Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Úszó kertek a víztisztaságért

Úszó kertek a víztisztaságért

Agrofórum Online

Az úszó kertek rég a mezőgazdaság részét képezik azokban a közösségekben, amelyek nem rendelkeznek kellő mennyiségű földterülettel. A lebegő kertek az élelmiszer-termelésen túl más jótékony hatást is gyakorolnak - főleg a vízminőséget illetően.

A termesztőközeg lebegtetésére szolgáló tutajok lehetővé teszik a gyökerek víztesttel történő érintkezését, így hidroponikus rendszer jön létre, mely vízminőséget javító hatással rendelkezik, illetve a szennyvíztisztító tavak esetében is hatékonyan bevethetőnek bizonyul. Az úszó kertek folyóvízre gyakorolt hatása azonban eddig kérdéses volt, melyre az Illinois State University Földtani, Földrajzi és Környezetvédelmi tanszékének kutatói igyekeztek választ adni.

Egy, a Chicago folyóra telepített 3*50 méter kiterjedésű úszó kert vízminőségre gyakorolt hatását heti rendszerességű vízminta-vételezéssel vizsgálták. A helyi vízminőséget jelentősen befolyásolják a mezőgazdasági tevékenységből származó input-anyagok, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a növényzet milyen hatást gyakorol a víz tápanyagtartalmának alakulására.

A kísérlet eredményei alapján szerény, de határozott javulást figyeltek meg a víz minőségében annak ellenére, hogy a kert kis méretekkel rendelkezik. A vízben mérhető nitrát koncentrációja például a kert feletti szakaszon  4,69 mg/liter-ről a kertet követő folyószakaszon 4,43 mg/l-re csökkent, ami ugyan csupán egy százalékos csökkenést jelent, viszont tekintettel a kert apró kiterjedésére mégis jelentősnek mondható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

Gyógynövénytermesztés, orvostudomány által is elismert módon

2023. december 3. 13:10

Gyógyteák, fűszerkészítmények, majd illóolajok, most pedig itt vannak a levesek is. Mindezek a győrújfalui Sudár Birtokról származnak, ahol a kilencvenes évek elejétől kezdve már ökológiai gazdálkodást folytattak Boros Erzsébet szülei. A birtok tulajdonosa az elődök értékrendszerét szem előtt tartva szervezte újjá a gazdaságot. Ennek a munkának az eredményei, többek között, a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek is.

200 literes tartályokban modellezik a tavakat az ökológusok

2023. október 3. 08:40

Legfőképpen az emberi tevékenység természetes élőhelyekre gyakorolt hatását kutatja az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetben működő Biodiverzitás és Metaközösség-ökológia Kutatócsoport, hiszen e vizsgálatok természetvédelmi jelentősége felbecsülhetetlen.

Gazdálkodás ártéren: felelőtlen kockázat vagy áldás?

2023. szeptember 26. 13:10

Az ártereken való gazdálkodás sokak számára meggondolatlanságnak tűnhet, de akik ezt a gyakorlatot követik, azok több előnyét látják, mint kockázatát.