített térkép segítségével megvalósítható precíziós nitrogénkijuttatással elkerülhetővé válik a felesleges tápanyag talajvizekbe, felszíni vízfolyásokba jutása. Amellett, hogy a műtrágya-felhasználási költségek csökkennek, a természet sem sérül, azaz csökken az üvegházgáz-kibocsájtás és a vízszennyezés – számol be a ScienceDaily.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Biológiai tarlókezelés – szalmatrágyázás

2019. április 7. 04:16

Talajbaktérium-készítmények alkalmazásának kezdésére legjobb időszak a nyár, a tarlóhántás időszaka. Segíti a szerves anyagok, a szalma lebomlását, elkerülhető a pentozán hatás kialakulása.

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa

2019. március 20. 07:37

A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

2018. július 7. 16:24

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani.

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

2018. június 11. 14:42

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

2018. július 3. 11:44

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

Későbbre tolódott a tavaszi munkálatok kezdete

2018. május 3. 06:38

A tél végi és kora tavaszi időjárás kedvezőtlenül hatott a mezőgazdasági munkák végzésére.