Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Ökológiai növényvédelmi lehetőségek a kertben: madárodú, lemosó permetezés, meszelés, ökoban engedélyezett szerek

Ökológiai növényvédelmi lehetőségek a kertben: madárodú, lemosó permetezés, meszelés, ökoban engedélyezett szerek

Zsigó György, ÖMKi

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Nem ajánlottam-e túl korán a lemosást? – kérdezték többen. Az első felhívást még + 10-15 0C-os nappali hőmérsékletnél írtam, míg másnap már – 10-15 0C-os éjszakai értékeket mértünk. Nagyon szélsőségessé vált az időjárásunk, nem lehet kiszámítani az elkövetkező napok meteorológiai viszonyait sem. A hét hátralevő napjaira 10 fok körüli csúcshőmérsékletet jósol az OMSZ, máris lehet folytatni a lemosást, a rügyek a hidegben nem nyíltak tovább, nem késtünk el, nem perzselődnek meg a permetlétől.

Mire számíthatunk 2021-ben? Valószínűleg folytatódni fog a kiszámíthatatlanul változékony időjárás, mely gyors beavatkozást kíván majd a kertészektől, növényvédősöktől. Az eső, szél és UV mentes napszakokban nem késlekedhetünk, el kell kezdeni a munkákat.

A lemosás mellett nem késő pótolni – ha ez a munka ősszel elmaradt – a gyümölcsfák törzsének mésztejjel (5-8 %) történő lefestését legalább derékmagasságig. E régi módszer hatékonyan gyéríti a törzs repedéseben megbúvó károsítókat. A mésztej a kalcium hidroxid (CaOH) vizes oldata, erősen maró hatású vegyület, védőkesztyű és szemüveg viselése a keverése és alkalmazása közben mindenképpen szükséges. A mésztej egy úgynevezett egyszerű anyag, növényvédő hatása a tudomány által igazolt, almatermésűekben és csonthéjasokban, a kéregrák (Neonectria galligena) és más, a fás részeket megbetegítő kórokozók ellen használható, ősszel, lombhullás után és rügypattanásig, permetezéssel vagy ecseteléssel.  A felhasználási feltételek ide kattintva érhetők el.  

A nem öko növényvédősök panaszkodnak, hogy nehezítik a helyzetüket a növényvédőszer-kivonások. Megnőtt a mechanikai és a biológiai növényvédelmi módszerek jelentősége, és még fontosabbak lettek azok az eljárások melyekkel a károsítóknak ellenálló, jó kondíciójú növényeket tudunk nevelni.

A Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium 1934. évi útmutatójában mindösszesen 11 engedélyezett „gyümölcsvédelmi szert” említ. Valamennyi kontakt, olaj, réz, kén, arzén, nyers nikotin, fasebkátrány és hernyóenyv hatóanyagúak. Így érthető, hogy a mainál jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a kemény súrolókefének, a kéregkaparóknak, a sebtisztító kacorkésnek, az alma és szilvamolyok ellen június közepén felszerelt hernyófogóöveknek, a bimbólikasztók, bundásbogarak és cserebogarak elleni bogárrázásnak, és pl. a madárodúknak. Meg kell tanulnunk újra ezeket a módszereket, mert néhány év múlva már nekünk is csak 11 növényvédő szerünk lesz! És az is igaz, hogy a permetezésnél környezetkímélőbb és olcsóbb eljárások.

A fotók ebből a kiadványból származnak és mindegyik aktuális, az elkövetkező hetek feladatait mutatják be a mai kertész számára is. A kéregtisztogatással még nem késtünk el, a tavaszi lemosások zöme még hátra van. A madárodúkat kitisztítva máris ki lehet helyezni. Részletes felvilágosítást kaphatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a https://www.mme.hu oldalon. Az alma és körtebimbókat kirágó bimbólikasztók is terjedőben vannak. Már az első melegebb tavaszi napon megjelenhetnek és rügyeket rágnak, illetve a bimbókba helyezik a tojásaikat. A bimbók zárva maradnak és „rozsdás golyóvá” alakulnak. Ahol tavaly nem okoztak nagy kárt, ott védekezésre elegendő a „bogárrázás”. Csupán egy kampós bot és egy már nem használt lepedő vagy világos színű pokróc kell hozzá. A kertész pedig hajlong és nyújtózik a jó levegőn.

Megjelent a „szerjegyzék”, a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, 2021. kiadvány. (Kék vagy zöld színű, örök vita tárgya 🙂 ) Az ökotermesztőknek is hasznos lehet, mert megjelölték benne azokat a növényvédő szereket, melyek az ökológiai gazdálkodásban is használhatóak. Külön jelölést alkalmaztak a NÉBIH és tanúsítószervezetek közös listáján, a Bio Garancia Kft. (lánykori nevén Hungária Öko Garancia Kft.) és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. listáján szereplő készítményekre, bár egyébként ennek nem szabad különös jelentőséget tulajdonítani: minden olyan termék használható, amely hazai forgalomban legálisan elérhető és megfelel az öko rendeletnek, amelyik terméket az egyik listán megtaláljuk, azt a másik el fogja fogadni. Szerencsésebb országokban nincs ennyi lista. Mivel a kiadvány évente egyszer jelenik meg, de az ökológiai gazdálkodásban használható készítmények listája évente többször módosul, javasolt a szer felhasználása előtt meglátogatni a NÉBIH honlapját.

Budapest, 2021. február 19.          

Jó egészséget és jó kertészkedést kíván: Zsigó György és az ÖMKi csapata

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

Gyógynövénytermesztés, orvostudomány által is elismert módon

2023. december 3. 13:10

Gyógyteák, fűszerkészítmények, majd illóolajok, most pedig itt vannak a levesek is. Mindezek a győrújfalui Sudár Birtokról származnak, ahol a kilencvenes évek elejétől kezdve már ökológiai gazdálkodást folytattak Boros Erzsébet szülei. A birtok tulajdonosa az elődök értékrendszerét szem előtt tartva szervezte újjá a gazdaságot. Ennek a munkának az eredményei, többek között, a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek is.

Mikorrhiza: miként lehet hasznos a biológiai növényvédelemben?

2018. május 3. 10:38

A mikorrhizált növény ellenállóbb lesz a szárazság okozta stresszel szemben, és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

Betekintés a bio partnerségbe - II. rész

2020. november 24. 15:08

Ha minden évben meg akarja kapni az aktuális státuszt igazoló tanúsítványát, ezeket a szabályokat be kell tartania.

Előnyt élveznek a biogazdák a magyar agráriumnak szánt 2900 milliárd forint elosztásánál

2024. február 21. 14:10

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig.

Mit hozott a tavalyi év az ökológiai mezőgazdaságnak?

2023. január 10. 10:34

Így értékeli a 2022-es évet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.