Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

Agrofórum Online

Egy, az észak-amerikai kukoricaövezetben végzett felmérés arra irányult, hogy meghatározzák az egyes gazdaságokban azokat a területeket, táblákat, táblarészeket, amelyek folyamatosan, több éven keresztül mindig jó termést biztosítanak. Emellett számba vették azokat a táblafoltokat és területeket is, amelyek alacsony vagy ingadozó terméshozammal jellemezhetők.

Ez utóbbi (alacsony és ingadozó hozam) területeken a kijuttatott nitrogén műtrágya nagy részét nem veszik fel a növények, az jelentős mennyiségben kárba vész és szennyezi a környezetet. A feleslegesen kiszórt műtrágya értéke a felmérés szerint az USA 10 közép-nyugati államában megközelíti az egymilliárd dollárt és évi 6,8 millió tonna üvegházgáz-kibocsájtást eredményez.

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol számszerűsítették az egyes táblákon meghatározott, alacsony termőképességű területek által kiváltott összes nitrogénveszteségét. A Michigani Állami Egyetem kutatói műholdas felvételeket használtak, és ezeket vetették össze a betakarítógépre szerelt szenzorok által gyűjtött adatokkal. A vizsgálatokba több mint 1000 gazdaságot vontak be. Összességében a területek 50%-a – a többéves adatok alapján – stabilan magas termést adott, 25% alacsony terméshozamú volt és a maradék, szintén 25% változó kategóriába került.

Az értékesületlenül maradt műtrágya-mennyiségre irányuló felmérés alapján született legfontosabb következtetés az, hogy a rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani. A felmérés alapján elkészített térkép segítségével megvalósítható precíziós nitrogénkijuttatással elkerülhetővé válik a felesleges tápanyag talajvizekbe, felszíni vízfolyásokba jutása. Amellett, hogy a műtrágya-felhasználási költségek csökkennek, a természet sem sérül, azaz csökken az üvegházgáz-kibocsájtás és a vízszennyezés – számol be a ScienceDaily.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13. 08:57

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Kukorica hibridek új generációja

2018. szeptember 19. 11:53

A rendezvény kulcsszavai kukorica, nemesítés, klímaváltozás, aszály, stressztűrés, új hibridek lehetnének egy keresőprogramban. Napjainkban valamennyinek igen fontos jelentése van termelő, termeltető, nemesítő számára egyaránt.

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

2018. július 3. 11:44

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

2018. szeptember 17. 14:03

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

2018. július 18. 04:05

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.