Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Agrofórum Online

Egy, az észak-amerikai kukoricaövezetben végzett felmérés arra irányult, hogy meghatározzák az egyes gazdaságokban azokat a területeket, táblákat, táblarészeket, amelyek folyamatosan, több éven keresztül mindig jó termést biztosítanak. Emellett számba vették azokat a táblafoltokat és területeket is, amelyek alacsony vagy ingadozó terméshozammal jellemezhetők.

Ez utóbbi (alacsony és ingadozó hozam) területeken a kijuttatott nitrogén műtrágya nagy részét nem veszik fel a növények, az jelentős mennyiségben kárba vész és szennyezi a környezetet. A feleslegesen kiszórt műtrágya értéke a felmérés szerint az USA 10 közép-nyugati államában megközelíti az egymilliárd dollárt és évi 6,8 millió tonna üvegházgáz-kibocsájtást eredményez.

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol számszerűsítették az egyes táblákon meghatározott, alacsony termőképességű területek által kiváltott összes nitrogénveszteségét. A Michigani Állami Egyetem kutatói műholdas felvételeket használtak, és ezeket vetették össze a betakarítógépre szerelt szenzorok által gyűjtött adatokkal. A vizsgálatokba több mint 1000 gazdaságot vontak be. Összességében a területek 50%-a – a többéves adatok alapján – stabilan magas termést adott, 25% alacsony terméshozamú volt és a maradék, szintén 25% változó kategóriába került.

Az értékesületlenül maradt műtrágya-mennyiségre irányuló felmérés alapján született legfontosabb következtetés az, hogy a rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani. A felmérés alapján elkészített térkép segítségével megvalósítható precíziós nitrogénkijuttatással elkerülhetővé válik a felesleges tápanyag talajvizekbe, felszíni vízfolyásokba jutása. Amellett, hogy a műtrágya-felhasználási költségek csökkennek, a természet sem sérül, azaz csökken az üvegházgáz-kibocsájtás és a vízszennyezés – számol be a ScienceDaily.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13. 08:57

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Kukorica – Megéri-e műtrágyázni?

2018. december 11. 05:34

Kísérleteinkben vizsgáltuk a karbamid és a MAS (mészammon-salétrom) közötti különbséget is azonos (120N és 160N) nitrogénszint mellett, és eredményeink szerint egyértelműen a MAS használata bizonyult kedvezőbbnek.

A kukorica gyomirtás aktuális kérdései

2018. október 15. 18:47

A kukorica gyommentesen tartására közel 140 készítmény, illetve számos kombináció áll rendelkezésre, mely arra enged következtetni, hogy a kukorica gyomirtása megoldott, viszonylag egyszerű feladat. Vagy mégsem?

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.

A kukorica trágyázásáról

2018. december 31. 09:36

Más európai országokhoz képest itthon a kukorica alultrágyázott növénynek számít. A tápelemfelvételi dinamika függvényében szükséges alap- starter- és levéltrágyázással kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze az írás.