Ökológiai gazdálkodás

Szép jövő előtt áll a lengyel organikus piac

Agrofórum Online

A lengyel organikus piac előreláthatólag kamatozni fog majd az európai zöld megállapodás stratégiájának köszönhetően.

A lengyel ökogazdaságok zömében az ország északi régióiban helyezkednek el. A centrális régiókban, és azokon a területeken, amelyek szerkezete nem engedi meg nagyobb, összefüggő megművelt területek kialakítását, számos termelő a bogyós gyümölcsök előállítására fekteti a hangsúlyt. Miután az időjárási és talajtani adottságok (sok esetben savanyú kémhatás) lehetővé teszik a bogyós gyümölcsök nyereséges termesztését, az organikus szektor is előszeretettel használja azokat a szortiment bővítésére.

A lengyel gazdaságokra általában a kisebb, fragmentált szerkezet jellemző, jóllehet az egyéni területek néha nagyobb gazdaságok részét képezik, mivel egy vállalaton belül lehetőség nyílik konvencionális és organikus termelésre egyaránt. Ezek a gazdálkodási struktúrák a jövedelem-diverzifikáció szempontjából inkább előnyösek, mint az organikus gazdálkodás fejlődése tekintetében.

Más EU-országokkal összehasonlítva Lengyelországban az ökológiai feldolgozás fejletlen ágazat, nem használja ki a nyersanyag- vagy keresletpotenciált. Ennek oka elsősorban a bürokráciától való félelem és a nyersanyagok elérhetőségével kapcsolatos bizonytalanság – a freshplaza.com szerint.

Annak ellenére, hogy a lengyel biopiacot az ökológiai élelmiszerek termelésének és kínálatának jelentős széttördeltsége, valamint a hagyományos élelmiszer- és biotermékárak közötti számottevő különbségek jellemzik, az ökológiai szegmensre vonatkozó gazdasági előrejelzések rendkívül optimistának tűnnek, és fordulópontot jeleznek.

Az új Európai Zöld Megállapodás célja, hogy 2030-ra az európai mezőgazdasági területek 25%-át ökológiai gazdálkodásba vonja. Ez a törekvés minden bizonnyal hozzájárul az ökológiai gazdálkodás és élelmiszer jelentőségének növekedéséhez az ország gazdaságában.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9333462/organic-market-in-poland-will-benefit-from-new-eu-green-deal-strategy/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kártevőmentes zöldségek dinnyehéj segítségével

2025. augusztus 17. 11:10

A görögdinnye héja nem csak komposztba való. Egyes kiskerti praktikák szerint hatékony lehet bizonyos kártevők visszaszorításában.

Ne irtsa ki! A csalán a kert titkos fegyvere

2025. július 26. 13:10

Ne gyomlálja ki a csalánt! Nyáron értékes tápoldat, permetlé, komposztgyorsító és takarmány is lehet belőle – mutatjuk, hogyan!

Zöld oázis a városban – így kertészkedjen fenntarthatóan

2025. július 19. 14:10

A városi kert lehet egyszerre zöld, gazdaságos és környezettudatos. Ezekkel a módszerekkel a fenntarthatóság is virágozni fog.

Lendületben a hazai biopiac – itt vannak a friss adatok

2025. május 23. 14:10

Az ÖMKi új kutatása szerint nő a bioélelmiszerek forgalma, erősödik az e-kereskedelem, csökken az árkülönbség bio és nem bio között.

Csökkentették a 2023/24-es globális kukoricatermés-előrejelzést

2023. június 30. 08:03

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) módosította a 2023/24-es gazdálkodási esztendőre vonatkozóan a globális kukoricatermelés előrejelzését.

Ne becsüljük alá: újra támad a kukoricamoly!

2025. június 27. 13:10

Bár régóta jelen van, a kukoricamoly ma is komoly veszélyt jelent a hazai kukoricatermesztésre – pontos előrejelzéssel védekezhetünk ellene.

Tudjuk, hogyan alakulhatnak az üzemanyagárak az év végéig

2023. november 25. 07:10

Januártól biztosan 40 forint körüli összeggel nő az üzemanyagok literenkénti ára Magyarországon a jövedéki adó kötelező emelése miatt – de addig vajon mivel kell számolnunk?

Új magyar módszer az aszály előrejelzésére

2024. február 9. 13:40

A mezőgazdasági és hidrológiai aszálytrendek megfigyelésén, valamint monitorozó- és előrejelző rendszer kidolgozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatói.